de Călin Popa şi Gabriela Comşa
Vedete ale verii, agrișele hidratează, cuceresc papilele gustative, îmbogățesc orice salată de fructe, prăjitură sau cocteil și, mai ales, aduc organismului numeroase beneficii, apreciate de medicina tradițională chineză de mii de ani și certificate de numeroase studii de dată recentă, din toată lumea.
Încetinesc îmbătrânirea!
Delicioasele și răcoritoarele agrișe sunt unele dintre cele mai potrivite fructe pentru revigorarea organismului. Cu o aromă irezistibilă și sărace în calorii, sunt gustarea ideală, mențin sănătatea interioară și frumusețea exterioară. Consumate ca atare sau sub formă de suc, agrișele aduc corpului minerale și oligoelemente (potasiu, calciu, fosfor, fier, zinc, fluor), acizii citric, malic şi tartric, celuloză, substanţe grase, zaharuri, vitamine importante pentru metabolism. În aceste condiții, agrișele mențin flexibilitatea vaselor sangvine, reduc presiunea de pe sistemul cardiovascular și scad tensiunea arterială. În același timp, una dintre cele mai valoroase substanțe din agrișe este vitamina C, pe care organismul nu o poate produce singur, aceste fructe având prețiosul antioxidant într-o concentrație care o depășește cu mult pe cea a citricelor. Ca urmare, consumul de agrișe întărește sistemul imunitar, protejează organismul de efectele radicalilor liberi, încetinește îmbătrânirea și previne daunele la nivel celular, care degenerează în afecțiuni grave. De pildă, cercetări recente au evidențiat faptul că agrişele previn hiperlipidemia - dereglare a nivelului de lipide şi lipoproteine din sânge - prin atenuarea stresului oxidativ care are loc odată cu procesul de îmbătrânire.
Echilibrează nivelul de glucoză din sânge
Flavonoidele din agrișe sunt antioxidanți cu efect protector, care țin la distanță multe boli cronice. Totodată, aceste fructe sunt bogate în fibre, fiind astfel recomandate persoanelor care se confruntă cu probleme de tranzit intestinal, precum și celor care doresc să-și detoxifice organismul ori să-și regleze nivelul colesterolului. Totodată, dat fiind faptul că sunt sărace în zahăr și bogate în fibre, agrișele sunt recomandate în dieta diabeticilor, fiind și o excelentă gustare, și o formulă de tratament - se pot consuma 100 ml suc de agrişe sau o linguriţă cu pudră de fructe combinată cu o linguriţă cu pudră de turmeric, diluate într-un pahar cu apă, în fiecare zi. Mai mult, antioxidanții din agrișe reglează nivelul de glucoză din sânge. În același timp, delicioasele fructe sunt renumite pentru capacitatea de a proteja organele reproducătoare și de a încetini activitatea celulelor responsabile cu distrugerea țesutului osos. Cu proprietățile lor antiinflamatoare, agrișele sunt și redutabili aliați în lupta cu durerile și inflamațiile artritei.
„Scut” în faţa cancerului de colon
Literatura de specialitate menționează în dreptul agrișelor proprietatea de a preveni degenerescența maculară și de a reduce riscul instalării cataractei, și a hipermetropiei, prin protecția pe care aceste fructe o acordă retinei. Se pot folosi lăsate la înmuiat peste noapte, iar a doua zi se clătesc ochii cu lichidul rezultat. Pe direcția afecțiunilor digestive, agrișele sunt utile ca remediu împotriva diareei şi dizenteriei, fiind astringente şi utile în special în formă uscată, dar fiind şi un remediu natural împotriva constipaţiei. Această echilibrare pe care o generează agrișele la nivel digestiv face ca aceste fructe să fie luate în considerare ca formulă de prevenire a cancerului de colon. În același timp, agrişele ajută la combaterea hiperclorhidriei (senzaţia de arsură din abdomen). Pentru tratarea acestor simptome, se combină un gram de pudră de agrişe cu îndulcitor natural și se consumă diluat într-un pahar cu apă.
Îmbunătățesc concentrarea și memoria
Agrișele au efect calmant, reducând semnificativ stresul, durerile de cap și favorizând un somn odihnitor. De altfel, agrișele sunt faimoase pentru capacitatea de a menține sănătatea întregului sistem nervos, consumul regulat al acestor fructe favori- zând îmbunătățirea funcției cognitive, stimularea concentrării și a memoriei. Totodată, celulele nervoase sunt protejate de agresiunea radicalilor liberi. De asemenea, agrișele extrem de bogate în antioxidanți împiedică dezvoltarea celulelor tumorale în cancerele de stomac, piele și ficat, în același timp fiind contracarate și efectele secundare ale tratamentelor anticancer.
Reglează ciclul menstrual
Fructe uimitoare prin beneficiile extinse și diverse, agrișele au inclusiv calități antibacteriene. Potrivit rezultatelor unor studii de amploare, sucul acestor fructe previne infecţiile urinare și tratează candidoza cronică. În același timp, agrișele protejează organismul împotriva radiaţiilor. Tot în dreptul acestor fructe, literatura de specialitate menționează proprietatea de a ajuta la reducerea dezechilibrelor menstruale, consumul de agrișe reglând ciclul menstrual şi reducând crampele, datorită combinaţiei de vitamine şi minerale din compoziție. În plus, sucul şi pudra de agrişe, în combinație cu miere, purifică sângele și sporesc producţia de celule roşii. De altfel, agrișele acționează benefic și pe planul afecțiunilor respiratorii, fiind de folos în cazuri de tuse persistentă, de febră și fiind utilizate tradițional ca adjuvanți în tratamentul bronșitei, astmului sau tuberculozei. Extern, grație carotenului pe care îl conțin, aceste fructe sunt un bun tratament pentru creşterea și pigmentarea părului, întăresc rădăcinile şi infuzează scalpul cu antioxidanţi care nu permit radicalilor liberi să afecteze foliculii de păr.
Prăjitură cu bezea şi agrişe
Ingrediente: 375 g aluat de tartă, 50 g zahăr, 400 g agrişe, 2 linguri cu sirop de soc, 2 linguri cu amidon, 3 gălbenuşuri, 75 g unt la temperatura camerei. Pentru bezea: 3 albuşuri, 175 g zahăr.
Mod de preparare: se încălzeşte cuptorul la 180 de grade Celsius, iar într-o tavă de tartă se întinde aluatul și se coace câteva minute, până când este crocant şi auriu. Între timp, se pun zahărul, agrişele spălate şi curăţate de codiţe şi 275 ml apă într-o tigaie şi se aduc la punctul de fierbere, până când fructele se înmoaie. Lichidul se scurge apoi într-un alt vas, iar din două linguri cu zeamă se face un sos, dizolvând amidonul, iar apoi se toarnă peste restul lichidului şi se amestecă până se dizolvă complet. Se pune din nou la foc, până se îngroaşă, se ia de pe flacără, se adaugă gălbenuşurile, untul şi agrişele și se răstoarnă în forma de tartă. Pentru bezea, se bat bine albușurile, se pune zahărul și siropul de soc și se mixează până se dizolvă zahărul. Bezeaua astfel obținută se aranjează peste tarta care se dă la cuptor, la 150 de grade Celsius, timp de 40 de minute.