de Ştefania Băcanu şi Sorin Dumitrescu
Obligeana, cunoscută şi sub numele de trestie mirositoare, papură roşie sau crin de apă, este o plantă ierboasă, perenă, originară din Asia, răspândită, în prezent, în toată Europa. În România, o găsiţi la marginea mlaştinilor, prin bălţi sau ape curgătoare. În scop medicinal, se foloseşte rădăcina, un remediu excelent pentru o paletă largă de afecţiuni. Calmează sistemul nervos, tratează ulcerul şi sângerările uşoare din interiorul intestinului şi elimină hiperaciditatea gastrică.
Reduce inflamaţiile
În cazul persoanelor care suferă de insomnii, se recomandă infuzia de obligeană, consumată cu o oră înainte de culcare. O linguriţă cu rădăcină uscată se pune în 350 ml apă clocotită. Se stinge focul şi se acoperă vasul. După zece minute, se strecoară şi se bea călduţ, neîndulcit. Indicat ar fi să se repete procedura cel puţin zece zile pentru un efect îndelungat. De asemenea, infuzia de obligeană vă scapă şi de migrene, ameţeli, apărute pe fond de stres şi oboseală, acumulate pe parcursul zilei. O altă variantă pentru durerile de cap sau cefalee, este cataplasma cu pastă de obligeană. Se folosesc două tulpini de plantă uscată sau proaspătă, cu tot cu rizom, măcinate bine cu ajutorul unui mojar sau blender, după care se amestecă cu apă caldă până se formează o pastă. Rezultatul obţinut se aplică pe ceafă sau pe frunte. Pentru inflamaţii, se foloseşte apa rece în prepararea cataplasmei.
Ajută în schizofrenie
Pentru persoanele care au simptome de psihoze, schizofrenie şi chiar paranoia, se recomandă tinctura de oblegeană sau pulberea din rizomi foarte bine uscaţi. Pentru tinctură, luaţi două-trei rădăcini mature, daţi-le pe răzătoare şi puneţi-le la înmuiat în alcool de cel puţin 90 de grade, într-un vas cu capac. Cu cât tăria este mai mare, cu atât rezultatul este mai bun. Lichidul trebuie să acopere cantitatea de plantă. Se lasă la macerat cel puţin cinci săptămâni, într-un loc răcoros. Din tinctura obţinută se ia câte o linguriţă, de trei ori pe zi, de preferat, după masă. În cazul pulberii, se folosesc rizomii uscaţi bine. 200 g plantă foarte bine mărunţită, eventual puteţi folosi blenderul, la cea mai mare viteză, astfel încât rizomii să fie bine zdrobiţi. Se pun într-un borcan cu capac şi se păstrează la rece. La nevoie, se ia câte o linguriţă, de şase ori pe zi. Dacă este cazul, se poate repeta procedura, de câte ori aveţi probleme.
Rădăcina de obligeană este folosită şi în prepararea vinurilor pentru că este aromată şi are acţiune tonic-amară ce stimulează pofta de mâncare
Îmbunătăţeşte memoria copiilor
Obligeana se găseşte şi sub formă de capsule şi este un remediu excelent pentru cei care au probleme cu memoria, îndeosebi copiii şi vârstnicii. Se recomandă câte două cure pe an, primăvara şi toamna, pentru a avea rezul- tate rapide şi de lungă durată. Capsulele se administrează de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, timp de minimum zece zile. De asemenea, acelaşi tratament, graţie proprietăţilor antiastmatice, reglează funcţiile respiratorii.