Main menu

header

840 9 3de Ștefania Băcanu şi Daniel Alexandrescu

În urmă cu sute de ani, omagul era utilizat de vrăjitoare în prepararea unor lichide care aveau să ajute oamenii aflați în anumite situații dificile sau în vindecarea miraculoasă de boli complicate. Azi, această plantă, bogată în vitamine și săruri minerale, cu efecte antibacteriene, calmante și antiinflamatoare, este un remediu des folosit în medicina naturistă.

Un bun analgezic în nevralgiile trigemenului

În scop terapeutic, specialiștii recomandă utilizarea frunzelor de omag, sub formă de infuzie, tinctură sau cataplasmă, în unele cazuri. De zeci de ani, planta este recomandată îndeosebi în cazul nevralgiilor de trigemen, al durerilor faciale apărute în urma unor traumatisme sau a pozițiilor nefirești, incomode, dar și atunci când aveți anumite ticuri nervoase, cum ar fi rosul unghiilor, scărpinatul în nas, mușcarea buzei ori strângerea ochilor. Se recomandă infuzia din frunzele plantei proaspete, dar uscate bine, astfel: 35-40 g omag se pun în 500 ml apă clocotită. Se acoperă vasul și se lasă la răcit. Toată această cantitate se consumă la liber, pe parcursul unei zile, eventual, în loc de apă, timp de 20 de zile. După o lună de pauză, se poate relua cura, după aceeași schemă. Consumul regulat de omag ajută și la relaxarea psihicului și la un somn odihnitor.

Calmează în timp record tusea convulsivă

Grație proprietăților antitusive și antimicrobiene, planta este utilizată și în tratamentul febrei și al gripei, datorită puterii de vindecare și rapidității cu care elimină durerea și disconfortul pacientului. Este o plantă care nu trebuie să vă lipsească din casă, mai ales în sezonul rece, când riscul virozelor este mult mai ridicat. De regulă, gripa este însoțită și de tuse și de respirație îngreunată, de aceea, omagul este extrem de util în tratarea acestor probleme. Dacă simptomatologia este mai puternică, specialiștii recomandă tinctura preparată din 40 g plantă, 250-300 ml alcool de 90 de grade și un borcan cu capac. Puneți omagul în recipient, turnați alcoolul peste, până acoperiți planta, și închideți bine capacul. Lăsați-l acoperit cinci zile într-un loc umbros, apoi strecurați lichidul. Tinctura odată obținută, luați câte o linguriță dimineața, pe stomacul gol, 15 zile sau mai mult, dacă simptomele persistă. În cazul laringitei, de exemplu, sau al astmului pe sistem nervos, repetați tratamentul după două luni, respectând aceeași schemă. Consumul regulat decongestionează căile respiratorii, relaxează mucoasa și stimulează circulația sangvină.

Consumul regulat de omag ajută la relaxarea psihicului şi la un somn odihnitor pe timpul nopţii

Stopează căderea părului!

Cel puțin patru persoane din 10 se confruntă cu căderea părului, uneori foarte agresivă, mai ales primăvara și toamna. Se recomandă ceaiul dintr-o combinație de plante: omag, urzică, mesteacăn și castan, în cantități egale, la o cantitate de apă pe care o stabiliți singuri, în funcție de lungimea podoabei capilare. Astfel, după fiecare spălare, se clătește părul cu soluția obținută, pe o perioadă de cel puțin o lună și se repetă după 30 de zile de pauză. Omagul mai este recomandat și în caz de fracturi sau plăgi deschise, sub formă de cataplasmă, obținută din frunze verzi suculente care se așază pe zona cu probleme și se lasă să acționeze 20-30 de minute. Procedura se repetă la nevoie.