de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu
Parfumatul liliac rămâne unul dintre cele mai bune leacuri pentru suferințele omenești. Antireumatic, stomahic, tonic și asringent, elimină toxinele și reușește în mod uimitor să scadă febra.
Vine de hac eczemelor
Persoanele care au probleme cu bolile de piele, dar și cu acneea și eczemele găsesc în florile de liliac un bun prieten. Turnați o cană cu apă clocotită peste trei linguri cu flori de liliac. Lăsați la infuzat timp de 20 de minute și strecurați. Înmuiați tifon în această poțiune și așezați pe zonele afectate. Și tot această minunată floare reușește să vă scape de durerile de sciatică, reumatism, afecțiuni musculare și articulare. Luați un recipient de sticlă și puneți în acesta flori de liliac, până la jumătatea vasului. Turnați apoi alcool alimentar. Lăsați la macerat timp de trei săptămâni și agitați zilnic. Ulterior filtrați și depozitați în sticle închise la culoare. Masați bine cu tinctură zonele cu probleme, de trei ori pe zi. Pentru ca efectul să fie maxim, consumați 20 de picături de tinctură de liliac de trei ori pe zi, diluată într-o jumătate de pahar cu apă.
Infuzia scade febra
Dacă v-a crescut febra sau suferiți de afecțiuni hepatobiliare, respiratorii sau cardiovasculare, optați pentru infuzia de flori de liliac. Două lingurițe cu flori se opăresc într-o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat un sfert de oră și se strecoară. Se consumă trei căni cu ceai pe zi. În cazul diabetului se administrează decoctul din muguri de liliac. Mugurașii se usucă, se râșnesc și se depozitează în borcane închise foarte bine. Peste două lingurițe cu pulbere se toarnă 200 ml apă fierbinte. Se lasă să fiarbă la foc slab câteva minute, se filtrează și se aduce la volumul inițial cu puțină apă fiartă. Se consumă o lingură de trei ori pe zi. Dacă aveți gută, folosiți 30 de picături de tinctură de liliac, dizolvată într-o jumătate de pahar cu apă, de trei ori pe zi, înainte de mese. Tratamentul se face timp de trei luni. Împotriva artritei vă este de folos un unguent pe bază de flori de liliac. Modul de preparare este următorul: două linguri cu flori tocate foarte bine, se amestecă cu două linguri cu osânză topită sau untură de gâscă. Se ține preparatul pe baie de aburi 40 de minute, se lasă la răcit și se păstrează la frigider, nestrecurat. Încălziți locurile bolnave, seara, înainte de culcare și fricționați bine cu acest unguent. Pentru efect sporit, consumați în același timp 30 de picături de tinctură de flori de liliac, de trei ori pe zi, înainte de masă. Același tratament pe bază de tinctură este excepțional pentru persoanele care au depuneri de săruri în articulații sau pinten osos.
Anihilează o boală de mult uitată: malaria
Dacă suferiți de boli inflamatorii ale rinichilor și pietre, vă este util extractul din frunze de liliac. Peste două linguri cu frunze zdrobite de liliac turnați 250 ml apă caldă și aduceți la punctul de fierbere. Luați de pe foc și infuzați lichidul timp de două-trei ore. Aveți grijă să țineți vasul învelit într-un prosop. Strecurați și stoarceți. Se consumă o lingură, de patru ori pe zi, înainte de mese. Tratamentul durează șase săptămâni. După o pauză de trei săptămâni, cura se poate relua. La nevoie, procedura se poate repeta de trei ori. Chiar dacă se spune că malaria este o boală de mult uitată, din nefericire și acum mai apar cazuri. Și în acest scop, liliacul este un leac foarte bun. Se culeg 20 de frunze tinere de liliac și se toacă mărunt. Peste acestea, turnați 250 ml apă clocotită. Lăsați să se infuzeze două ore, apoi strecurați. Se administrează 100 ml preparat, de două ori pe zi, dimineața, pe stomacul gol, cu o oră înainte de masă, dar și seara, după ultima masă. E indicat ca în acest timp suferindul să stea întins. Cura durează zece zile. În cazul hemoroizilor, beți două cești cu infuzie pe zi, îndulcite cu miere.
Vinul terapeutic spune stop diareei
Persoanelor care suferă de diaree li se recomandă vinul terapeutic. Luați 50 g scoarţă sau frunze de liliac uscate şi mărunţite groscior (patru linguri) și puneți la macerat într-un litru de vin roşu, timp de zece zile. În această perioadă, e indicat să agitați de câteva ori pe zi. Când filtrați vinul, nu stoarceți reziduul, apoi lăsați la decantat încă șase zile. Puneți partea limpede în alt vas și completați cu vin până la un litru. Se depozitează în sticle închise la culoare și se păstrează un an, la temperatura camerei. Se administrează trei linguri cu vin, de trei ori pe zi. De asemenea, vinul terapeutic de liliac este un remediu de excepție în bolile parazitare interne. În acest caz, se consumă o ceașcă pe zi, după masă. Vinul se administrează seara, după ultima masă, timp de trei zile. A patra zi se va lua un purgativ. Nu se recomandă conducătorilor auto și celor cu intoleranţă la alcool. Tot liliacul este util și celor care luptă cu insomnia. În acest caz, se consumă trei căni cu ceai pe zi, îndulcit cu miere. Dacă insomnia este cronică, adăugați în infuzie și o linguriță cu flori de lavandă.
Cel mai eficient remediu pentru arsuri grave de orice fel
O minune lăsată de Dumnezeu este și liliacul alb care vindecă orice arsură gravă. Se culeg frunze de liliac alb, care are florile simple, nu bătute. Puteți folosi însă nu doar florile proaspete, ci și pe cele uscate. Se pun frunzele la fiert. Se apreciază cantitatea în funcţie de suprafaţa afectată, cât să o acopere. Se fierb până când se înnegreşte apa, se lasă să se răcească şi când sunt călduţe, se scot frunzele şi se aplică pe suprafaţa arsă. Se așază peste arsură pânză curată sau tifon. Timp de 24 de ore se umezeşte continuu pansamentul cu apa în care au fiert frunzele. Atenție! Sub nicio formă nu lăsați pansamentul să se usuce. În caz contrar, funzele uscate vor agrava rana. După 24 de ore se scoate pansamentul, care va lua și primul strat de impurităţi şi arsura, lăsând locul curat şi sterilizat. În funcţie de gravitatea arsurii, se repetă operaţiunea încă 24 de ore, 48 ore, cât considerați că e nevoie. Nu uitați să înlocuiți la fiecare 24 de ore frunzele de liliac.