de Călin Popa şi Adrian Barna
Ca una dintre cele mai vechi plante cultivate de om, cânepa este un adevărat tratament natural. Grație unui conținut remarcabil, de la aminoacizi la acizi grași esențiali, această cereală nu poate lipsi din tabloul nutrițional al stilului sănătos de viață.
Asigură necesarul de proteine asimilate integral de corpul uman
Sursă vitală de nutrienți și fibre, cu referințe care datează din China antică și Mesopotamia, cânepa conţine acid linoleic din familia Omega 6 şi acidul alfa-linolenic din familia Omega 3, acizi graşi esenţiali cu impact major asupra bunei funcționări a corpului uman. Efectele benefice ale consumului plantei sunt semnificative și extinse. De pildă, uleiul de cânepă este singurul în care se găseşte raportul de 3:1 de Omega 6 şi Omega 3, care menţine vasele de sânge curate, prevenind astfel apariţia bolilor cardiovasculare. De asemenea, potrivit rezultatelor unor cercetări recente, cânepa este singura plantă care asigură necesarul de proteine asimilate integral de corpul uman. De asemenea, seminţele de cânepă fac parte din categoria celor mai nutritive alimente, datorită conţinutului ridicat de vitamina E, minerale (magneziu, zinc, fier, potasiu, calciu şi fosfor) şi microelemente. În aceste condiții, consumul de cânepă atenuează semnificativ manifestările sindromului premenstrual.
Contribuie la dezvoltarea creierului copiilor
Cânepa este un furnizor major de fibre insolubile. În aceste condiții, planta are un rol esenţial în curăţarea tractului digestiv, în menţinerea sănătăţii florei intestinale şi înlătură constipaţia. Totodată, artrita reumatoidă poate fi prevenită prin consumul de cânepă, deoarece acizii graşi prezenți în plantă au acțiune antiiflamatoare. În dreptul cânepii se poate menționa impactul benefic asupra dezvoltării creierului copiilor. Acizii graşi din plantă sunt importanţi pentru menţinerea scutului de mielină, învelişul celulelor nervoase, contribuind, de asemenea, la creşterea armoni- oasă a creierului, precum şi la dezvoltarea funcţiilor cognitive. Din acest motiv, planta se recomandă ca adjuvant în problemele de compartament sau în cazuri de hiperactivitate.
PONT. Magneziul și proteinele din semințele de cânepă au capacitatea de a combate stresul.