Main menu

header

    Suntem în sezonul când persoanele cu sensibilităţi alergice au nevoie de ajutor, fiindcă o sumedenie de arbuşti cu potenţial alergic înfloresc acum. Teiul, atât de plăcut mirosului, este un alergen puternic şi mulţi oameni au de suferit în vremea înfloririi lui. Senzaţiile specifice unei alergii sunt: mâncărimi ale nasului, înfundarea lui, lăcrimarea ochilor şi senzaţia de usturime, greutate în respiraţie, mai ales la persoanele cu astm sau cu bronşită astmatiformă, care strănută des şi au capul greu, se simt obosite. 

Uleiul de cătină calmează
      Pentru calmarea senzaţiilor neplăcute se poate utiliza uleiul de cătină. Iată cum putem prepara acasă acest remediu. Se zdrobesc fructele de cătină, se pun într-un borcan de sticlă şi se acoperă cu ulei de măsline, de preferinţă macerat la rece. Se acoperă borcanul şi se pune într-un loc ferit de lumină puternică şi de căldură, cum ar fi debaraua. Se lasă două săptămâni la macerat. Apoi, uleiul de cătină poate fi utilizat în felul următor: de două ori pe zi punem în fiecare nară câte o picătură cu pipeta. Senzaţia de usturime ce poate apărea nu trebuie să ne sperie, acesta fiind semnul că planta îşi face datoria în zonele afectate ale mucoasei. Acest ulei poate fi găsit şi la magazinele specializate în produse naturiste, dar este de preferat că ni-l preparăm noi. 

Menta desfundă nasul
    Tot în acelaşi mod putem prepara uleiul de mentă: punem frunze de mentă în ulei de
măsline şi lăsăm la macerat compoziţia în aceleaşi condiţii ca pentru uleiul de cătină. Uleiul de mentă ajută la desfundarea nasului. 

Tinctura de leurdă eliberează căile respiratorii
     Cu toţii ştim ce enervantă este senzaţia de nas înfundat şi cu atât mai mult sunt deranjaţi de aceasta bolnavii de rinită, întrucât acest simptom este combinat şi cu alte neplăceri. Pentru a obţine desfundarea nasului putem prepara o tinctură de leurdă. Spălaţi frunzele proaspete de leurdă, lăsaţi la uscat în aer liber timp de 24 de ore, apoi puneţi-le într-un borcan de sticlă. Peste ele turnaţi alcool de 40 de grade, dar important este ca frunzele să nu fie îndesate în borcan, pentru ca alcoolul să le cuprindă bine. Ţineţi maceratul într-un loc întunecos şi răcoros timp de două săptămâni. După trecerea acestei perioade, tinctura se poate administra intern, în felul următor: în ceai se pun opt, zece picături, de două ori pe zi, de preferinţă dimineaţa şi seara.  
Binefăcătorul ceai de trei fraţi pătaţi Pentru tratarea alergiilor de orice tip ne putem folosi de ceaiul din trei fraţi pătaţi. Se face o infuzie dintr-o linguriţă cu plantă la o cană de 250 ml cu apă clocotită. Se recomandă consumarea a trei căni pe zi în perioadele mai grele pentru bolnav.
Anda Postolache


    Decoct de măceşe Trebuie să menţionăm şi decoctul din măceşe, care calmează suferinţele cauzate de alergie. Se prepară în felul următor: o mână de măceşe (15 fructe) se fierb timp de zece minute în 300 ml de apă. Se recomandă consumarea a două căni cu ceai pe zi.