Main menu

header

840 8 1de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Unul dintre fructele cu cel mai mare potențial pozitiv asupra sănătății organismului, pepenele roșu hidratează, energizează, aduce nenumărați nutrienți importanți și, peste toate acestea, este delicios și hipocaloric.

Previne cancerele sistemului digestiv

Beneficiile consumului de pepene sunt foarte variate şi se extind de la celulele creierului până la musculatura picioarelor. Cercetători din toată lumea au studiat licopenul și alți compuși vegetali individuali din pepenele roșu, pentru efectele lor anticancer. Cea mai puternică legătură evidențiată până acum este cea dintre licopenul din pepenele roșu și cancerele sistemului digestiv. Practic, consumul acestui fruct se traduce prin scăderea factorului de creștere a celulelor canceroase. În plus, o altă substanță din pepenele roșu, cucurbitacina E, este testată pentru capacitatea de a inhiba dezvoltarea tumorilor. Totodată, pepenele roşu împiedică distrugerea celulelor și modificarea ADN. Prin conținutul mare de vitamina C, acest fruct susține vindecarea leziunilor și formarea țesutului conjunctiv. De asemenea, enzimele implicate în formarea colagenului - cel mai important agent din procesul de vindecare al rănilor - nu pot funcționa fără prezența vitaminei C. Atunci când procesul de cicatrizare este greoi, se recomandă introducerea pepenelui roșu în dietă.

Fortifică muşchiul cardiac!

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Mai mulți nutrienți din pepenele roșu au beneficii specifice pentru sănătatea inimii. Studii extinse au evidențiat faptul că licopenul poate ajuta la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale. De asemenea, acest fruct previne deteriorarea oxidativă a colesterolului. Potrivit rezultatelor unor cercetări derulate pe paciente obeze și aflate la menopauză, licopenul din pepenele roșu poate reduce, de asemenea, rigiditatea și grosimea arterelor. De altfel, fructul conține și citrulină, un aminoacid care crește nivelul de oxid nitric din organism, cu efect de scădere a tensiunii arteriale. Acestor compuși li se adaugă alte vitamine și minerale din pepenele roșu, care contribuie la sănătatea sistemului cardiovascular, susțin flexibilitatea vaselor sangvine și întăresc mușchiul cardiac.

Util și în sinuzită sau accese alergice

Factor principal al multor boli cronice, inflamația poate fi combătută cu succes prin consumul de pepene roșu. Studii extinse au relevat faptul că acest fruct favorizează scăderea inflamațiilor, grație aportului de antioxidanți, în principal vitamina A și amintitul licopen. Triterpenoizii prezenți în pepenele roșu contribuie la reducerea inflamațiilor, blocând activitatea enzimelor care sunt responsabile pentru declanșarea și întreținerea acestor procese. Un studiu pe animale de laborator a evidențiat faptul că extractul de pepene roșu are capacitatea de a scădea nivelurile markerului inflamator proteină C-reactivă, consumul de pepene roșu fiind recomandat și în cazuri de sinuzită sau de accese alergice. În același timp, antioxidanții din acest fruct reduc stresul oxidativ la care este supus organismul din cauza poluării, alimentației nesănătoase și stilului modern, dezordonat, de viață.

Face minuni în caz de întinderi

Licopenul din pepenele roșu este benefic și sănătății creierului. Potrivit rezultatelor unor cercetări de dată recentă, consumul acestui fruct poate ajuta la întârzie- rea apariției și progresiei bolii Alzheimer și a demenței. În același timp, pepenele roșu este renumit pentru capacitatea de a susține acuitatea vizuală și de a preveni degenerarea maculară, protejând ochii de deteriorarea oxidativă. În plus, prin acțiunea detoxifiantă și calmantă, pepenele roșu este indicat în cazuri de dureri musculare, întinderi, efecte ale eforturilor fizice foarte intense. Aceste proprietăți au fost relevate de un studiu derulat pe atleți de performanță, care au consumat suc de pepene verde și au afirmat că urmările efortului fizic intens au fost mult diminuate și că, în același timp, s-a îmbunătățit performanța musculară și rezistența la efort susținut.

Fixează calciul în organism

Cel mai bun anotimp pentru a consuma pepenele roșu este vara, atunci când este sezonul acestui fruct și conținutul său abundă în nutrienți, vitamine și minerale. În ansamblu, pepenele roșu este un agent hidratant excelent pentru organism - conține până la 92% apă - și are foarte puține grăsimi. Citrulina, compus prezent în pepenele roșu, contribuie la reducerea depozitelor de grăsime la nivelul celulelor și, în paralel, inhibă stocarea grăsimilor în celule. În aceste condiții, consumul de pepene roșu contribuie la scăderea masei corporale. Pe de altă parte, introdus în dieta zilnică, acest fruct susține imunitatea și este recunoscut ca un agent protector pentru sistemul osos. Pepenele roșu are un conținut ridicat de potasiu, care contribuie la fixarea calciului în organism, contribuind la întărirea articulațiilor.

Protejează pielea, de la poluare la arsurile solare

Pepenele roșu este un redutabil diuretic natural, care contribuie la creșterea cantității de urină eliminată, fără să afecteze rinichii. Acest fruct ajută ficatul în procesul de metabolizare a amoniacului rezultat în urma procesului digestiv, ceea ce susține rinichii în procesul de eliminare a excesului de lichide. Totodată, pepenele roşu are efect neutralizant asupra acizilor din organism, acționând pentru reducerea acidității corpului. Efectul de alcalinizare pe care îl generează acest fruct parfumat și delicios reduce semnificativ riscul apariției afecțiunilor cauzate de o dietă cu nivel de aciditate ridicat (în special cea bazată pe carne, ouă și produse lactate). Nu în ultimul rând, două vitamine din pepenele roșu - A și C - sunt importante pentru sănătatea pielii și a părului. Cea dintâi menține pielea suplă și părul puternic, iar cea de-a doua ajută la regenerarea și repararea epidermei. În plus, betacarotenul din pepenele roșu protejează pielea de agresiunile externe, de la poluare la arsurile solare.

Budincă de pepene roşu

840 8 2Ingrediente: 1 l suc de pepene roşu, 80 g amidon de porumb, 100 g zahăr, extract de vanilie.

Mod de preparare: se taie pepenele, se curăţă pulpa de seminţe şi se taie în pătrățele care se mixează la robot, apoi se strecoară sucul obţinut printr-o sită deasă. Se dizolvă amidonul amestecat cu zahărul şi extractul de vanilie în câteva linguri cu suc de pepene, se adaugă lichidul rămas peste amestecul de amidon şi zahăr, după care se varsă sucul într-o cratiţă care se pune pe foc foarte mic. La început, budinca îşi va pierde culoarea roşie, dar se va colora din nou, la finalul preparării. Lichidul se amestecă încontinuu, în timp ce fierbe în clocote mici. În momentul în care apar la suprafaţă câteva bule, se face „proba picăturii”: pe o farfurie se toarnă o picătură de preparat şi, în momentul în care nu se mai deplasează, budinca este gata. Se stinge flacăra, se lasă să se răcorească, apoi se toarnă în formele dorite și se dă la frigider, pentru cel puțin șase ore. Înainte de a se răsturna pe farfurii, se introduce fiecare formă în apă clocotită, timp de câteva secunde. Budinca de pepene roșu se serveşte pudrată cu ciocolată rasă.