de Călin Popa şi Florica Pintea
Bob uimitor, rezultat din decorticarea grâului, orzului sau meiului, arpacașul este foarte popular din motive bine întemeiate, care pleacă de la remarcabilele proprietăți terapeutice ale acestui derivat de cereale.
Stabilizează glicemia
Arpacașul are un conținut mare de vitamine, fibre solubile și insolubile, amidon, minerale - magneziu, siliciu, fosfor. Ca urmare, aceste boabe combat carența de nutrienți, prevenind avitaminoza și susținând o digestie echilibrată. Prin conținutul de fibre, arpacașul ajută la scăderea colesterolului, detoxifică organismul și ține la distanță cancerul de colon. Pentru combaterea constipației se poate recurge la un decoct preparat din 300 g arpacaș spălat, care se fierbe într-un litru de apă, apoi se strecoară. În lichidul rămas se adaugă 500 ml apă plată. Se beau două căni cu decoct neîndulcit pe zi, dimineața și la prânz.
Fortifică inima
Preparat termic, arpacașul aduce organismului antioxidanți de calitate, cu tot alaiul de beneficii pe care le antrenează aceste substanțe. Din acest tablou fac parte eliminarea radicalilor liberi, susținerea sistemului imunitar, combaterea stresului oxidativ și reducerea riscului de sindrom metabolic. De asemenea, prin aportul de potasiu, arpacașul susține sănătatea sistemului cardiovascular, fortificând inima și flexibilizând vasele sangvine. Cereala se poate administra sub formă de ceai, obținut din două linguri cu boabe care se rumenesc fără ulei, apoi se fierb în 250 ml apă, timp de 15 minute. Se strecoară și se consumă două căni pe zi de ceai călduț, neîndulcit.
Reface ţesuturile
Prin capacitatea de a curăța organismul de toxine și de a preveni daunele produse celulelor de poluare și agenți patogeni, arpacașul este luat în considerare de oamenii de știință ca aliment care contribuie semnificativ la prevenirea instalării și extinderii tumorilor. De asemenea, prin acțiunea sa cicatrizantă, această cereală are un aport notabil la accelerarea vindecării țesuturilor. Potrivit unor cercetări de dată recentă, arpacașul ajută organismul să absoarbă mai bine nutrienții și astfel reduce simptomele afecțiunilor care au la bază inflamațiile, așa cum este artrita. Totodată, arpacașul este renumit pentru capacitatea de a curăța pielea, fiind de folos pentru menținerea sănătății epidermei, împotriva acneei și a petelor cauzate de înaintarea în vârstă.
Conţinutul de minerale din arpacaş asigură sănătatea generală a oaselor
Colivă tradiţională
Ingrediente: 1 kg arpacaş, 3 l apă, 400 g zahăr, 2 lingurițe cu esenţă de rom, coaja rasă de lime/lămâie, coajă rasă de portocală, 500 g nucă măcinată, 3 pliculeţe cu zahăr vanilat, 1/2 linguriţă cu sare.
Mod de preparare: se alege arpacaşul se dă la fiert la foc mic, cu apa şi praful de sare. Dacă aragazul este pe gaz, între cratiţa folosită şi ochiul aragazului se aşază o tablă, astfel încât vasul să nu fie în contact direct cu flacăra. Se amestecă periodic şi se gustă când apa scade, iar dacă boabele nu sunt bine fierte, se completează cu apă clocotită și se mai lasă pe foc. După ce arpacaşul a fiert, se adaugă zahărul şi se continuă fierberea, amestecând bine, până ce zahărul s-a topit. Se pun și celelalte ingrediente şi se acoperă coliva cu folie de plastic, apoi se lasă la răcit complet. Se montează pe platou și se ornează după gust, cu cacao, miez de nucă, ciocolată, bomboane colorate etc.