de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu
Indiferent în cel loc v-ați afla, este imposibil să ratați aroma îmbietoare a salcâmului. Această plantă a fost însă hărăzită de Dumnezeu și cu o multitudine de virtuți terapeutice care fac adevărate minuni în tratarea multor afecțiuni.
Tinctura, absolut remarcabilă în cazul nevralgiilor dentare
Când bolile ginecologice nu vă dau pace, iar vaginita sau candidoza se instalează, salcâmul vă vine urgent în ajutor. Se recomandă băile de șezut, care trebuie făcute înainte de culcare, timp de două săptămâni. Adăugați 30 de picături de tinctură de flori de salcâm în cada cu apă caldă și stați 20-30 de minute. Modul de preparare al tincturii este următorul: 20 g flori de salcâm uscate și mărunțite mai gros se pun la macerat în 100 g alcool. Lăsați timp de zece zile, perioadă în care agitați de câteva ori pe zi. Filtrați prin tifon până se limpezește foarte bine. Puneți partea limpede într-un alt recipient. Aveți grijă la reziduul de pe fundul vasului. Produsul se poate păstra timp de doi ani. Tot tinctura de salcâm este cu adevărat remarcabilă în cazul nevralgiilor dentare. Diluați trei-patru picături de tinctură de salcâm în două linguri cu apă. Înmuiați o dischetă în această soluție și tamponați gingia.
Vinul medicinal înlătură simptomatologia spondilozei
Nu mai e nicio îndoială. Spondiloza este o afecțiune care nu menajează pe nimeni, iar când durerile încep, viața se transformă într-un calvar. Salcâmul este însă una dintre plantele care pot face adevărate minuni. Pentru a uita de aceste simptome neplăcute se recomandă să administrați 30 de picături de tinctură de salcâm de trei ori pe zi, adăugate într-o cană cu ceai de salvie. Foarte bun este și vinul de salcâm, preparat după următoarea rețetă: 50 g flori de salcâm mărunțite mai gros se pun timp de zece zile într-un litru de vin alb. În această perioadă se agită de câteva ori pe zi. Ulterior, produsul se filtrează și se mai lasă la decantat la frigider încă o săptămână. În final se completează cu vin până la un litru. Se depozitează în sticle închise la culoare. Se consumă trei linguri cu vin, de două ori pe zi, după masă. Atenție! Vinul medicinal de salcâm nu se recomandă persoanelor care au intoleranță la alcool și conducătorilor auto.
Infuzia se recomandă pentru gastrite, colici și diaree
În cazul în care bolile aparatului digestiv nu vă dau pace, leacurile cu salcâm sunt excepționale. Împotriva gastritelor, colicilor și diferitelor stări spastice consumați trei căni cu infuzie de salcâm pe zi. Remediul este util și ca să scăpați de diaree sau constipație. Puneți o linguriță cu flori de salcâm în 300 ml apă clocotită, lăsați zece minute la infuzat și strecurați. Ca pansament gastric pregătiți o infuzie din flori de salcâm și frunze de dud (o linguriță din fiecare) la 300 ml apă clocotită. Consumați zilnic două căni cu infuzie călduță, timp de o lună. De asemenea, infuzia vă scapă și de migrenele de cauze necunoscute. Se consumă trei căni pe zi, îndulcite după gust cu miere. Florile de salcâm au darul de a calma și de a tonifia sistemul nervos, fiind eficiente împotriva depresiei, melancoliei, asteniei, iritabilității, nervozității, epuizării, insomniei, dar și a tulburărilor de memorie. Se consumă două-trei căni pe zi cu ceai de flori de salcâm și încă una-două căni cu o oră înainte de culcare.
Pulberea, leac contra obezității
Salcâmul este, totodată, și un leac bun împotriva obezității. În acest caz se folosește pulberea, din care se consumă o linguriță de două ori pe zi, amestecată cu puțină miere. Puteți administra și două cești cu infuzie de salcâm, de două ori pe zi, pe o perioadă de 30 de zile. Modul de obținere al pulberii de salcâm este următorul: două mâini cu flori uscate se macină foarte fin cu ajutorul unei râșnițe de cafea. Dacă ați răcit, aveți bronșită sau astm bronșic puteți apela la ajutorului unui produs cu adevărat binefăcător: dulceața de salcâm. Ingredientele necesare sunt: 500 ml apă, 300 g flori de salcâm, 300 g zahăr, sucul unei lămâi. Florile se spală bine, în câteva ape, și se freacă cu puțin zahăr tos. Preparați un sirop din apă și zahăr și atunci când este bine legat, adăugați florile. Se lasă puțin la fiert și la final se pune sucul de lămâie. Când este gata trebuie să aibă consistența mierii. Dulceața se toarnă fierbinte în borcane sterilizate. Borcanele se acoperă cu prosop, iar când sunt reci, se pot depozita.
Soiul japonez, adjuvant în insuficienţa hepatică
Mai există un soi de salcâm, cel japonez a cărui acțiune terapeutică principală este aceea de a mări rezistența vaselor capilare, scăzând astfel permeabilitatea vasculară. În boala hipertensivă se recomandă trei căni cu infuzie de salcâm pe zi, îndulcite cu miere. De asemenea, se pot administra 30 de picături de tinctură pe zi, adăugate într-o cană cu ceai de ginkgo biloba sau de saschiu. Pentru a stopa permeabilitatea capilară se consumă tot trei căni cu infuzie de salcâm pe zi sau trei linguri cu vin de salcâm, de două ori pe zi, consumate după masă. Nu în ultimul rând, salcâmul este cu adevărat remarcabil în bolile ficatului, mai ales în insuficiența hepatică. Se recomandă 30 de picături de tinctură, de trei ori pe zi, adăugate într-o cană cu ceai de păpădie. De asemenea, puteți consuma trei linguri cu vin, de două ori pe zi, după masă. Preparatele obținute din salcâmul japonez se obțin după aceeași metodă folosită în cazul salcâmului românesc.
Oferă tenului elasticitate şi supleţe
Salcâmul este, totodată, de ajutor pielii, pe care o întinereşte. O mască foarte bună se obține din patru linguri cu miere și patru lingurițe cu flori proaspete de salcâm (sau trei lingurițe cu flori de salcâm uscate și mărunțite). Ingredientele se amestecă foarte bine și se lasă la macerat pentru trei zile, apoi se aplică pe față și gât și se masează foarte ușor. Se lasă să acționeze o jumătate de oră și se clătește cu apă rece. Produsul are și rolul de a estompa ridurile. Pentru regenerarea părului, aveți nevoie de un remediu obținut din 300 g flori de salcâm proaspete, 200 ml ulei de măsline și o lingură cu miere. Spălați bine florile și mărunțiți-le fin. Adăugați uleiul de măsline și mierea, apoi amestecați foarte bine. Depozitați într-un borcan de sticlă, închideți foarte bine și puneți la macerat pentru o săptămână. În final, strecurați și păstrați la frigider. Se aplică după fiecare baie, pe părul umed, se lasă să acționeze 20 de minute și se spală podoaba capilară.