Main menu

header

836 8 2de Ştefania Băcanu şi Carmen Bădulescu

Coada-racului, cunoscută în popor şi sub numele de argentină, coada-dracului sau buboasă, este o plantă medicinală ce se utilizează în special în cazul bolilor aparatului digestiv. Calmează durerile provocate de ulcer, hemoroizi, colici renale, pancreatită sau enterocolită şi opreşte înmulţirea bacteriilor din intestine.

Întăreşte uterul pe termen lung

În scop terapeutic, sunt utilizate frunzele şi florile și rădăcina plantei, bogate în tanin, săruri minerale, uleiuri volatile şi substanţe glucidice. Pentru cei care doresc planta proaspătă, recoltarea ei se face în timpul înfloririi. Rizomii se spală şi se pun la uscat alături de frunze, apoi se păstrează în săculeţi din material textil, departe de umiditate. Graţie substanţelor din compoziţie, planta oferă proprietăţi puternic astringente, antispastice, coagulante, hemostatice şi spasmolitice şi acționează asupra musculaturii intestinului și uterului, ameliorează efectele infecţiilor genitale şi ajută la oprirea hemoragiilor interne. Se recomandă ceai dintr-o linguriţă cu plantă, în 250 ml apă clocotită, în fiecare seară, cu o oră înainte de culcare, timp de două săptămâni.

Decoctul vindecă gingivita

Pentru vindecarea afecţiunilor stomacale şi eliminarea viermilor intestinali, se recomandă decoctul. Se pun 50 g plantă într-o ceşcuță cu apă rece şi se lasă la înmuiat 20 de minute, după care, compoziţia se aşază pe foc până dă de două ori în clocot. Soluţia obţinută se strecoară şi se bea de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, cel puţin şapte zile. Decoctul este eficient şi în caz de gingivită sau infecţii bucale. Se fac spălături şi gargară, până se reduce inflamaţia. Extern, coada-racului se foloseşte în tratarea rănilor. Se recomandă cataplasmele din frunze proaspăt culese şi zdrobite, puse direct pe zona afectată. Peste, se pune un pansament steril şi se lasă să acţioneze aproximativ o oră.

Coada-racului ajută la întărirea corpului slăbit după episoadele infecțioase