de Călin Popa şi Florica Pintea
Soluţiile medicale bazate pe salcie vin din Antichitate, de la vechii egipteni, ceea ce reprezintă cea mai bună dovadă a forței tămăduitoare a acestui arbore. De la calmarea unui mare număr de dureri până la combaterea febrei, salcia uimește prin proprietățile sale astringente, antireumatismale, antiseptice, antiinflamatoare, tonice şi sedative.
Atenuează febra!
Preparatele obţinute din scoarţa salciei albe sunt utilizate pentru calmarea durerilor, de la cele musculare la cele de dinți. Remarcabila acțiune antiinflamatoare a preparatelor pe bază de salcie sunt datorate prezenței în acest arbore a unei formule de aspirină naturală. În aceste condiții, preparatele din acest arbore sunt recomandate în cazuri de gută, artrită, artroză, tendinită, sciatică. De asemenea, administrarea de produse din salcie este o bună soluție pentru atenuarea simptomelor generate de răceală, cum sunt febra sau durerile de cap. Pentru a beneficia de aceste avantaje, se poate administra salcie sub formă de decoct, care se obține din două linguri cu scoarţă uscată de plantă mărunţită care se fierbe timp de 30 de minute în 250 ml apă. Preparatul se consumă filtrat, câte două-trei linguri pe zi.
Alungă insomniile
Starea de echilibru interior pe care o induce salcia contribuie semnificativ la un somn odihnitor, planta fiind indicată împotriva insomniilor pe fond nervos, a asteniilor nervoase, a manifestărilor stresului accentuat, depresiei și anxietății. Se poate consuma sub formă de pulbere, obținută din râșnirea de scoarță uscată de salcie într-o cantitate care să fie consumată în maximum zece zile. Pulberea de salcie se administrează înaintea meselor principale, în doză de două sau trei grame pe zi, sau o jumătate de linguriţă. În plus, salcia se poate dovedi un ajutor de nădejde în tratarea unor afecțiuni digestive, cum sunt dizenteria sau colitele, precum și în litiază biliară.
Acționează benefic contra durerilor în gât
Salcia este redutabilă și împotriva unor afecțiuni externe. Literatura de specialitate menționează în dreptul acestui arbore proprietatea de a acționa benefic contra durerilor în gât și a stomatitei. Se poate face gargară cu decoct de plantă. În același timp, compresele cu ceai concentrat din coajă de salcie, obținut din cinci linguri cu salcie ce se adaugă la un sfert de litru de apă clocotită, se recomandă pentru tratarea rănilor şi ulceraţiilor pielii. Salcia e capabilă inclusiv să înmoaie și să elimine pielea keratinizată și să curețe epiderma.
Potrivit literaturii de specialitate, preparatele pe bază de salcie pot fi de ajutor împotriva spondilozei anchilozante
Miabeacina, substanţa-minune împotriva cancerului
O echipă de cercetători britanici a descoperit în salcie o substanță numită miabeacină, care a dovedit că poate distruge diverse celule canceroase, chiar și pe cele rezistente la alte medicamente. Demnă de remarcat, potrivit specialiștilor, este acțiunea acestui compus împotriva neuroblastomului, un cancer greu de tratat și frecvent la copii. În testele de laborator, miabeacina s-a dovedit, de asemenea, eficientă împotriva mai multor linii de celule de cancer la sân, gât și ovarian. Rezultatele studiului, care raportează activitatea miabeacinei împotriva unui număr semnificativ de celule canceroase, adaugă dovezi suplimentare la farmacologia extinsă a salciei.