Main menu

header

814 8 1de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

O rădăcinoasă omniprezentă în gastronomia europeană și care s-a dovedit un adevărat izvor de sănătate este păstârnacul. Cu o aromă dulceagă inconfundabilă și cu o textură specială, pretabilă unui mare număr de meniuri, leguma aduce organismului nutrienți de excepție, care prelungesc viața.

Util în anorexie şi enterocolite

Potrivit cercetărilor internaționale, păstârnacul, folosit pentru gătit și pentru menținerea sănătății din cele mai vechi timpuri, este plin de minerale importante pentru metabolism (potasiu, mangan, fosfor, zinc, fier) și are niveluri ridicate de fibre, apă și proteine. În același timp, leguma are un conținut redus de carbohidrați. În aceste condiții, introducerea păstârnacului în alimentația curentă prezintă o serie de beneficii care încep chiar cu reducerea defectelor de naștere, întrucât leguma aduce or- ganismului acid folic. În același timp, rădăcinoasa ajută la optimizarea proceselor metabolice legate de producția de energie și activitatea sistemului nervos, ajutând proaspetele mămici să facă față depresiei postpartum. De asemenea, păstârnacul este bogat în fibre solubile, care scad șansele de instalare a diabetului și îmbunătățesc digestia, prevenind constipația și tulburările gastrointestinale. Consumat crud, ras, păstârnacul are acţiune benefică în anorexie, dureri gastrice sau enterocolite.

Scade riscul de accident vascular cerebral

Păstârnacul este o comoară de antioxidanți. Ca urmare, această legumă este creditată cu capacitatea de a preveni stresul oxidativ, diminuând deteriorarea celulară. Acest aspect are ca urmare directă scăderea riscului de boli cronice grave, cum sunt cancerul sau afecțiunile cardiovasculare, notează healthline.com. De altfel, leguma este una dintre principalele recomandări ale nutriționiștilor atunci când vine vorba despre sănătatea sistemului circulator, pe care îl protejează și îl fortifică prin reducerea nivelului de colesterol, prin magneziul care echilibrează coagularea sângelui, prin potasiul care acționează ca un vasodilatator, reducând tensiunea arterială și stresul asupra inimii. Totodată, consumul regulat de păstârnac reduce nivelurile de homocisteină, care sunt, în gene- ral, asociate cu bolile cardiace, leguma scăzând riscul de accident vascular cerebral, ateroscleroză și probleme coronariene, punctează organicfacts.net. Totodată, potrivit studiilor, păstârnacul sub formă de decoct, uleiuri, extract din frunze şi mai ales din rădăcini, are efecte benefice în cazuri de colici renale și dereglări endocrine de tipul sindromului menstrual.

Protejează ochii de daunele provocate de razele UV

Un articol publicat de revista Scientific Reports menționează faptul că păstârnacul este un aliat prețios al vederii. Prin acidul ascorbic pe care îl conține, leguma previne degenerarea maculară și protejează ochii de daunele provocate de razele UV. În același timp, această rădăcinoasă cu o aromă specifică menține sănătatea țesutului conjunctiv al gingiilor, contribuind astfel la combaterea eficientă a gingivitei, a inflamațiilor a durerilor dentare și în general menținând o bună sănătate orală. În același timp, consumul de păstârnac furnizează corpului prețiosul mangan, foarte necesar proceselor metabolice majore și producției de enzime, pe care leguma le întreține, fiind astfel accelerată vindecarea. În plus, prin conținutul de vitamine și minerale, această rădăcinoasă susține dezvoltarea armonioasă a copiilor și ține la distanță anemia.

Favorizează producerea de colagen

Păstârnacul conține un ingredient activ numit falcarindiol, care poate detecta și distruge celulele canceroase în colon. De altfel, prin aportul masiv de antioxidanți, această legumă previne dezvoltarea tumorilor. În paralel, păstârnacul acționează ca un agent ce neutralizează radicalii liberi, efectul anticancer al acestei legume fiind multiplicat și de prezența vitaminei C, care susține un sistem imunitar puternic și are capacitatea de a lupta cu succes împotriva agenților patogeni și a bolilor. Nu în ultimul rând, prezența vitaminei C în păstârnac stimulează producerea de celule albe, linia de apărare a organismului, și favorizază colagenul, substanță care previne îmbătrânirea prematură și menține elasticitatea articulațiilor. Ca urmare, păstârnacul este recomandat pentru evitarea instalării unor afecțiuni invalidante, cum este artrita.

„Medicament” pentru anxietate

Prezența în păstârnac a potasiului și a acidului folic este creditată de experți cu proprietatea de a susține buna funcționare a creierului. Unul dintre efectele vizibile și rapide ale introducerii legumei în dietă este combaterea anxietății și depresiei. Pe de altă parte, consumul de păstârnac pe termen lung asigură o îmbunătățire a capacității de concentrare, a atenției și memoriei. În același timp, această rădăcinoasă este ideală pentru prevenirea afecțiunilor respiratorii, întrucât furnizează substanțe cu proprietăți antiinflamatoare remarcabile, care scad virulența infecțiilor și atenuează simptomele răcelilor, dispneei, bronșitei și gripei. De altfel, păstârnacul este renumit pentru capacitatea de a combate astmul, sinuzita, accesele violente de tuse și strănuturile repetate.

Prelungeşte saţietatea şi suprimă „hormonul foamei”

Ca tezaur de minerale, păstârnacul este un aliat al sistemului osos. Astfel, prin aportul de mangan, calciu și zinc, această legumă ajută la producerea cartilajului și la întărirea oaselor, precum și la rezolvarea pro- blemelor de sănătate la acest nivel, în principal osteoporoza. Pe direcția beneficiilor pe care le furnizează această rădăcinoasă se poate menționa și proprietatea de a susține orice proces de scădere sănătoasă în greutate pe termen lung, care antrenează beneficii majore pentru sănătate. Cu un conținut scăzut de calorii și un aport ridicat de fibre, păstârnacul prelungește sațietatea și suprimă grelina („hormonul foamei”). Potrivit rezultatelor unor cercetări recente, persoanele care au păstârnacul prezent în meniu în mod regulat consumă cu peste zece procente mai puține calorii, ceea ce a reprezentat, în cazul voluntarilor participanți la teste, o scădere în greutate cu patru kilograme în patru luni. Supa de zarzavat în care se pune păstârnac alături de alte legume, ca varza sau prazul, este recomandată în regimurile de slăbire, datorită conţinutului mare de minerale, valorii energetice scăzute şi efectului diuretic, care detoxifică organismul.

Consumul regulat de păstârnac contribuie la menţinerea elasticităţii pielii

Tocăniţă de pui cu păstârnac şi muştar

814 8 2Ingrediente: 8 pulpe de pui, 2 cepe tocate, 350 g păstârnac mărunțit, 300 ml supă de pui, 20 g muştar, 20 g miere, 10 ml ulei de măsline, cimbru, pătrunjel.

Mod de preparare: încingeți uleiul într-o tigaie şi adăugați puiul. Lăsați pe foc până când devine auriu, apoi puneți ceapa şi mețineți vasul pe flacără timp de cinci minute, până se înmoaie. Adăugați păstârnacul, mai fierbeți câteva minute, după care completați cu supa, muştarul şi mierea. Presărați cimbrul, așteptați să dea în clocot, apoi acoperiți vasul cu un capac și lăsați tocănița să fiarbă timp de 30 de minute, după ce asezonați cu sare și piper. Serviți cu pătrunjel proaspăt.