de Ştefania Băcanu şi Daniel Şuta
Limba mielului este o plantă aromatică ornamentală, bogată în substanțe vâscoase, rășine, ulei esențial, potasiu, calciu și vitamina C, ceea ce o face benefică pentru sănătatea organismului uman. În scop terapeutic, se folosește sub formă de infuzie, pulbere și cataplasmă. În plus, frunzele plantei, ușor acrișoare, sunt excelente în bucătărie pentru prepararea diverselor salate.
Leac pentru colesterol
Limba mielului este o plantă care, la începuturi, era utilizată doar pentru decorarea grădinilor, a locuințelor sau a teraselor. În timp, i-au fost descoperite proprietăți excelente pentru organism. Consumată regulat, planta reglează sistemul hormonal, tensiunea arterială, reduce nivelul colesterolului, previne și tratează prostata. Specialiștii recomandă frunzele de limba mielului sub formă de ceai sau de infuzie. O linguriță cu plantă se adaugă la 250-300 ml apă clocotită. După ce s-a răcit, se consumă cu puțină miere, din cauza gustului puțin acrișor, de trei ori pe zi, după mesele principale, timp de două săptămâni. Utilizarea regulată a plantei întărește sistemul imunitar și protejează organismul de viroze și răceli.
Eficientă în depresii severe
Este recomandată utilizarea plantei pentru a îmbunătăți funcția plămânilor și a trata eventualele boli provocate de îmbolnăvirea acestora. Reduce simptomele artritei reumatoide, inflamația renală cronică, tratează gastrita și alte afecțiuni ale stomacului. Se recomandă ceaiul sau cataplasma din frunzele plantei. Acestea se zdrobesc până devin suculente și se aplică pe zonele inflamate sau cu probleme, seara, înainte de culcare, timp de cel puțin șapte zile pentru un efect pe termen lung. Tot cataplasma este un remediu foarte bun și în vindecarea vânătăilor sau a umflăturilor provocate de lovituri. Durerea dispare, iar zona inflamată își recapătă forma normală. Ceaiul din limba mielului este indicat și în tratarea depresiilor severe, cel puțin două-trei căni pe zi, timp de o lună. Cura se reia după 30 de zile de pauză.