Main menu

header

813 6 1de Carmen Ciripoiu şi Claudia Mîţoi

De când pandemia de coronavirus a pus stăpânire pe întreaga omenire, s-a vorbit despre tot felul de tratamente împotriva COVID-19 și se așteaptă ca vaccinul nou apărut să facă minuni. Există zvonuri că în multe spitale din România se folosește ca adjuvant de excepție în ridicarea imunității și o vindecare mai rapidă, tinctura de propolis. Cum acționează această minune a naturii asupra organismului uman și ce afecțiuni tratează, aflați de la fitoterapeutul Corina Nadoleanu (medalion).

„Stopează 21 de bacterii și nouă specii de ciuperci parazite”

813 6 2- Un studiu recent publicat în sciendirect.com arată că propolisul reduce factorii inflamatori prezenți la majoritatea bolnavilor de COVID-19. Ce poate face propolisul în lupta cu coronavirusul?

- Multe lucruri bune. Studiile au arătat că propolisul este renumit în distrugerea a peste 30 de tipuri de viruși, inclusiv virusul gripal și stopează 21 de bacterii și nouă specii de ciuperci parazite. Cuvântul propolis provine din greacă și înseamnă „partea dinaintea cetăţii”. Marii învățați greci l-au denumit așa după ce au fost atenți cum își construiesc albinele stupul. Atunci au constatat că propolisul joacă rolul de pavăză împotriva agresorilor externi, făcând din stup o adevărată cetate. În timp, s-a dovedit că propolisul este bun în tratarea a peste 200 de afecțiuni. Un alt studiu realizat de cercetătorii germani a arătat că la pacienţii care administrează 50 de picături de tinctură de propolis de patru ori pe zi, probabilitatea de a face o infecţie cu virusul gripal scade cu până la 40%. De asemenea, la majoritatea pacienţilor trataţi astfel cu propolis, timpul de vindecare s-a redus cu trei-patru zile.

- Cum recomandați tinctura de propolis ca adjuvant în coronavirus?

- În primele trei zile se vor administra 3 ml tinctură de propolis, de trei ori pe zi. În următoarele 14 zile se vor lua 2 ml tinctură de propolis, de două ori pe zi. Tinctura de propolis nu se dizolvă în apă, ci se pune pe o bucățică de pâine. În același timp, se pot folosi și alte suplimente pentru imunitate. Nu se renunță la tratamentul alopat! E foarte important ca pacientul să mănânce și să se hidrateze foarte bine. Pro- polisul este un excelent antibiotic, care acţionează progresiv inhibând dezvoltarea bacteriilor, refăcând ţesuturile lezate de acestea, favorizând eliminarea secreţiilor în exces de pe căile respiratorii. Astfel, este eficient și în ameliorarea bolilor respiratorii cu secreţii abundente şi a bronşitelor.

„Accelerează în forţă dezvoltarea de anticorpi naturali”

813 6 3- Iar sistemul imunitar are cel mai mult de câștigat...

- Acesta este principalul efect al propolisului. De creștere a imunității, dar și de restabilire a majorității funcțiilor din organism. Propolisul administrat sistematic măreşte producţia de celule specializate ale sistemului imunitar, ceea ce determină o mult mai mare rezistenţă la infecţiile cu orice tip de germeni. Acesta stimulează multiplicarea de celule T și celule fagocite și accelerează dezvoltarea de anticorpi naturali. Pentru ridicarea sistemului imunitar se face o cură de trei săptămâni, timp în care se iau 30-40 de picături de tinctură de propolis, de patru ori pe zi.

- Unde mai are tinctura de propolis efecte deosebite?

