de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu
Considerante un ingredient delicios, cu un gust aparte, boabele arborelui tonka nu sunt doar vedete exotice ale multor feluri culinare, ci și vindecătoare de calibru, cu nenumărate proprietăți care aduc beneficii organismului.
Ameliorează durerile postoperatorii
Una dintre proprietățile identificate de oamenii de știință la tonka este capacitatea acestor boabe de a scădea inflamațiile și de a combate retenția de apă din organism. În aceste condiții, introducerea în dietă poate fi de folos persoanelor care au predispoziție la aceste simp- tome, precum și pentru ameliorarea suferințelor generate de afecțiunile care implică inflamații. Grație proprietăților antispasmodice, boabele sunt utile împotriva astmului sau reumatismului. De asemenea, boabele sunt de folos împotriva crampelor menstruale și a spasmelor musculare. Cumarina, ingredientul principal al plantei, are efecte analgezice și poate oferi o ameliorare naturală a durerii după intervenții chirurgicale, reducând inclusiv durerile cronice de spate. În aceste condiții, tonka are reputația de a fi un calmant natural, în dozele prescrise.
Ingredient în formule de medicamente anticoagulante
Potrivit literaturii de specialitate, derivații cumarinici obținuți din tonka sunt utilizați în formule de medicamente anticoagulante. De asemenea, semnalând corpului să crească secrețiile, tonka acționează prin propulsia materiei infecțioase afară din corp, prin mucoase, și lubrifiază căile pulmonare, eliminând tusea toracică. Totodată, tonka are efect asupra bunei funcționări a creierului, încurajând producerea de serotonină. Extern, tonka acționează cu succes în cazuri de dureri de ureche, iar extractul poate fi utilizat, sub formă de gargară, în cazuri de leziuni ale cavității bucale. Prin tradiție, boabele tonka sunt îmbibate în rom, apoi lichidul este utilizat pentru a trata tăieturi, vânătăi, răni superficiale și chiar mușcături de șarpe. În aromoterapie, uleiul esențial de tonka difuzat în încăpere induce o stare de calm, de relaxare și favorizează instalarea unui somn profund, odihnitor.
Prin capacitatea de a echilibra presiunea arterială, tonka previne deteriorarea vaselor sangvine și accidentul vascular cerebral
Tort de ciocolată cu tonka
Ingrediente. Pentru blat: 225 g făină, 255 g zahăr, 255 g unt, 5 ouă, 75 g cacao, 6 g praf copt, 1 vârf de cuţit cu bicarbonat, seminţele unei păstăi de vanilie. Pentru cremă: 500 ml smântână pentru frişcă, 440 g ciocolată neagră, 1/3 păstaie de tonka, rasă.
Mod de preparare: pentru blat, amestecaţi untul moale cu zahărul şi bateţi până la dizolvare. Adăugaţi apoi ouăle, pe rând, şi continuaţi să mixaţi. Separat, amestecaţi făina cu cacao, praf de copt şi bicarbonat, puneți ingredientele uscate în compoziţie şi mixaţi în continuare. Blatul se coace într-o formă de tort tapetată cu unt şi făină, în cuptorul încins la 180 de grade Celsius, timp de 30 de minute, apoi se lasă să se răcească în formă 20 de minute. Între timp, se pregătește crema: încălziţi până la fierbere frişca şi radeţi o treime din păstaia de tonka, acoperiţi vasul şi lăsaţi să-și dezvolte aroma, apoi încălziţi din nou până la punctul de fierbere şi turnaţi smântâna peste ciocolata tocată. Mixaţi şi lăsaţi să se răcească. Ţineţi crema la frigider cel puţin două ore, apoi, la asamblare, bateţi din nou crema cu mixerul. Tăiaţi blatul în trei felii egale, pe care le umpleți cu crema, apoi ornați după preferință.