de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu
Plantă medicinală cu valori terapeutice extrem de apreciate, plămânărica vine din Evul Mediu ca remediu pentru afecțiuni respiratorii, dar nu numai. Studii internaționale extinse au pus în evidență o paletă largă de acțiuni vindecătoare ale acestui terapeut al naturii.
Stimulează sistemul imunitar
Plămânărica este un tezaur de substanțe prețioase pentru organism, deopotrivă pe direcția prevenirii și tratării unui mare număr de afecțiuni. Organele aeriene ale plantei sunt bogate în vitamina C, în substanţe spanozoide, mucilagii, tanin, săruri minerale. Toate aceste substanţe oferă proprietăţi deosebite preparatelor pe bază de plantă, care este renumită pentru combaterea tusei, răgușelii, laringitei sau bronșitei. Preparatele terapeutice cu plămânărică determină eliminarea rapidă a secreţiilor bronşice şi calmarea inflamaţiilor. Ceaiurile de plantă în special, preparate din infuzarea a 10 g plămânărică uscată în 250 ml apă fiartă timp de zece minute, susțin funcţionarea corectă a aparatului respirator. În același timp, prin aportul masiv de vitamina C, planta acţionează ca stimulator al sistemului imunitar.
Scurtează convalescența şi combate diareea
Plămânărica este cunoscută pentru efectele astringente, ceea ce recomandă planta în afecțiuni digestive. Astfel, acțiunea eficientă, demonstrată, în cazurile de diaree neinfecțioasă sau de dezechilibre intestinale recomandă planta ca pe un aliat al funcționării optime a stomacului și al relaxării mușchilor acestui organ. În același timp, plămânărica are acţiune diuretică, fiind utilizată pentru eliminarea apei din organism. Dat fiind faptul că preparatele de plămânărică s-au dovedit eficiente în perioadele în care organsimul se simte slăbit, planta este uilizată, în special sub formă de vin tonic, pentru hrănirea celulelor, refacerea țesuturilor și scurtarea convalescențelor. Vinul medicinal din plămânărică se prepară prin amestecarea a 500 grame de plantă uscată cu un litru de vin alb din struguri. Sticla se agită bine şi se lasă la macerat pentru două săptămâni, apoi lichidul se filtrează şi se depozitează în recipiente sterile. Se consumă un pahar cu vin medicinal înainte de masă.
PONT. Cataplasmele cu frunze şi flori de plămânărică ajută la cicatrizarea rapidă a rănilor.