de Sorin Dumitrescu şi Adrian Barna
Corpul nostru este o construcţie absolut fabuloasă. În organism se petrec, în același timp, un număr incredibil de procese, iar în cazul în care apare o problemă, veţi simți niște simptome neobișnuite, pe care, dacă le veţi cunoaște ce vor să transmită veţi putea evita o mulțime de afecțiuni. Important este să le urmăriţi cu atenţie, să nu le ignoraţi şi odată ce aţi aflat ce mesaje transmit să nu pierdeţi timpul pentru a remedia deficitul respectiv în aşa fel încât afecţiunea să nu se agraveze.
Uscăciunea pielii semnifică lipsa vitaminei E
Unul dintre aceste semne îl reprezintă uscăciunea pielii. Aceasta înseamnă că organismul suferă de lipsa vitaminei E. Soluţia nu e una complicată. În afara suplimentelor cu vitamina E se poate face acest lucru consumând peşte gras, nuci şi ulei vegetal. Când părul şi unghiile devin fragile trebuie să ştiţi că în organismul dumneavoastră există un deficit destul de mare de vitamina B şi de calciu. Şi aici variante sunt multiple în farmacii sau la plafar, însă puteţi să evitaţi să luaţi aceste medicamente sau suplimente şi să încercaţi să rezolvaţi problema consumând fasole şi cereale integrale. Un pumn cu fasole consumat zilnic este o adevărată mină de vitamina B. Când încep să vă sângereze gingiile nu înseamnă că neapărat aveţi parodontoză. Poate fi urmarea deficitului de vitamina C din organism, care se manifestă în acest mod. Vitamina C există în comerţ sub toate derivatele, dar consumul de ceapă, usturoi, fructe şi legume are aceeaşi eficienţă, dacă nu cumva şi mai mare.
Cârceii nocturni şi dereglările de somn, lipsă de magneziu şi de potasiu
Multe persoane se plâng de incapacitatea de a avea un somn corespunzător, odihnitor, care să le permită dimineaţa să se trezească revigorate. Fie adorm foarte greu sau chiar deloc, fie se trezesc de mai multe ori pe noapte şi e un chin până când reuşesc din nou să adoarmă. Această problemă este explicată prin absenţa unei cantităţi corespunzătoare de magneziu şi de potasiu în corp. Şi aici nu este deloc greu să luaţi de la farmacie sau de la plafar doza necesară, dar puteţi încerca şi introducând în alimentaţie caise uscate, prune şi sfeclă. Lipsa de magneziu şi de potasiu sau măcar a unuia dintre cele două elemente se mai manifestă şi prin apariţia cârceilor nocturni. Când constataţi că pielea de la coate s-a înăsprit, înseamnă că există un dublu deficit în organism, respectiv de vitamina A şi vitamina C. Puteţi remedia această deficienţă prin utilizarea fructelor şi legumelor de culoare portocalie: morcovi, dovleac, roşii, caise, caise uscate.
Organismul uman are o incredibilă inteligenţă de a atrage din timp un semnal de alarmă asupra apariţiei unor disfuncţionalităţi de sănătate, pe care, dacă le luaţi în seamă la debut, puteţi preveni situaţii grave
Consumul de produse acre anunţă o dereglare a ficatului sau a bilei
Există momente când simţiţi o nevoie specială să consumaţi ceva dulce. Dacă acest lucru nu se întâmplă doar din când în când şi are o frecvenţă mai mare, este clar că aveţi un deficit de energie, pe care căutaţi să îl umpleţi astfel pe moment. Cea mai bună soluţie este să consumaţi ciocolată neagră, între două şi trei tablete sau câteva linguriţe cu miere naturală. Când, dimpotrivă, tendinţa este să vă îndreptaţi spre produsele acre, mesajul este existenţa unei dereglări fie a ficatului, fie a bilei. Bineînţeles, dacă această tendinţă persistă zile la rând şi simţiţi nevoia să introduceţi cât mai multe produse cu gust acru în alimentaţie, nu dacă la o mâncare adăugaţi şi o salată de murături, care se completează de minune inclusiv ca aport de minerale. Soluţia în această situaţie este consumul de lămâie sau de afine.