de Ştefania Băcanu şi Daniel Şuta
Bobornicul este o plantă extrem de utilă în echilibrarea întregului organism. Ajută la scăderea febrei, a frisoanelor şi reglează funcţiile renale. Încă din trecut, se foloseşte pentru tratarea gutei şi inflamaţiilor care apar în organism. Pentru uz extern, se utilizează frunzele proaspete, extrem de eficiente în vindecarea bolilor de piele, a rănilor, arsurilor, a erupţiilor cutanate şi a durerilor de spate.
Purifică sângele din organism
Bobornicul conţine ulei eteric, substanţe amare, aucubină, vitamine, îndeosebi vitamina C, şi săruri minerale, substanţe care o fac nelipsită din farmacia verde a oricărei case. Încă din vechime, bobornicul era considerat leacul natural de purificare a sângelui și vindecarea oricărei boli a ficatului, a incontinenţei urinare sau a hidropiziei. Se recomandă ceaiurile din tulpinile plantei, utilizate în scop medicinal, proaspăt uscate. Astfel, se pun două-trei linguriţe cu bobornic la fiert în 500 ml apă, se dau în clocot de două ori, se opreşte focul şi se acoperă pentru următoarele cinci minute. Cantitatea de ceai obţinută se consumă pe parcursul unei zile, timp de două săptămâni. Din părţile aeriene se prepară un sirop, în amestec cu rădăcină de hrean, frunze de pătlagină şi miere, rezultând un medicament excelent pentru afecţiunile pulmonare.
Tratează astmul şi tuberculoza
Uleiul volatil de bobornic are efecte calmante și expectorante, fiind un remediu foarte bun în bolile de astm, tuberculoză și viroze. În astfel de cazuri, puteţi alege şi infuzia din plante, din 20 g bobornic, adăugat la 300 ml apă clocotită. Beţi două-trei căni pe zi, minimum şapte zile, şi veţi vedea rezultate rapide. Veţi scăpa de tuse şi de disconfortul generat de respiraţia greoaie. Cercetări recente asupra beneficiilor acestei plante arată că este antiscorbutică și că poate fi utilizată cu rezultate eficiente şi rapide în durerile de mijloc și de spate. Se utilizează planta verde, atât tulpina, cât şi părţile aeriene. Se toacă mărunt şi se aplică pe zona afectată (cantitatea o stabiliţi în funcţie de locul în care doriţi să o aplicaţi). Înfăşuraţi, apoi, cu folie alimentară şi lăsaţi-o să acţioneze două-trei ore. Dacă puteţi sta toată noaptea, este şi mai bine. Repetaţi procedura şapte zile consecutiv şi veţi observa schimbări majore.
Bobornicul este o plantă foarte bună pentru consum, în stare crudă. Ajută la digestie şi elimină astenia de primăvară, datorită conţinutului bogat în vitamina C
Vă scapă de infecţiile unghiilor
Bobornicul tratează infecţiile şi inflamarea gingiilor, şi ajută la vindecarea abcesului dentar. Se face gargară, de trei-patru ori pe zi cu decoct din plantă uscată. Astfel, se pun 30 g bobornic în 300 ml apă şi se fierb până ce cantitatea de apă scade la jumătate. În cazul arsurilor, al rănilor de orice fel, al erupţiilor cutanate şi al infecţiilor din jurul unghiilor, se recomandă cataplasma sau compresele reci din florile de bobornic, care se pun direct pe piele. De regulă, dacă durerile sunt foarte mari, se face tratamentul dimineaţa şi seara, minimum trei zile. Tot cataplasmele cu bobornic se utilizează și împotriva hemoroizilor.