de Călin Popa şi Carmen Bădulescu
Laptele vegetal câștigă din ce în ce mai mult teren în fața celui animal. Acest tip de produs este preferat de vegani și de persoanele cu intoleranță la lactoză, uneori și de persoanele care doresc să-și diversifice meniul. Există multe tipuri de lapte vegetal, cele mai utilizate fiind și cele mai încărcate de nutrienți importanți.
Migdale
Laptele de migdale este unul dintre cele mai populare înlocuitoare ale laptelui de origine animală. Nu conține colesterol și nici lactoză, ceea ce îl face perfect pentru cei cu intoleranță sau pentru vegani. Laptele de migdale nu este o descoperire a gastronomiei moderne. Acest produs a fost consumat încă din Evul Mediu, fiind preferat în timpul posturilor religioase, pentru că rezista destul de mult fără să fie ținut la rece. Astăzi este o opțiune sănătoasă pentru că are puține calorii - 60 pentru o cană - nu conține colesterol sau grăsimi saturate, dar aduce organismului calciu și vitaminele D și E. Puteți face acest produs și acasă. Nu trebuie decât să lăsați 100 g migdale la înmuiat peste noapte, apoi scurgeți apa, adăugați alta rece (300 ml) și puneți totul în blender. După ce mixați bine, ați obținut lapte de migdale. Dacă doriți să fie mai cremos, lăsați migdalele la înmuiat două zile.
Cocos
Laptele de cocos se obține din pulpa de nucă de cocos bine coaptă și apa din interiorul nucii. Gustul său delicios este dat de conținutul mare de grăsimi, mare parte dintre ele saturate. Se poate folosi ca substitut al laptelui de vacă în multe rețete clasice. Laptele de cocos este foarte bogat în fibre, vitaminele C, B și minerale ca fier, calciu, seleniu, magneziu, fosfor. Datorită acestora, laptele de nucă de cocos este foarte bun pentru cei care suferă de constipație, dar și de oboseală cronică. Pentru a face acasă acest produs, puneți într-un blender un kilogram de fulgi de cocos și 800 ml apă fiartă. Lăsați să se așeze câteva minute, apoi porniți aparatul pentru două minute. Strecurați amestecul printr-un tifon.
Soia
Laptele de soia este un aliment specific gastronomiei asiatice, dar a câștigat teren în rândul veganilor și a celor cu intoleranță la lactoză din întreaga lume. Acest produs este o foarte bună sursă de proteine, având toți cei nouă aminoacizi esențiali de care are nevoie organismul. De asemenea, este bogat în fier și calciu și nu conține multe calorii - doar 80 pentru fiecare porție. Pentru a face acasă un litru de lapte de soia, aveți nevoie de 125 g boabe de soia, pe care trebuie să le lăsați la înmuiat 16 ore. După acest răstimp, se scurge apa și se curăță de coji. Se pun boabele în blender cu un litru de apă și se mixează. Amestecul se trece prin sită și apoi se fierbe aproximativ zece minute. Se pune la frigider și se poate consuma timp de trei zile. Laptele de soia rezistă bine la tratament termic, astfel că poate înlocui varianta de vacă în orice rețetă.
Orez
Laptele de orez se obține de obicei din orez brun și se consumă neîndulcit. În comparație cu laptele de vacă, conține mai mulți carbohidrați, dar este mai sărac în calciu, proteine și colesterol. Se poate folosi cu succes în rețetele care necesită lapte de vacă. Pentru a obține acasă lapte de orez, este suficient să fierbeți o cană cu orez brun, pe care apoi să-l puneți în blender cu patru căni cu apă și să pasați totul foarte bine. Se poate îndulci sau îmbogăți cu arome, după gust. Laptele din orez este o băutură delicioasă, ce poate fi servită în fiecare zi la micul dejun sau în orice moment al zilei. Se poate consuma ca atare, rece sau cald, în diferite preparate culinare sau smoothie-uri.
Cânepă
Laptele de cânepă se obține din semințe de cânepă. Este foarte sărac în calorii (46 pentru o cană) și are consistența foarte apropiată de cea a laptelui de vacă. Nu are colesterol. De asemenea, este o sursă de proteine şi poate furniza acizii grași Omega 3 şi Omega 6, alături de acid folic şi vitaminele A, E, şi B12. Este bogat, totodată, în magneziu, potasiu, fier. Pe lângă susținerea sistemului imunitar, acest produs fortifică inima și sistemul circulator, întreține funcțiile cognitive și are acțiune antiinflamatoare. Puteți obține lapte vegetal de cânepă punând într-un blender o cană cu semințe de cânepă și cinci căni cu apă. Se mixeză și se poate îndulci. Se păstrează în recipient de sticlă, la rece, pentru trei zile.
Alune
Laptele din alune este o băutură bogată în vitamina E, o vitamină esențială care iese în evidență pentru calitățile sale antioxidante, contribuind la reducerea efectelor negative ale radicalilor liberi. În ceea ce privește conținutul său de vitamine, notabilă în laptele de alune este prezența acidului folic, esențial nu numai pentru femeile însărcinate, ci și pentru făt. Laptele de alune este util și în cazul colesterolului ridicat, în principal datorită bogăției sale de acizi grași saturați, astfel încât consumul unui pahar cu lapte de alune în fiecare zi poate contribui la reducerea nivelurilor ridicate de grăsimi din sânge. Laptele de alune se prepară acasă la fel ca varianta de migdale.
Susan
Pentru a prepara acasă un delicios lapte de susan, cu o mulțime de beneficii pentru sănătate, aveți nevoie de 130 g susan integral (nu semințe albe, care dau un gust amar lichidului obținut), 20 g pudră de vanilie, 10 g maca, 10 g scorțișoară și doi litri de apă călduță. Susanul se pune la înmuiat timp de o oră, iar după acest răstimp toate ingredientele se mixează până la omogenizare. Se poate consuma ca atare, iar dacă îl dați bebelușilor mai mari de 6 luni, se strecoară. Laptele de susan, băutură care aduce organismului minerale importante, se poate păstra la frigider pentru 24 de ore, într-un recipient de sticlă cu capac.
Nucă - fibre pentru scădere sănătoasă în greutate
Laptele vegetal de nucă se poate face foarte uşor acasă. Se pun 125 g miez de nucă într-o farfurie adâncă și se acoperă cu apă la temperatura camerei. Se lasă la înmuiat 6 ore, apoi se scurge, se clătește bine sub un jet de apă rece și se pune în blender cu 700 ml apă rece. Se mixează până la omogenizare, apoi se strecoară bine. Grație bogăției de nutrienți pe care îi conține - proteine, grăsimi, fibre - acest produs poate să contribuie din plin la instalarea sațietății, fiind un aliat al scăderii sănătoase în greutate.