de Ştefania Băcanu şi Carmen Bădulescu
După cum îi este şi numele, trifoiştea de baltă este o plantă acvatică, ce creşte în zonele mlăştinoase şi umede. În scop medicinal, se folosesc frunzele şi se recoltează la începutul verii, până la sfârşitul lunii iulie. Cu un conţinut ridicat de vitamina C, fier, iod, răşini, tanini şi acizi organici, trifoiştea stimulează funcţia gastrică, creşte pofta de mâncare, tratează anemia, artrita şi problemele hepatice. În China, este utilizată ca sedativ împotriva stărilor de anxietate.
De folos în problemele tiroidiene
Nu mulţi cunosc funcţiile terapeutice pe care le are trifoiştea de baltă. Unii spun că este o plantă bună la toate, a cărei utilizare este foarte veche. Adevărul nu este departe, având în vedere numeroasele afecţiuni pe care le tratează, fără a fi ajutată de vreun medicament sau de alte soluţii miraculoase. Planta acvatică este recunoscută cel mai mult pentru cele două efecte extrem de rapide şi benefice: hepatic și gastrointestinal, dar este un bun adjuvant şi în cazul afecţiunilor tiroidiene, al febrei sau al tuberculozei. În aceste situaţii, se recomandă trifoiştea sub formă de pulbere din fruze uscate, ţinută sub limbă, sau infuzie. Se obţine din 200-300 g frunze spălate şi uscate foarte bine la aer, departe de soare. După aceea, se mărunţesc cu ajutorul unui mojar sau, cel mai comod, al unei râşniţe electrice de cafea, în care se pun plantele medicinale mărunţite. Se cern, apoi, printr-o sită fină şi ce rămâne se râşneşte din nou. Pulberea obţinută se păstrează la rece, în borcane de sticlă, închise foarte bine, astfel încât să nu pătrundă aer deloc. Dacă alegeţi să o consumaţi în formă pură, ţineţi sub limbă o jumătate de linguriţă cu praf, până se dizolvă. Repetaţi procedura în fiecare zi, timp de zece zile. Pentru infuzie, se foloseşte o linguriţă cu frunze uscate, la 450 ml apă, şi se bea o cană pe zi, seara, 14 zile.
Rezolvă icterul copiilor
Trifoiştea de baltă este folosită în caz de diabet, icter, viermi intestinali, bacterii stomacale sau blocaj al aparatului urinar. Pentru un tratament cât mai rapid şi eficient, specialiştii recomandă decoctul. Acesta are capacitatea de a remineraliza și de a revitaliza organismul, de a stimula procesele benefice din sânge şi de a curăţa sistemul circulator. O mână cu frunze se pun la fiert în 500 ml apă clocotită şi se lasă pe foc mic 15 minute. După care, se strecoară şi se bea. Sau, în funcţie de nevoi, se foloseşte extern, cum este cazul petelor de la nivelul pielii. Se tamponează zonele afectate în fiecare seară, câtă vreme este nevoie.
Datorită gustului amar, trifoiştea de baltă este folosită, deseori, în prepararea berii
Tinctura luptă cu dermatozele
În cazul tincturii, aceasta este foarte des folosită în cazurile dermatozelor severe, chiar şi al herpesului. Se prepară, de regulă, din vodcă şi se optează pentru cantităţi mai mari, pentru a avea cât mai mult timp, în caz de necesităţi. Într-o sticlă se adaugă opt linguri cu plante uscate şi un pahar şi jumătate cu alcool diluat cu apă (trei sferturi apă, un sfert alcool). Sticla va fi pusă într-un loc rece pentru 14 zile, timp în care trebuie agitată zilnic, câteva minute. La finalul perioadei, se strecoară, iar tinctura obţinută se poate folosi timp de doi ani. Pentru tratament, se ia câte o jumătate de linguriţă cu tinctură, dimineaţa, timp de o săptămână.