de Călin Popa şi Gabriela Comşa
Fruct de pădure originar din America de Sud, maqui este considerat un superaliment, grație prezenței în acest deliciu a unei comori de substanțe importante pentru metabolismul uman. Numeroase cercetări ale oamenilor de știință au evidențiat multiplele direcții de acțiune terapeutică ale acestui fruct care crește liber în păduri.
Previne diabetul
Maqui este, înainte de toate, un tezaur de antioxidanți. Ca urmare a acestui aport, organismul elimină mai bine efectele radicalilor liberi și stresul oxidativ. Un studiu care a inclus voluntari cărora le-au fost administrate 162 mg extract de maqui zilnic a relevat faptul că acest tratament a generat o scădere însemnată a daunelor provocate de radicalii liberi, notează healthline.com. În același timp, fructul încetinește îmbătrânirea și susține sistemul imunitar. De asemenea, prin prezența în maqui a antocianinelor, acest fruct contribuie major la prevenirea unor boli cronice grave. Astfel, administrarea timp de trei luni de extract de maqui a dus la reglarea nivelului colesterolului cu peste 12% în cazul unor voluntari prediabetici. În același timp, cercetări de laborator au pus în evidență faptul că fructul poate ameliora transformarea carbohidraților în energie, diminuând cu cinci procente nivelul zahărului din sânge după un tratament cu 180 mg extract de maqui.
Ideal pentru inflamațiile din vasele sangvine
Maqui este un aliment cu certe efecte antiinflamatoare, demonstrate științific în cadrul a numeroase studii de laborator. Pe lângă capacitatea de a micșora inflamațiile la nivelul articulațiilor, experții au constatat în dreptul suplimentelor cu extract de maqui proprietatea de a scădea inflamațiile și în vasele sangvine, ceea ce i-a determinat pe experți să ia acest fruct în considerare pentru elaborarea unor tratamente complementare în cazuri de afecțiuni cardiovasculare, precum și în recomandările de prevenire a acestora. Cerce- tarea derulată pe un număr de 93.600 de femei a relevat faptul că o dietă în care este prezent maqui diminuează cu până la 32% riscul de infarct și cu 12 procente pericolul de hipertensiune.
Antioxidanții din maqui au demonstrat proprietatea de a combate cancerul, generând moartea programată a celulelor tumorale și oprind replicarea acestora
Susţine echilibrul florei intestinale
Prezența maqui în dietă este creditată cu proprietatea de a susține echilibrul florei intestinale, în special prin creșterea proporției bacteriilor „bune” din intestin. Sănătatea florei intestinale are efecte asupra întregului organism, de la funcționarea creierului la ritmicitatea digestiei. Totodată, antioxidanții din maqui protejează vederea de efectele expunerii îndelungate la ecranele inteligente, ținând la adăpost celulele de daunele provocate de sursele de lumină artificială. În plus, administrarea acestor fructe sub formă de suplimente, mult mai bogate în antioxidanți, poate reprezenta un remediu împotriva sindromului ochilor uscați. În cadrul unui studiu recent, a fost pus în evidență faptul că o doză de maximum 60 mg extract de fruct pe zi crește producerea de lacrimi cu un uimitor procent de 50%. Maqui se găsește mai greu în stare naturală, dar pulberea acestui fruct, mult mai accesibilă, poate face parte din smoothie-uri sau diverse rețete culinare. De asemenea, maqui poate fi consumat și congelat sau ca suc, precum și sub formă de capsule cu extract de fruct.