Main menu

header

813 9 2de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Utilizat de secole pentru proprietăți terapeutice de top, mușchiul islandez se remarcă și în prezent nu doar pentru faptul că studiile i-au confirmat utilizările tradiționale, ci și pentru că se găsește în spații ecologice, fără poluare.

Luptă cu tuberculoza

Bogat în substanțe minerale, vitamine și acizi organici, mușchiul islandez a fost utilizat în medicina tradițională încă din secolul al XVII-lea. Planta este recomandată în primul rând pentru efectele asupra sistemului respirator, grație acțiunii de fluidizare a secreţiilor bronhice. Ca urmare, mușchiul islandez este de ajutor în cazuri de bronşită, amigdalită, faringită, laringită, pneumonie, răceli, răguşeală sau tuse. De asemenea, grație unui tezaur de nutrienți, acest lichen împiedică înmulţirea microbilor patogeni, fiind recomandat pentru întărirea imunităţii generale. Acidul usnic din compoziţia muşchiului islandez este considerat un antibiotic natural extrem de eficient, fiind indicat în tratamentul tuberculozei, împotriva căreia se foloseşte decoctul îndulcit cu miere. Acesta se prepară din o linguriţă cu plantă care se lasă câteva ore la macerat în 250 ml apă şi apoi se fierbe timp de cinci minute în altă apă. Se strecoară şi se poate consuma.

Stimulează secreţia pancreatică

Muşchiul islandez este un excelent calmant al aparatului digestiv, liniştind spasmele abdominale şi fiind un bun antivomitiv. Mucilagiile pe care le conține au acţiune eficientă în hiperaciditate gastrică şi stimulează secreţia pancreatică. Planta se poate administra sub formă de tinctură, care se obține din 50 g praf de lichen în 250 ml alcool de 70 de grade, puse într-un borcan. După trei săptămâni de macerare, timp în care se agită vasul în fiecare zi, lichidul se strecoară şi se pune într-o sticlă de culoare închisă. Se ia câte o linguriţă cu tinctură, diluată în apă, de trei ori pe zi, înainte de mese. De asemenea, planta este foarte eficientă împotriva impetigo, infecție bacteriană a pielii tratată cu antibiotice și care poate fi completată de tratamentul extern, local, cu mușchi islandez, notează healthbenefitstimes.com.

PONT. Ghidul terapeutic „E Monographs”, din Germania, menționează mușchiul islandez ca tratament alternativ împotriva inflamațiilor bucale.