de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu
Plantă medicinală binecunoscută și apreciată pentru calitățile sale terapeutice, rocoina se află printre vindecătorii naturii care sunt testați periodic de oamenii de știință aflați în căutarea unor remedii mai puțin toxice pentru bolile contemporaneității.
Relaxează musculatura căilor respiratorii superioare
O serie de studii recente a evidențiat capacitatea rocoinei de a fi de folos în pierderea kilogramelor în exces. Rezultatele obținute în cadrul testelor pe animale de laborator i-au determinat pe oamenii de știință să ia în considerare extractul de rocoină pentru elaborarea unor viitoare formule terapeutice antiobezitate. De asemenea, planta este un excelent expectorant, fiind de folos în cazuri de tuse persistentă. Potrivit rezultatelor cercetărilor, extractul de rocoină poate relaxa musculatura căilor respiratorii superioare și astfel eliberează căile de eliminare a mucusului în exces. Rocoina se poate administra sub formă de ceai, preparat din două lingurițe cu plantă uscată mărunțită la o cană cu apa clocotită. Se lasă la infuzat timp de cinci minute, se filtrează și se consumă una-două căni pe zi.
Combate inflamaţia
Literatura de specialitate menționează în dreptul rocoinei capacitatea de a combate inflamația, fiind eficientă în special în cazuri de boli de piele care implică acest fenomen sau de artrită. În același timp, studiile internaționale au relevat și faptul că rocoina are proprietatea de a combate virusul hepatitei B, reducându-i proliferarea și cu 25%. În același timp, extern, rocoina este utilizată tradițional pentru vindecarea mai accelerată a rănilor superficiale, a vânătăilor sau arsurilor, întrucât are efect cicatrizant și de combatere a germenilor. De altfel, medicina tradițională chineză utilizează planta de secole împotriva unor afecțiuni ale pielii, iritațiilor și mâncărimilor. Folosită sub formă de ulei, rocoina are proprietăți calmante si carminative, fiind utilizată în tratamentul erupțiilor cutanate sau a eczemelor.
PONT. În gastronomie, frunzele de rocoină sunt folosite în salate, la prepararea supelor şi a altor mâncăruri, în amestec cu plante aromatice şi mirodenii.