de Călin Popa şi Adrian Barna
Parte a familiei atât de apreciate a ciupercilor, trufa a intrat rapid în categoria superalimentelor, după ce oamenii de știință i-au evidențiat calitățile nutriționale și enormele beneficii pentru sănătate.
Recomandate persoanelor cu colesterol ridicat
Minuni ale lumii naturale, trufele conţin proteine, lipide, săruri minerale, vitamine, acid linolenic, fibre, carbohidraţi, uleiuri eterice și, în același timp, foarte puține calorii. În plus, consumul acestor comori ale pământului nu generează reacții alergice. În aceste condiții, bolnavilor de diabet le este recomandat să consume trufe, deoarece acestea conţin un aminopolizaharid care constituie un excelent remediu pentru cei care suferă de această afecţiune. De asemenea, persoanele cu nivel crescut al colesterolului pot beneficia de pe urma consumului de trufe, întrucât acestea nu conțin colesterol deloc.
Benefice pentru cei care suferă de epuizare fizică sau de boli paratiroidiene
Acizii graşi nesaturaţi şi cei esenţiali din trufe sunt renumiți pentru prevenirea unui mare număr de afecţiuni, printre cele mai grave fiind artrita, inflamaţiile colonului, cancerul, hipertensiunea arterială, nivelul crescut de trigliceride. În același timp, prin intermediul acidului linolenic, trufele combat bolile de inimă. Totodată, fosforul din aceste ciuperci este benefic pentru cei care suferă de epuizare fizică sau de boli paratiroidiene, magneziul are un rol esenţial în contracţia şi relaxarea musculară, iar vitaminele din trufe le recomandă pentru lupta împotriva stresului.
Elimină petele de pe piele
Consumul de trufe, albe sau negre, este creditat cu proprietatea de a elimina petele de la nivelul pielii și, de asemenea, de a trata simptomele trahomului, infecție bacteriană caracterizată de înăsprirea suprafeței interioare a pleoapelor, boală contagioasă care poate provoca mâncărime și iritare a ochilor. În același timp, introducerea trufelor în alimentație se traduce prin încetinirea îmbătrânirii și o protecție semnificativă pentru ficat, grație prezenței în aceste ciuperci a unor antioxidanți de top, notează organicfacts.net.