de Călin Popa şi Florica Pintea
În medicina tradiţională chineză, alimentele cu gust amar sunt folosite din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile asupra ficatului. Din această categorie face parte și castravetele amar, un fruct de excepție, pe care cercetările moderne l-au confirmat ca fiind un medicament al naturii.
Ajută la creşterea şi formarea oaselor
Prin tradiție, castravetele amar a fost utilizat din cele mai vechi timpuri împotriva problemelor digestive, a rănilor, infecţiilor respiratorii şi tusei cronice. În timp, acest fruct a devenit subiect a peste 100 de studii de specialitate, care au evidențiat o listă lungă de beneficii pentru sănătate. Astfel, s-a descoperit faptul că acest fruct este o sursă importantă de mai mulți nutrienți extrem de importanți, pe primul loc fiind vitamina C, un antioxidant redutabil, care stimulează sistemul imunitar și este implicat în prevenirea anumitor boli, în formarea oaselor și vindecarea rănilor. De asemenea, castravetele amar este bogat în vitamina A, care susține sănătatea pielii și acuitatea vizuală, în folați, esențiali pentru creștere, precum și în potasiu, zinc și fier. În același timp, fructul cu gust deosebit este o bună sursă de compuși antioxidanți puternici, care contribuie la protejarea celulelor împotriva deteriorării. Da- torită proprietăților sale medicinale, castravetele amar este folosit de multă vreme de populații din întreaga lume pentru a ajuta la tratarea problemelor asociate cu boala diabetică. În ultimii ani, mai multe studii au confirmat rolul acestui fruct în controlul glicemiei. În cadrul unei cercetări s-a evidențiat faptul că administrarea a 2.000 mg extract de castravete amar scade glicemia. În plus, suplimentul cu castravete amar a scăzut semnificativ nivelul fructozaminei, un alt marker al controlului zahărului din sânge pe termen lung. Potrivit experților, extractul de castravetele amar poate stimula secreția de insulină, hormonul responsabil pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge.
„Ucide” celulele canceroase din zona nazofaringiană
Cercetări recente au pus în evidență faptul că anumiți compuși din castravetele amar ar putea reprezenta arme anticancer. De exemplu, extractul din fruct s-a dovedit eficient pentru eliminarea celulelor canceroase la nivelul stomacului, colonului, plămânilor și în zona nazofaringiană. Alte studii de laborator a avut rezultate similare, punând în lumină capacitatea castravetelui amar de a bloca creșterea și răspândirea celulelor canceroase la nivelul sânului. În același timp, castravetele amar a demonstrat, în cadrul unor teste pe animale de laborator, proprietatea de a scădea semnificativ nivelul de colesterol total, de LDL (colesterolul „rău”) și de trigliceride.
Suc de castravete amar
Ingrediente: 1 castravete amar, 1 măr verde, ghimbir (2 cm), 2 lingurițe cu suc de lămâie, 1 linguriță cu sare.
Mod de preparare: se taie castravetele în două şi se curăță de seminţe, se taie bucăţele într-un castron, se freacă cu sare şi se lasă zece minute (sarea îi va atenua gustul amar). Se storc bucățile de castravete și se pun în blender împreună cu ghimbirul şi mărul tăiat bucăţi. Se scurge tot lichidul, se toarnă zeama de lămâie, puțină apă rece şi eventual câteva cuburi de gheață. Sucul proaspăt de castravete amar este și un tratament care se poate consuma în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, împotriva diabetului.