de Ştefania Băcanu şi Adrian Barna
Atât pielea, cât şi organele interne, au nevoie de hidratare şi hrană zilnice. Sunt recomandate uleiurile naturale în tratarea diferitelor afecţiuni, dar şi pentru îmbunătăţirea aspectului exterior, mai ales în sezonul rece când pielea are nevoie de o îngrijire mai specială. De exemplu, uleiul de chimen negru egiptean tratează numeroase boli, printre care diabetul sau epilepsia, întăreşte sistemul imunitar şi reface ţesutul cutanat. Iulia Preda (foto), doctor în farmacie, ne-a explicat cum acţionează uleiul de chimen negru, ce conţine şi cum se administrează corect pentru efecte benefice.
„Poate fi un suport optim pentru imunitate”
- Ce este uleiul de chimen negru egiptean?
- Uleiul de chimen egiptean este extras prin presare la rece dintr-o plantă care este cunoscută de mii de ani și conține mai mult de 100 de ingrediente cu efect terapeutic, foarte apreciate în Orient și în Europa. Uleiul de chimen negru a fost utilizat în diferite culturi și de diverse civilizații de milenii, ca remediu și supliment pentru menținerea sănătății și a unei stări de bine. Astăzi, seminţele şi uleiul extras sunt apreciate şi utilizate în întreaga lume, însă cheia eficienţei în curele de prevenţie şi de tratare cu chimen negru este administrarea corectă şi respectarea cantităţilor zilnice recomandate.
- Ce conţine?
- Uleiul de chimen negru egiptean este compus din peste 80% acizi grași nesaturați. Este important să nu conțină substanțe nocive și nici prezervanți. Este destul de greu de găsit pe piaţă la asemenea puritate, calitate, preț și cantitate, de aceea vă invit pe www.parodontgel.ro, unde puteţi găsi mai multe variante. Prin componentele sale antioxidante, antiinflamatorii, antitusive, bronhodilatatoare şi nutritive, chimenul negru este un supliment foarte util pentru sănătatea aparatului respirator şi poate fi un suport optim pentru imunitate atât la copii, cât şi la adulţi şi la vârstnici. De asemenea, chimenul negru conţine timochinonă, constituent activ cu efect antitumoral remarcabil, ce provoacă moartea celulelor canceroase.
„Reglează şi calmează durerile ciclului menstrual”
- Ce afecţiuni tratează?
- Proprietăţile terapeutice ale uleiului de chimen negru egiptean sunt numeroase. În primul rând, creşte imunitatea în mod natural. Are rol antiviral şi antibacterian, vă ajută să vă recuperaţi mult mai repede după o răceală sau o viroză. Este analgezic, antioxidant, antifungic, antiseptic, antispasmodic, antiviral, bronhodilatator şi imunostimulent. Se recomandă în caz de astm, bronşită astmatiformă, alergii, sinuzită, leucemii şi artrită reumatoidală. De asemenea, este un remediu excelent pentru tuse persistentă şi tuse tabacică. Un studiu științific a demonstrat că uleiul de chimen negru are un efect antiastmatic relativ puternic asupra căilor respiratorii afectate de astm. Se adaugă o lingură cu ulei de chimen negru egiptean la 500 ml apă fierbinte şi se fac inhalaţii.
- Care sunt beneficiile uleiului de chimen negru?
- Folosit intern, uleiul de chimen întăreşte sistemul imunitar, distruge bacteriile din stomac şi paraziţii intestinali, care sunt responsabili de producerea parodontozei, reglează ciclul menstrual şi calmează durerile. Se recomandă în dietele de slăbit, deoarece reglează pofta de mâncare și metabolismul, este un bun adjuvant în cazul durerilor articulare, reumatice şi în crizele de astm, îmbunătățește memoria, previne bolile cronice şi infecţiile, este util în caz de hipertensiune arterială, boli cardiovasculare şi ajută la tratarea parodontozei. De asemenea, are puternice efecte afrodisiace.
„Administrat pe stomacul gol, reduce glicemia”
- Cum se foloseşte?
- Beți două-trei lingurițe cu ulei de chimen negru egiptean zilnic, de preferat pe stomacul gol, dimineața, cu jumătate de oră înainte de masă. Utilizarea lui are rol de prevenţie şi de întreţinere. Practic, acţionează ca un scut în faţa bolilor.
- Pentru diabet, de exemplu, există o reţetă anume?
- Pentru diabetul de tip II, două linguri sau 12 capsule gelatinoase cu ulei de chimen negru pe zi, administrate pe stomacul gol, au avut ca rezultat reducerea glicemiei, micșorarea rezistenței la insulină, sporirea funcției celulelor beta, precum și scăderea hemoglobinei glicozilate la subiecții umani. De asemenea, extractul de timochinonă din uleiul de chimen negru a avut efecte protectoare asupra nefropatiei diabetice experimentale. Un alt exemplu, pacienții cu hipertensiune, care au luat şase până la opt capsule gelatinoase cu ulei de chimen negru egiptean, de două ori pe zi, timp de două luni, au avut o scădere a presiunii sangvine.
- Se poate utiliza şi direct pe piele?
- Da, se foloseşte inclusiv ca uz extern pentru că are acțiune calmantă în cazul inflamațiilor pielii, este adjuvant în caz de micoze, elimină petele pigmentare, întărește firul de păr şi combate căderea, hidratează pielea și reduce ridurile, previne îmbătrânirea prematură a pielii, întăreşte unghiile fragile, cu tendinţă de exfoliere și reduce senzația de mâncărime, apărută în urma eczemelor sau psoriazisului, prin aplicaţii locale de două sau de trei ori pe zi. Este recomandat îndeosebi pentru tenul acneic, cu rol antiseptic și antiinflamator, dar şi pentru cel sensibil sau uscat. Uleiul poate fi introdus, într-o cantitate mică, în produsele de îngrijire a părului şi în cremele cosmetice, sau poate fi aplicat direct pe faţă ori pe corp, ca ulei de masaj. Are un miros natural, plăcut şi aromat.
„Dozajul se stabileşte în funcţie de boală“
- În ce cantitate se administrează?
- În comparaţie cu seminţele, uleiul se absoarbe mai repede în organism şi este mult mai concentrat, de aceea şi cantitatea zilnică indicată este mai mică. Pentru a obţine o lingură cu ulei, sunt necesare şapte linguri cu seminţe. Acesta poate fi consumat ca atare sau în combinaţie cu o linguriţă cu miere raw (inclusiv manuka), respectiv, amestecat cu suc proaspăt de portocale, obţinut dintr-un singur fruct. În scop terapeutic, pentru tratarea anumitor afec- ţiuni, uleiul de chimen negru trebuie administrat într-o cantitate de 1 linguriţă, de două-trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale, pe stomacul gol. Dozajul şi frecvenţa consumului vor fi stabilite în funcţie de boală şi de gravitatea acesteia.