Main menu

header

840 7 1de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Plantă comestibilă, foarte hrănitoare și considerată o adevărată delicatesă, scânteiuța oferă sănătății oamenilor o mulțime de compuși benefici, cu efect în tratarea unui mare număr de afecțiuni.

Fluidifică bronhiile

Frunzele de scânteiuță pot fi consumate crude, în salate, dar planta medicinală poate constitui un adevărat tratament și sub formă de decoct, ceai sau cataplasme. Tabloul afecțiunilor pe care le tratează este extins, scânteiuța fiind utilă împotriva afecțiunilor respiratorii de tipul răcelilor, pneumoniei, astmului bronşic, bronşitelor, tusei persistente, hemoptiziei, tuberculozei, întrucât are efecte expectorante și acțiune benefică la nivel pectoral, prin combaterea congestiilor și fluidificarea bronhiilor. Scânteiuța se poate administra sub formă de infuzie, preparată din două lingurițe cu plantă la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat zece minute, apoi se consumă.

Luptă cu sindromul dispepsic gastric

Scânteiuța conține acizi graşi, săruri minerale și vitamine importante pentru organism (B, C, E). Ca urmare, planta este recomandată pentru combaterea avitaminozei. În același timp, prin conținutul de mucilagii, coline sau tocoferol, scânteiuța este un tonic cardiac cu o certă reputație în literatura de specialitate, fiind de folos în cazuri de palpitații sau de insuficiență cardiacă și întărind capilarele fragile. Pe de altă parte, scânteiuța are proprietatea de a se adresa cu succes terapeutic confirmat afecțiunilor hepatice și celor biliare, fiind de folos, totodată, în constipaţie sau sindrom dispepsic gastric, ansamblu de simptome de ordin digestiv, cu localizare în etajul abdominal superior.

Are efect rapid asupra stărilor de oboseală cronică

Binecunoscută pentru capacitatea de a accelera vindecarea și de a scurta convalescența, scânteiuța stimulează funcția renală, reduce inflamațiile vezicale, reduce nivelul colesterolului și are efect rapid asupra stărilor de oboseală cronică. În același timp, prin proprietățile antiinflamatoare, planta este de ajutor în cazuri de reumatism. Extern, scânteiuța luptă împotriva bolilor de piele, ulceraţiilor cutanate, rănilor, contuziilor sau hemoroizilor, prin tratament local cu comprese cu infuzie de plantă.

PONT. Japonezii folosesc scânteiuța într-un fel culinar special, care este pregătit în timpul festivalurilor.