de Călin Popa şi Gabriela Comşa
Oricât de mare ar fi pericolul potențial pentru piele, oamenii iubesc soarele și expunerea la razele care îi fac să se simtă relaxați și le generează un bronz frumos. Potrivit unor studii de dată recentă, există alimente care pot pune organismul la adăpost de daunele provocate de ultraviolete.
Protejează de stresul oxidativ
Experții de la Spitalul Universității Maggiore della Carita, din Italia, au realizat o serie de cercetări prin care au fost puse în evidență mecanismele prin care alimentația poate fortifica organismul în fața efectelor expunerii la soare și, în același timp, care sunt furnizoarele acestui „arsenal” de sănătate. Astfel, s-a demonstrat faptul că niacina (vitamina B3) cu care au fost tratate celule canceroase care au fost apoi expuse la raze ultraviolete protejează de stresul oxidativ, inclusiv de cel foarte periculos care duce la daunele asupra ADN. „Se recomandă ca niacina să fie consumată, prin dietă sau ca suplimente, cu maximum 48 de ore înainte de băile de soare”, detaliază expertul Lara Camillo. În același timp, vitamina B3 a demonstrat capacitatea de a reduce semnificativ inflamațiile locale.
Vă scapă de halucinaţii
Niacina se regăseşte într-o gamă variată de alimente: ficat de vită, ouă, lapte, curmale, drojdie de bere, oleaginoase, carne de porc, broccoli, morcovi, brânzeturi, cartofi roşii, germeni de grâu, produse din grâu integral, somon la cuptor, piept de pui, creveţi fierţi, cod la cuptor, ciuperci, vinete coapte, spanac fiert, muşchi de vită, zmeură, conopida fiartă, fasole verde fiartă, pepene galben, seminţe de muştar. Printre alte beneficii semnificative ale niacinei care poate fi procurată prin intermediul dietei zilnice se numără și calitatea de adjuvant natural pentru prevenirea şi tratarea mai multor afecţiuni, printre care Alzheimer, cataracta, convulsiile, diabetul zaharat, de- presia, halucinaţiile, dureri de cap, bolile intestinale inflamatorii, insomnia, durerile menstruale, scleroza în plăci, tulburări ale gustului şi mirosului, hiperactivitate, hipotiroidism, osteoartrită. Potrivit datelor Academiei Naţionale de Științe, doza zilnică recomandată pentru adulți este de 14 mg în cazul femeilor și 16 mg pentru bărbați.
„Cercetarea noastră indică faptul că o sporire a aportului de vitamina B3, disponibilă, de altfel, în numeroase alimente, chiar dacă are efect de scurtă durată, protejează pielea de efectele cu potențial cancerigen ale expunerii la razele ultraviolete“ Lara Camillo, Spitalul Universității Maggiore della Carita
Reglează nivelul de zahăr din sânge
Potrivit literaturii de specialitate, vitamina B3 este esenţială pentru buna funcţionare a organismului, susţinând o serie de procese metabolice şi reacţii chimice: transformă alimentele consumate în energie, prin stimularea activităţii enzimatice, ajută organismul să proceseze grăsimile, transformându-le în energie, poate reduce nivelul de colesterol LDL („rău”), dar şi pe cel de trigliceride. Totodată, niacina are abilitatea de a regla nivelul de zahăr din sânge, fiind eficientă în reducerea riscului de diabet.