de Călin Popa şi Florica Pintea
Ceaiul verde, originar din China și India, este consumat de secole pentru proprietățile sale terapeutice. Grație faptului că la prepararea acestuia se folosesc frunze neoxidate, acest tip de ceai este foarte puțin procesat și astfel devine o sursă importantă de compuși bioactivi benefici pentru sănătate. Studii de dată recentă au extins lista de acțiuni vindecătoare a acestei plante excepționale.
Remediu împotriva modificărilor la nivelul creierului și oaselor
Potrivit rezultatelor unor cercetări recente, derulate în parteneriat de specialiști ai Laboratorului European de Biologie Moleculară, ai Universității din Barcelona, Spania, și ai celei din Leuven, Belgia, extractul de ceai verde are capacitatea de a atenua schimbările faciale pe care le suferă persoanele cu sindrom Down, așa-numita dismorfologie caracteristică acestei afecțiuni. Potrivit experților, copiii care au primit extract de ceai verde în primi trei ani de viață au înregistrat o atenuare semnificativă a acestor schimbări, care nu s-au consemnat și în cazul în care suplimentele au fost administrate după această vârstă. În același timp, extractul de ceai verde are efect și asupra modificărilor care se petrec la nivelul creierului și al oaselor acestor pacienți, în cazul abilităților cognitive chiar dacă extractul se ia după vârsta copilăriei.
Acțiune anticancerigenă
Ceaiul verde conține un compus numit epigalocatehină-3, pe scurt EGCG, care anterior a demonstrat capacitatea de a acționa ca anticancerigen, dar poate inhiba și gena care generează modificările creierului persoanelor cu sindrom Down. „Tratamentul în doze mici a demonstrat cel mai mare efect pe animalele de laborator, cu 60% dintre exemplarele studiate arătând o formă facială similară cu a grupului de control. Pe de altă parte, creșterea dozei de extract de ceai verde a generat rezultate amestecate”, detaliază specialistul Greetje Vande Velde. Continuând testele pe un număr de 287 de copii, experții au constatat că modificările faciale ale micuților cu sindrom Down care nu au fost tratați cu extract de ceai verde erau cu 57% mai pronunțate. „După tratamentul cu acest extract, dismorfologia facială se atenuează și copiii cu sindrom Down seamănă mult mai mult cu cei care nu au această afecțiune”, punctează specialistul Neus Martínez-Abadías.
Vă fereşte de bolile cronice şi „păcăleşte” îmbătrânirea
În compoziția ceaiului verde se găsesc polifenoli, cafeină, alcaloizi și vitamine din complexul B, care lucrează împreună pentru a menține buna funcționare a organismului. Pe lângă aceste substanțe, ceaiul verde conține L-teanină, un aminoacid care acționează la nivelul sistemului nervos. Catechinele, epicatechinele și galatul de epigalocatehină, care fac parte din grupul de polifenoli, acționează ca antioxidanți care împiedică radicalii liberi din corp să producă stresul oxidativ, un proces ce duce la îmbătrânirea prematură a corpului și la declanșarea bolilor cronice. Pentru a prepara o băutură răcoritoare pe bază de ceai verde, aveți nevoie de 460 ml apă, un pliculeț cu ceai verde, două lingurițe cu miere, sucul și coaja rasă de la o lămâie, o jumătate de baton de scorțișoară. Se pune apa la încălzit, iar înainte de a da în clocot, se adaugă coaja de lămâie și scorțișoara. Se acoperă vasul și se lasă amestecul să fiarbă, pentru trei minute, apoi se ia vasul de pe foc și se adaugă plicul cu ceai verde. În urma unui studiu efectuat de cercetătorii din Marea Britanie a fost relevant faptul că ceaiul verde poate îmbunătăți funcțiile creierului responsabile de starea de spirit, timpul de reacție, memoria, capacitatea de concentrare și vigilența. Acest beneficiu se datorează cafeinei, dar și compusului L-teanină, care crește activitatea neurotransmițătorului inhibitor GABA, cu efecte antianxietate. De asemenea, acest compus favorizează producția de dopamină, un hormon esențial pentru buna funcționare a creierului.
Ţine la distanţă afecţiunile cardiovasculare
În același timp, ceaiul verde ajută și la reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip II, în special în cazul persoanelor predispuse la această afecțiune. Cercetătorii japonezi au realizat un studiu amplu, pe un eșantion de 17.413 persoane, pe o perioadă de cinci ani. Voluntarii care au consumat zilnic mai mult de trei cești cu ceai verde și-au redus cu 42% riscul de a dezvolta această boală care a devenit epidemie mondială. Potrivit rezultatelor unor studii internaționale, ceaiul verde acționează în mod benefic la nivelul sistemului cardiovascular. Compușii din acest tip de ceai îmbunătățesc nivelul colesterolului, reducându-l pe cel „rău”. Totodată, un consum constant de ceai verde crește capacitatea antioxidantă a sângelui, reducând riscul de oxidare a particulelor colesterolului LDL, un factor de risc în apariția bolilor cardiace. Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care beau ceai verde zilnic au un risc cu 31% mai mic de a deceda din cauza afecțiunilor cardiovasculare. Pentru prevenirea și combaterea unor astfel de probleme de sănătate, ceaiul verde poate fi utilizat și sub formă de capsule sau comprimate, la recomandarea și în dozele prescrise de un specialist.
Conține cafeină, compus care ajută și el la activarea procesului de termogeneză
Ceaiul verde conține cantități mari de antioxidanți, care stimulează procesul de termogeneză și are efecte asupra arderii depozitelor de grăsime. Acest compus accelerează metabolismul, declanșând în mod natural transformarea grăsimilor în energie utilă, cu efecte directe în scăderea în greutate. Astfel, caloriile care sunt transformate în energie nu se mai pot depune sub formă de grăsimi, iar procesul de îngrășare este inhibat. De ase- menea, ceaiul verde conține cafeină, compus care ajută și el la activarea procesului de termogeneză. În acest fel, efectul benefic al ceaiului verde este intensificat, datorită acestor compuși esențiali în procesul de slăbire. Mai mult, ceaiul verde reduce nevoia de a consuma alimente încărcate caloric.
Vă scapă de acnee!
Ceaiul verde are și numeroase beneficii externe, la care contribuie substanţele care, de pildă, protejează dinţii de bacterii, aşa cum a demonstrat un studiu publicat în „Journal of Clinical and Diagnostic Research”, fiind o alternativă naturală potrivită pentru igiena bucală. De asemenea, potrivit datelor unei cercetări publicate de „Internaţional Journal of Advanced Research în Pharmaceutical & Bio Sciences”, beneficiile cosmeticelor care conţin extracte sau compuşi obţinuţi din ceai verde sunt semnificative, printre acestea numărându-se menţinerea unui ten sănătos, protejarea pielii în fața alergiilor, prevenirea acneei prin intermediul antioxidanților, combaterea efectelor îmbătrânirii.