de Călin Popa şi Gabriela Comşa
Fructe cu o îndelungată tradiție de utilizare în gastronomia asiatică, jujubele sunt renumite pentru un conținut nutrițional care le face adevărate campioane ale menținerii stării de sănătate și ale alimentării organismului cu compuși care întăresc metabolismul.
Au un aport caloric scăzut
Gustări de top, grație conținutului semnificativ de fibre și aportului caloric scăzut, jujubele conțin vitamine și minerale importante, printre care la loc de cinste stă vitamina C. Acest antioxidant stă la baza unui sistem imunitar puternic, elimină radicalii liberi și susține creșterea. Ca urmare, prin introducerea jujubelor în alimentație, organismul primește un aliat de calibru, care anulează stresul oxidativ la nivelul ficatului și combate numeroși agenți patogeni. De asemenea, aceste fructe au demonstrat, în cadrul unor teste de laborator, proprietatea de a susține echilibrul electrolitic și de a contribui la buna funcționare a musculaturii, datorită potasiului pe care îl conțin, notează healthline.com.
Întăreşte sistemul osos
Potrivit experților în nutriție, jujubele detoxifică organismul, reglează digestia și scad nivelul colesterolului, prin aportul de fibre pe care îl aduc organismului. În același timp, pot fi o opțiune pentru persoanele cu predispoziție de a dezvolta diabet, cu mențiunea că este preferabil să fie consumate proaspete, întrucât fructele uscate conțin o cantitate mai mare de zahăr. În același timp, jujubele sunt creditate cu capacitatea de a întări sistemul osos, întrucât conțin fosfor. Totodată, medicina tradițională chineză folosește aceste fructe pe scară largă împotriva unor afecțiuni respiratorii. Se pot administra sub formă de decoct, obținut din zece fructe fierte în lapte. Lichidul se filtrează și se consumă trei reprize pe zi, cu efect împotriva bronșitelor, durerilor de gât sau simptomelor de răceală.
Ajută în Alzheimer
Jujubele sunt utilizate de secole în medicina alternativă asiatică pentru a trata insomniile și anxietatea. Cercetările moderne pe animale de laborator au confirmat faptul că extractul din aceste fructe induce un somn odihnitor, grație conținutului de vitamine și minerale. De asemenea, consumul de jujube se traduce prin echilibrarea sistemului nervos și calmarea stărilor de tensiune interioară. Ca urmare, oamenii de știință iau în considerare acest extract pentru elaborarea unor formule de tratare a afecțiunii Alzheimer. În plus, potrivit studiilor, jujubele conțin polizaharide care scad inflamațiile și neutralizează acțiunea celulelor tumorale, extractul de fructe fiind util în eliminarea cancerului ovarian, cervical, de sân, de ficat, de colon sau de piele.
Orez cu jujube şi fistic
Ingrediente: 12 jujube, 1 cană cu orez, 4 căni cu lapte, 1/4 linguriță cu cuișoare măcinate, 2 lingurițe cu miere, 1/2 linguriță cu scorțișoară, 1/4 cană cu fistic tocat.
Mod de preparare: jujubele se spală și se taie, se înlătură semințele, apoi se pun într-un vas mai mare, pe foc, cu orezul și laptele. După ce dă în clocot, se reduce flacăra și se lasă la fiert totul timp de 20 de minute. Separat se mai încălzesc 250 ml lapte, se toarnă în oală și se mai menține pe flacără zece minute. Se dă deoparte, se pun scorțișoara, cuișoarele și mierea, se amestecă și se lasă la odihnit. Se servește ornat cu fistic.