de Ștefania Băcanu şi Carmen Bădulescu
În trecut, măselărița era folosită pentru combaterea durerilor dentare. Azi, însă, în medicina populară este considerată un remediu de bază în tratarea mai multor afecțiuni. Este o plantă recunoscută pentru acțiunile sedative, hipnotice, antispasmodice, anodice și antiinflamatoare, iar în scop terapeutic se folosesc frunzele și semințele.
Elimină chinuitoarele crampe abdominale
Măselărița conține uleiuri volatile, principii active, substanțe antibiotice, vitamina C și multe minerale, ceea ce o face de mare ajutor în tratarea anumitor maladii, cum este, de exemplu, boala Parkinson. Acțiunile sedative și antispasmodice ale plantei sunt apreciate în tratamentul acestei afecțiuni, pentru că, un consum regulat, reduce tremurul și rigiditatea în faza de început a maladiei, în stările de excitație motorie și în medicația preanestezică. Se recomandă ceaiul din frunzele uscate ale plantei, preparat dintr-o linguriță cu măselăriță, adăugată la 250 ml apă. Se dă într-un clocot, se oprește focul și se lasă la răcit. Se consumă neîndulcit, câte două căni pe zi, timp de o lună. Se repetă cura după 60 de zile de pauză. Tot ceaiul de măselăriță este indicat și în cazul crampelor abdominale, pentru că reduce secrețiile mucoasei, salivarea și alte sucuri digestive. E suficientă o cană cu ceai seara, înainte de culcare, timp de 15-20 de zile, sau până trec simptomele.
Leac eficient pentru mușcătura de șarpe
Planta, sub formă de decoct, se folosește în tratarea plăgilor deschise, a mușcăturilor de insecte, dar mai ales a rănilor produse de mușcătura de șarpe. Soluția se prepară din 10 g frunze de măselăriță bine uscate, amestecate cu 10 ml alcool și 3 ml amoniac. Se amestecă bine și se lasă într-un recipient la temperatura camerei. După o zi, se adaugă 80 ml ulei de floarea-soarelui și se fierbe tot conținutul timp de trei ore pe baie de apă. Se stinge focul, se lasă la răcit și apoi se pune într-un recipient cu capac. Se consumă câte o linguriță dimineața, pe stomacul gol, timp de șapte zile sau, după caz, până la vindecare. În cazul mușcăturilor de șarpe, soluția se poate aplica și local, pentru dezinfectarea rănii și pentru grăbirea procesului de vindecare. De asemenea, consumul decoctului preparat tratează astmul, bronșitele cronice, reumatismul și ajută la dilatarea pupilelor, pentru cei care suferă de afecțiuni oculare. Luați câte o linguriță cu plantă, dimineața și seara înainte de masă, timp de 10 zile. Pentru efecte mai rapide și pe termen lung, se combină cu infuzia de plantă. Puneți 20 g plantă în 300 ml apă clocotită și acoperiți vasul. Se consumă mai fierbinte, îndulcit cu o linguriță cu miere.
În cazul femeilor însărcinate sau al celor care alăptează, administrarea preparatelor din măselăriță se face doar sub supravegherea unui specialist
Calmează durerile de dinţi
De zeci de ani, bătrânii utilizau măselărița pentru tratarea problemelor dentare, grație substanțelor antibiotice pe care le conține. Și pentru că rezultatele înregistrate au fost conform așteptărilor, azi, planta a început să fie recomandată chiar de specialiști. Astfel, măselărița nu vă scapă doar de durerile de dinți, ci și de abcese, carii și împiedică apariția parodontozei. Se utilizează semințele bine zdrobite, care se consumă sub formă de praf, o jumătate de linguriță, dizolvat în 60-70 ml apă. Se face gargară sau se clătește gura după fiecare igienizare, de regulă dimineața și seara, cel puțin 30 de zile, o dată la trei luni.