de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu
Faimoase pentru capacitatea de a furniza nutrienți specifici și produselor animale, și celor vegetale, ciupercile sunt pline de antioxidanți care asigură prevenția în fața bolilor cronice şi întârzierea semnificativă a îmbătrânirii.
Protejează sistemul cardiovascular
O cercetare de dată recentă pune în evidență capacitatea ciupercilor de a crește semnificativ cantitatea de nutrienți importanți pentru organism pe care o furnizează chiar și într-o cantitate foarte mică - doar o jumătate de cană. Potrivit specialiștilor din cadrul Consiliului pentru Ciuperci, din SUA, consumul acestora nu adaugă calorii, sodiu sau grăsimi. Analizând o bază de date națională din perioada 2011-2016, specialiștii Victor Fulgoni și Sanjiv Agarwal au concluzionat că o porție de ciuperci compensează deficitul de potasiu și fibre al organismului. Ca urmare, consumul de ciuperci protejează sistemul cardiovascular și asigură sănătatea celui digestiv.
Împiedică formarea tumorilor
Un at model de testare evaluat de experții americani a evidențiat faptul că fiecare porție de ciuperci aduce organismului minerale extrem de importante - cupru, seleniu, zinc - ceea ce se traduce prin prevenirea tumorilor, în special a celor cu determinare hormonală, precum și prin activarea celulelor T, limfocitele folosite de sistemul imunitar pentru a conferi apărarea organismului. „Acest studiu certifică faptul că adăugarea ciupercilor în meniu înseamnă atingerea scopurilor dietare, menținerea sănătății și prevenirea unui mare număr de afecțiuni”, punctează cercetătorul Mary Jo Feeney. De asemenea, ciupercile sunt furnizori majori de vitamina D, binecunoscută pentru rolul vital în formarea calciului în oase, în menținerea abilităților cognitive și în asigurarea activității normale a musculaturii.
Elimină efectele radicalilor liberi
Experții de la Universitatea Penn State, din SUA, au pus în evidență faptul că ciupercile conțin antioxidanții cei mai eficienți pentru combaterea bolilor cronice. „Am demonstrat că ciupercile reprezintă, fără îndoială, cea mai importantă sursă cumulativă de antioxidanți, unele specii fiind adevărate tezaure de astfel de substanțe”, argumentează expertul Robert Beelman. În aceste condiții, specialiștii recomandă consumul de ciuperci pentru protecția pe care o oferă ADN prin antioxidanții ergotionină și glutationă, pentru eliminarea efectelor radicalilor liberi, întârzierea îmbătrânirii și prevenirea majorității bolilor cronice, de la cele coronariene la cele generate de inflamații, ca artrita sau guta.
Prepararea termică a ciupercilor nu influențează cantitatea sau acțiunea antioxidanților pe care îi conțin
Cartofi gratinaţi cu ciuperci
Ingrediente: 5 cartofi, 250 g ciuperci, 1 lingură cu ulei de măsline, 1 ceapă, 2 căței de usturoi, 350 ml smântână, 1 linguriță cu cimbru, 300 g cașcaval ras, 60 g parmezan, sare, piper.
Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la temperatură mare. Se pun cartofii la fiert 15 minute, apoi se taie felii rotunde. Se sotează ceapa și se pun ciupercile tăiate felii. Într-un alt vas, la foc mic, se combină smântâna, cimbrul și usturoiul tăiat mărunt, fără să fiarbă. Se toarnă sosul peste cartofi și se amestecă. Se pune o treime din cantitatea de cartofi într-o tavă, după care tot atât din ciuperci. Se repetă pașii până se termină ingredientele, apoi se presară cașcavalul și parmezanul. Se dă tava la cuptor pentru 30 de minute.