- Este foarte bună în ameliorarea simptomelor herpesului cu diferite localizări. Se aplică tinctură de propolis pe locul afectat prin picurarea directă cu o pipetă şi nu prin ştergerea cu un tampon de vată. Se repetă procedura de două-trei ori pe zi. Timpul de vindecare scade în 80% dintre cazuri de trei-patru ori, iar posibilitatea de recidivă se înjumătăţeşte. În caz de eczemă, se aplică comprese cu tinctură de propolis de două-trei ori pe zi. În arsurile grave se recomandă unguentul de propolis sau unguent de propolis și tătăneasă. Același unguent de propolis este de ajutor și pentru îmbunătățirea simptomelor de ulcer varicos de gambă. Persoanele care suferă de candidoză au un bun prieten în tinctura de propolis. Se administrează 30 de picături pe o felie de pâine, dimineața. Tinctura de propolis este foarte bună și împotriva parazitozelor și a giardiei, când se iau 30 de picături, de trei ori pe zi. După șapte zile de tratament, se face pauză alte șapte zile și se poate relua. În afecțiuni ale unghiei, puneți câteva picături direct pe locul cu probleme, de două-trei ori pe zi. Nu vă speriați că locul se va colora. Pentru a scăpa de mahmureala după beție, se consumă 40 de picături de tinctură de propolis, de trei ori pe zi. Combinat cu salvie, propolisul este de folos împotriva aftelor bucale, stomatitelor și gingivitelor. Pentru a scăpa de durerile de măsele, puneţi vată îmbibată în tinctură de propolis pe locul dureros.

„Copiilor le este utilă tinctura fără alcool sau mierea propolizată”

- Cei mici pot folosi tinctură de propolis?

- Sigur, însă cu o condiție: să se consume tinctură de propolis fără alcool. Sau mierea propolizată, obținută din amestecul unei lingurițe cu tinctură de propolis cu trei lingurițe cu miere. Se administrează o jumătate de linguriță de trei ori pe zi, pentru întărirea sistemului imunitar și combaterea infecțiilor respiratorii și intestinale.

- Există reacții adverse la tratamentul cu propolis?

- În anumite cazuri, propolisul poate determina reacţii alergice, motiv pentru care este recomandat a se face un test prealabil pentru a se stabili sensibilitatea. În cazul în care apar senzaţii neplăcute de iritaţie, inflamaţie sau dacă se declanşează catar respirator sau înroşirea pielii, nu se va face tratament cu propolis. La persoanele cu ulcer nu se recomandă administrarea produsului! Atenție sporită trebuie să aibă cei alergici la produsele de stup, conifere, plop și salicilați. Bolnavii de astm sau care urmează un tratament cu anticoagulante trebuie să discute obligatoriu cu specialistul înainte de a consuma produse ce conțin propolis.

Scade riscul unei furtuni de citokine, factorul major de mortalitate în COVID-19

Pandemia de coronavirus a reînnoit interesul pentru produsele pe bază de propolis din întreaga lume. Patru cercetători de la universități din SUA și Brazilia, Andresa Aparecida Berretta, Marcelo Augusto Duarte Silveira, José Manuel Cóndor Capcha și David De Jong au publicat un studiu interesant în revista Biomedicine & Pharmacotherapy a renumitei edituri Elsevier, în noiembrie 2020. Din studiile preclinice a reieșit faptul că propolisul contribuie la reglarea nivelului de citokine proinflamatorii, scăzând astfel riscul unei furtuni de citokine, factorul major de mortalitate în coronavirus. Citokinele sunt acele substanțe produse de celulele sistemului imunitar pentru a regla acțiunea imunitară, în principal pentru a favoriza reacția inflamatorie, care este un răspuns natural de apărare a unui organism agresat. În cazul „furtunii de citokine”, se produce însă o reacție hiperinflamatorie ce poate deveni mortală. De asemenea, s-a dovedit că propolisul este de ajutor în diferitele comorbidități la pacienții infectaţi cu SARS-CoV-2, inclusiv boli respiratorii, hipertensiune arterială, diabet. Având în vedere situația actuală și opțiunile terapeutice limitate, propolisul este prezentat ca o soluție promițătoare, ușor de administrat pe cale orală.