de Călin Popa şi Gabriela Comşa
Oamenii de știință se îndreaptă tot mai mult spre natură atunci când vine vorba despre a găsi remedii care să genereze cât mai puține efecte secundare. Una dintre plantele medicinale care sunt vizate de aceste linii de cercetare este troscotul, vechi vindecător care are renumele de a aduce nenumărate beneficii.
Util în congestia căilor respiratorii
Din ce în ce mai multe ierburi sunt evaluate pentru proprietățile lor anticancerigene și capacitatea de a inhiba proliferarea celulelor canceroase. Cercetătorii au ajuns la concluzia că anumiți compuși fenolici găsiți în troscot exercită un puternic efect antioxidant și antitumoral. De asemenea, planta a fost utilizată în mod tradițional pentru a trata simptomele răcelii, inclusiv congestia căilor respiratorii și tusea asociată, întrucât are proprietăți expectorante naturale, precum și acțiune antiinflamatoare, care ajută la eliminarea mucusului. Potrivit experților, acidul silicic din plantă este util în întărirea țesutului conjunctiv al plămânilor, troscotul fiind utilizat ca remediu în cazuri de tuberculoză și bronșită cronică. Troscotul se poate utiliza sub formă de ceai, preparat din o linguriță cu plantă uscată la 250 ml apă fierbinte.
Îmbunătățește funcționarea vaselor sangvine
Troscotul a demonstrat, pe parcursul unor teste detaliate, o îmbunătățire a stării vaselor sangvine și implicit a sănătății cardiovasculare, grație conținutului de flavonoide. În aceste condiții, planta este considerată un remediu în cazuri de atero- scleroză și o opțiune de prevenire a accidentului vascular cerebral. În același timp, troscotul tratează cu succes oboseala cronică. Studii recente pe animale de laborator au pus în evidență faptul că proprietățile antiinflamatoare și antioxidante ale troscotului fac din extractul de plantă o formulă indicată împotriva împotriva stărilor de epuizare.
Elimină efectele acțiunii radicalilor liberi
Ca orice remediu încărcat de antioxidanți, troscotul este creditat cu proprietatea de a întârzia îmbătrânirea, de a combate stresul oxidativ și de a elimina efectele acțiunii radicalilor liberi. În plus, planta poate fi un remediu natural util împotriva pietrelor la rinichi. Cercetările experților au relevat faptul că tratamentul cu extract de plantă a avut un efect semnificativ, ajutând atât la prevenirea, cât și la tratarea afecțiunii. De asemenea, troscotul acționează ca un antibiotic natural, care are capacitatea de a anihila bacteriile și de a încetini mișcările intestinului, fiind astfel de folos împotriva diareei și dizenteriei. Totodată, troscotul oferă ameliorare în alte simptome, cum ar fi durerea abdominală, slăbiciunea și oboseala.
Troscotul susține sistemul imunitar și elimină toxinele din organism
Combate gingivita
Gingivita se află în atenția oamenilor de știință care încearcă să descopere formule prin care boala să fie tratată în condițiile creșterii rezistenței la antibiotice. Un studiu derulat pe subiecți umani a pus în evidență faptul că extractul de troscot, utilizat într-o formulă de clătire orală, de două ori pe zi, este util împotriva acestei afecțiuni care presupune inflamarea gingiilor. În același timp, sucul plantei este un remediu excelent pentru a opri sângerarea nasului și pentru a trata rănile superficiale. Tot extern, potrivit rezultatelor unor studii recente, o pastă din frunze proaspete de plantă, aplicată local, poate fi folosită cu succes pentru tratarea varicelor.