de Călin Popa şi Carmen Bădulescu
Ghimbirul este un adevărat aliat în lupta cu diverşi agenţi patogeni, de aceea beneficiile sale sunt remarcabile. De altfel, acestea au determinat realizarea multor studii clinice iniţiate atât de universităţi, cât şi de clinici specializate în nutriţie, care susţin importanța şi puterea acestui aliment.
Reduce intensitatea migrenelor
Ghimbirul are proprietăţi şi beneficii deosebite asupra sănătăţii organismului, atestate de studii de specialitate. De la susţinerea imunităţii în lupta cu o serie de bacterii până la intensificarea metabolismului, ghimbirul este un ajutor de nădejde într-o serie de afecţiuni frecvente. De pildă, acest condiment a fost folosit încă din Antichitate şi promovat chiar de Pitagora, fiind prezent și în medicina chineză, pentru ameliorarea manifestărilor digestive neplăcute, întrucât are capacitatea de a relaxa musculatura abdominală, de a echilibra procesele digestive și de a reduce balonarea. Principiile active ale ghimibirului - terpene, oleorezine şi uleiuri volatile - stimulează sistemul digestiv și fac ingredientul eficient în curele de slăbire, întrucât intensifică arderea grăsimilor şi eliminarea toxinelor. De asemenea, o cană cu ceai de ghimbir are efect energizant şi oferă suport în reducerea intensităţii migrenelor, calmarea tusei și atenuarea altor manifestări neplăcute asociate răcelii și gripei. Infuzia de ghimbir se prepară dintr-un pliculeț cu ceai, peste care se toarnă 200 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat șapte minute, apoi se poate consuma, rece sau cald, simplu sau cu miere, lămâie ori mentă, în maximum patru reprize pe zi.
Scade trigliceridele
Rădăcina de ghimbir are un rol dovedit în prevenţia infecţiilor, inhibând dezvoltarea bacteriilor care produc, de pildă, boli gingivale, precum parodontoza sau gingivita. În același timp, ghimbirul a fost certificat de studii recente ca un ingredient de ajutor în susținerea funcției cognitive, îmbunătățind memoria și timpul de reacție la vârste înaintate și implicit încetinind îmbătrânirea. Totodată, condimentul este renumit pentru proprietăţile sale antioxidante, având efect în combaterea stresului oxidativ și în prevenirea unui mare număr de boli cronice generate de acest tip de acumulare. În plus, potrivit rezultatelor unui studiu publicat de „Saudi Medical Journal”, administrarea a trei grame de ghimbir pe zi, divizat în trei prize, pe o perioadă de 45 de zile, reduce semnificativ nivelul trigliceridelor şi al colesterolului.
Extractul de ghimbir este un ingredient prezent în multe cosmetice cu efect antioxidant sau de hidratare, fiind utilizat şi în tratamente împotriva căderii părului
Calmează durerile menstruale
Ghimbirul este un vasodilatator de excepție şi poate contribui la scăderea tensiunii arteriale, facilitând astfel circulaţia sângelui în corp şi împiedicând formarea cheagurilor. Plin de vitamine, minerale și compuși cu acțiune foarte puternică, acest ingredient este indicat, sub formă de comprese, în cazuri de febră musculară, dureri articulare, luxaţii sau entorse. De altfel, extern, ghimbirul este creditat de un mare număr de cercetări cu efecte benefice ca adjuvant în tratamentul complementar al artritei reumatoide şi al osteoartritei, întrucât reduce intensitatea durerilor şi îmbunătățește mobilitatea. În plus, compresele cu ghimbir ajută şi la ameliorarea durerilor menstruale.