Main menu

header

Suntem în sezonul caiselor, fructe pe cât de bune la gust şi de parfumate, pe atât de bogate în vitamine. Ele conţin o mare cantitate de apă (circa 85%), vitaminele A, C, B1, B2, P, PP şi minerale. Apa conţinută are efect detoxifiant, diuretic şi depurativ, fortificând organismul şi făcând din caise un aliment important pentru o cură de slăbire sănătoasă ori în perioada de convalescenţă. 

Întăresc sistemul nervos
     S-a constatat că aceste fructe întăresc sistemul nervos, au efect regenerativ şi ajută în recuperarea după perioade de stres îndelungat, combat cu destulă eficienţă insomnia şi astenia, îmbogăţind în acelaşi timp organismul cu vitamine. Copiii rahitici, dar şi persoanele care traversează o perioadă în care se simt slăbite pot apela cu încredere la o cură cu caise.

Contraindicate diabeticilor
     14 zile se consumă între 500 de grame şi un kilogram de caise pe stomacul gol, cu măcar o oră înainte de masă. Pentru persoanele fără probleme de sănătate speciale, înlocuirea mesei obişnuite de dimineaţă cu această cantitate de caise este un bun început de zi.  O altă variantă ce merge pe principiul disocierii alimentelor constă în a consuma o dată pe săptămână numai caise toată ziua, această metodă obligând organismul să extragă toate substanţele din fructe.

     Cantitatea mare de apă face din caise un ajutor nepreţuit în tratamentul naturist al litiazelor renale şi al celor biliare. Caisele au puţine contraindicaţii, cum ar fi în cazul diabeticilor, care trebuie să le consume în cantitate mică şi cu controlul glicemiei, dar anumite categorii sunt sfătuite îndeosebi să mănânce caise din plin. Este vorba despre femeile gravide, despre copiii anemici, despre persoanele aflate în convalescenţă şi despre bătrâni. 

Revitalizează ţesuturile
     Caisele ajută la obţinerea unui ten frumos şi sănătos, fiind folosite ca măşti cosmetice. Pur şi simplu este suficient să ne dăm pe faţă cu o jumătate de caisă şi să lăsăm să intre în piele sucul. Uleiul extras din sâmburi este considerat la fel de folositor pentru ten ca uleiul de migdale şi este folosit în industria cosmetică. Produsele obţinute din acest ulei sunt indicate mai ales în cazul tenului îmbătrânit, ridat şi uscat, pentru capacitatea mare de a revitaliza ţesuturile.

Anda Postolache


    Sâmburii fac bine astmaticilor Nectarul de caise este răcoritor, deosebit de bun la gust şi ne vitaminizează şi energizează, fără a ne încărca de E-uri şi îndulcitori.  Se spală bine caisele, fruct cu fruct, se curăţă de sâmburi, apoi se storc la un storcător obişnuit. În paharul cu suc limpede se adaugă şi pulpa ce rămâne în sita storcătorului. Se poate bea fie aşa, direct, fie îndulcit cu miere. Important este să nu îl lăsăm mai mult de o oră, căci se depreciază. Se recomandă să se bea un pahar dimineaţa pe stomacul gol, înainte cu o jumătate de oră de masă.  Sâmburii de caisă pot fi consumaţi, indicaţia vizându-i în principal pe bolnavii de astm, emfizem, în general pe cei cu probleme respiratorii. Se recomandă trei, patru sâmburi pe zi.

Conţinutul de vitamine şi de substanţe minerale la 100 g de produs:
VITAMINE         C    Caroten    B1    B2  Cantitate (mg)    9,4    1,79        0,04    0,05 MINERALE        K    Ca    P    Fe    Mg Cantitate (mg)        278    16    21    0,7    9