de Călin Popa şi Daniel Şuta
Binecunoscut nutriționist și fitoterapeut din Regina, Noua Zeelandă, Emily Boese (foto), membru al Asociației Fitoterapeuților din Canada, recomandă plantele de leac pentru numeroase afecțiuni, date fiind proprietăți remarcabile și o capacitate uimitoare de a vindeca, pe care le detaliază în cadrul unui interviu.
„Tinctura din rădăcină de păpădie face minuni împotriva refluxului gastroesofagian”
- Sunteți un specialist în fitoterapie, axat în special pe afecțiunile stomacului. Care dintre suferințele de la acest nivel sunt cele mai frecvente?
- Din experiența mea, unele dintre cele mai des întâlnite manifestări ale unor afecțiuni ale stomacului sunt diareea, constipația, refluxul gastro-esofagian, balonarea, arsurile și manifestările generale ale sindromului de colon iritabil. Toate acestea vin ca urmare a stilului de viață, de la alimentația nepotrivită sau la ore nerecomandate la odihna insuficientă sau stres.
- Care sunt vindecătorii naturali recomandați în acest tip de afecțiuni?
- De-a lungul anilor de practică, am constatat faptul că, de pildă, frunzele de mentă mestecate crude elimină balonarea pe loc, frunzele de fenicul, tot crude, ameliorează deranjamentele stomacale, iar un ceai de ghimbir echilibrează și ușurează digestia, mai ales după o masă copioasă.
- Ce abordări are afacerea naturistă pe care ați înființat-o?
- Pohutakawa Natural Health, firma pe care o conduc, se ocupă cu formule de medicină naturistă, nutriție cu alimente integrale și acele suplimente naturale care sunt necesare în anumite cazuri. De asemenea, realizez un curs prin care îi învăț pe cei doritori despre cum să-și prepare o trusă de prim-ajutor naturist în propria casă.
- Ce alte formule naturiste pot fi utilizate împotriva problemelor digestive?
- Sunt foarte multe plante care au efect în această direcție. De pildă, mușețelul este un balsam pentru problemele gastrice generate de stres, iar ierburile amare sunt excelente pentru pregătirea stomacului să înceapă digestia. Tinctura din rădăcină de păpădie, administrată înainte de masă, face minuni pentru atenuarea refluxului gastro-esofagian. Efect benefic poate avea și o salată care conține această minunată plantă, în stare naturală.
„Ghimbirul taie greaţa”
- Sunteți un specialist în tratamente alternative pentru afecțiuni digestive. Câtă știință este în spatele efectelor pe care le susțineți?
- De exemplu, cercetările științifice moderne au confirmat ceea ce se știe despre ghimbir de mii de ani, și anume faptul că are uleiuri volatile cu efect garantat antimicrobian și antiinflamator. În aceste condiții, rădăcina de ghimbir este ideală împotriva stărilor de greață sau a eventualelor vărsături care pot surveni după o masă mai încărcată. Pe lângă toate acestea, ghimbirul stimulează glandele salivare, secrețiile bilei și crește motilitatea intestinală. Spre deosebire de mâncare, această plantă extraordinară nu stă pur și simplu în stomac, ci se mișcă, antrenând mobilitatea conținutului și, astfel, întregul proces de digestie.
- Ghimbirul are efect doar pe direcție gastrointestinală?
- Nicidecum. Această plantă vindecătoare foarte puternică a demonstrat, în cadrul cercetărilor, că este benefică pentru inimă, combate grețurile matinale ale gravidelor și chiar durerile menstruale.
„Rucola este ideală contra sindromului colonului iritabil”
- Ce alte plante amare sunt recomandate în cazuri de probleme digestive?
- Personal, recomand în primul rând rucola, foarte ușor de adăugat în salate și care se găsește aproape tot anul în magazine. Uleiurile sale volatile o fac foarte potrivită împotriva sindromului colonului iritabil. Această regulă este valabilă și pentru mentă, care a fost studiată intens din această perspectivă și pe care o recomand sub formă de capsule-supliment, cu ulei esențial. Firește, se poate consuma și sub formă de ceai, cu efect de relaxare a musculaturii stomacului.
- Ce recomandați atunci când o persoană are nevoie de un tratament naturist cu plante care nu sunt foarte des întâlnite?
- După o consultație prealabilă, eventual dublată de un consult medical, dacă afecțiunea este mai severă, realizez o schemă personalizată de tratament și prepar tincturi cu plantele care sunt necesare maximizării efectului terapeutic, indiferent dacă sunt mai rare sau mai speciale ori plante cu efect terapeutic pe care le cresc chiar eu în curte. De la dezechilibre ale stomacului la probleme ale pielii, tinctura realizată special pentru persoana respectivă și afecțiunea de care suferă, cu manifestarea specifică, pentru că aceeași boală nu se manifestă la toată lumea la fel, are șansele de a furniza cele mai importante beneficii.
Cum furnizăm organismului antioxidanţi
- De ce este medicina naturistă încă atât de puțin răspândită?
- Din experiența mea, este doar o chestiune de percepție. Atunci când facem o salată în care punem câteva frunze de mentă, apelăm și la medicina naturistă. Atunci când bem un ceai de fructe de pădure, facem mai mult decât să stăm într-o binemeritată pauză de relaxare, cu o băutură parfumată alături - îi furnizăm organismului antioxidanți. Cred că este timpul ca oamenii să fie mai conștienți că inclusiv fructele și legumele sunt terapii în farfurie și că medicina naturistă este mai degrabă un mijloc la îndemâna tuturor decât o specialitate destinată doar unor avizați. Acesta este motivul principal pentru care, în afară de medicina naturistă, am ales să fiu și nutriționist.
- Totuși, unde intervine specialistul în fitoterapie?
- În principal, într-o direcție foarte importantă: atunci când există anumite afecțiuni pe care aceste plante medicinale, în special sub formă de extracte sau tincturi, le pot trata fără efecte secundare sau se pot constitui în adjuvanți care să accelereze vindecarea.
„Ceaiurile din plante, atunci când devin obişnuinţă, reprezintă un proces permanent de prevenţie“
- Care este cea mai bună formulă de administrare a plantelor medicinale?
- Fiecare plantă medicinală are propriul fel de a acționa și o anumită stare în care are efecte maxime. Aici intervine știința, care furnizează informații despre acțiunea compușilor chimici din aceste plante, cum sunt eliberate cel mai eficient aceste substanțe care se adresează unei afecțiuni sau alteia. Pentru plantele care conțin uleiuri volatile, cea mai bună administrare este forma crudă. Nu este mare deosebire între utilizarea lor în alimentație și pe post de tratament naturist, dacă vorbim doar despre amintita păpădie sau rucola sau despre mentă, dar sunt mult mai multe. De asemenea, ceaiurile sunt o formulă foarte bună de administrare, întrucât permit dizolvarea în lichid a anumitor compuși, care astfel își amplifică acțiunea vindecătoare. Plus că ceaiurile din plante, atunci când devin o obișnuință, reprezintă un proces permanent de prevenție.