Main menu

header

837 9 1de Simona Soare Ghișea şi Carmen Bădulescu

Alcoolul preparat acasă, pe bază de fructe, vine de hac unor probleme serioase de sănătate. Studiile demonstrează că, în cantități moderate, țuica poate proteja inima și poate trata cu succes anemia, dischinezia biliară, gastrita și ulcerul gastro-duodenal.

Reglează funcțiile hepatice

Pentru combaterea arsurilor la stomac, se realizează un amestec din 500 ml țuică tare și 150 g afine, preferabil uscate. Se consumă câte un păhărel, la nevoie. Un remediu care elimină durerile de stomac, recomandat mai ales în caz de ulcer, se poate prepara dintr-un litru de țuică de prune peste care se toarnă un litru de ulei de măsline. Se agită bine sticla, pentru a se forma o emulsie. Se administrează 50 ml, cu 15 minute înaintea fiecărei mese, timp de două săptămâni. O singură sticlă este suficientă pentru toată perioada de tratament. Tot pentru cicatrizarea leziunii ulceroase, este indicat preparatul realizat din 200 g miere și 500 ml țuică tare (peste 50 de grade). Amestecul se lasă la macerat trei zile, după care se administrează câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese, timp de minimum 14 zile. Țuica mai ajută la normalizarea funcțiilor hepatice, datorită conținutului bogat în vitaminele A, B, C, D1 și D2. Cea slabă are efecte benefice în constipație, dar și în dischinezii biliare, în disfuncții ale ficatului provocate de o slabă irigare cu sânge a acestuia. Pentru efecte maxime, licoarea din prune este indicată ca aperitiv cu 20 de minute înainte de masa de prânz, deoarece facilitează absorbția nutrienților din alimente.

„Duşmanca” aterosclerozei

Potrivit medicilor, consumul zilnic al unei cantități de maximum 30 ml alcool pentru bărbați și de 15 ml pentru femei nu produce efecte nocive pe termen lung. Țuica fiartă contribuie la prevenirea infarctului miocardic. De asemenea, aceasta crește viteza de producere a hemoglobinei și a hematiilor, acționând inclusiv asupra depunerilor de colesterol de pe artere, conducând la prevenirea aterosclerozei. Pentru a o pregăti, aveți nevoie de 150 ml țuică, șapte boabe de piper negru, patru cuișoare, o linguriță cu zahăr. Se toarnă țuica într-un ibric și se introduc boabele de piper negru și cuișoarele. Se lasă la fiert la foc mic și se adaugă zahărul. Se amestecă ingredientele până se dizolvă complet. Preparatul se ia de pe foc imediat ce începe să dea în clocot. În funcție de preferințe, se pot adăuga felii de lămâie, de măr și scorțișoară. Țuica ameliorează simptomele de gripă și de răceală. În plus, scade riscul de pneumonie și este indicată în anemii.

Utilă în reumatism

Țuica nefiartă de prune reprezintă remediul ideal în răceli. Se utilizează extern, pentru frecţii locale. În medicina populară, frecțiile cu țuică erau folosite și la tratarea reumatismului, pentru activarea circulației sangvine și pentru calmarea durerilor de cap. În tratamentul răcelii, se dizolvă 30 ml camfor în 500 ml țuică. Cu acest amestec se frecționează corpul suferindului înainte de culcare. Ceafa trebuie masată cu atenție, fără să se apese pe vertebre prea tare. Spatele va primi și el un masaj revigorant, cu mișcări rapide, circulare, fără să se apese pe coloana vertebrală. Se va administra intern o cană cu ceai de soc, bolnavul fiind apoi învelit într-o pătură groasă, pentru a transpira. Prin acest proces, corpul elimină prin piele toxinele.