de Călin Popa şi Gabriela Comşa
Plantă perenă ce oferă fructe cu proprietăți deosebite deopotrivă pentru sănătate, fără efecte adverse, a unui mare număr de suferințe dintre cele mai diverse, physalis este un tezaur de nutrienți.
Rezolvă cu succes congestia hepatică
Physalis coagulează în fructele sale o bogăție de vitamine, minerale, licopen, acid citric, taninuri, alcaloizi. Această listă impresionantă îi conferă plantei beneficii unice pentru organism, certificate prin tradiția îndelungată de utilizare în scopuri medicinale. Pe direcția acțiunii în beneficiul sistemului digestiv, fructele de physalis se recomandă împotriva constipației, întrucât susțin detoxificarea organismului și peristaltismul intestinal; în același timp, au efect în cazuri de congestie hepatică, litiază biliară, icter sau hepatită sau constipaţie. De asemenea, fructele plantei sunt renumite pentru efectele asupra anemiei sau stărilor de slăbiciune din convalescență, pe care o scurtează prin energizarea și întărirea organismului. Se pot consuma patru fructe în fiecare zi.
Alungă răguşeala!
Fructele de physalis sunt redutabile pe linia tratării afecțiunilor respiratorii, întrucât acționează eficient împotriva stărilor febrile, eliberează de mucus în exces, elimină răgușeala vocii și au acțiune expectorantă și sedativă. Totodată, grație efectelor antiinflamatoare, fructele au capacitatea de a calma durerile generate de artrită, gută şi reumatism. În același timp, ca antioxidant, acest fruct cu gust exotic elimină efectele radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea prematură și instalarea unor boli cronice dintre cele mai grave, de la afecțiunile cardiovasculare la cancer. Se consumă câte un fruct, de trei ori pe zi.
Are acţiune antibacteriană
Redutabile împotriva afecțiunilor renale, fructele de physalis au acțiune diuretică și antibacteriană, fiind recomandate cu rezultate deosebite împotriva litiazei renale, oliguriei (debit urinar mai mic de 500 ml), retenţiei urinare, edemelor renale. Prin capacitatea de a elimina urații și acidul uric, physalis calmează durerile de rinichi şi de vezică urinară. Planta se poate administra sub formă de extract, câte 5 ml, de două ori pe zi. De asemenea, femeile care doresc să-și sporească fertilitatea în mod natural pot opta pentru un preparat folosit frecvent, obținut din fructe uscate și măcinate. Câte o linguriţă cu pudră de physalis se amestecă cu lapte călduţ, timp de o săptămână, atunci când ciclul menstrual este complet și numai după ce s-a oprit.
Consumul de physalis nu e indicat femeilor însărcinate, deoarece ar putea produce avort spontan
Brioşe cu physalis
Ingrediente: 200 g physalis, 50 g griș, 150 g făină, 130 g unt, 150 g zahăr, 3 ouă, 200 g brânză de vaci, 100 g iaurt, 1/2 plic cu praf de copt, 1 fiolă cu esenţă de lămâie.
Mod de preparare: se spală fructele şi se taie în jumătăţi. Separat, se amestecă untul cu zahăr până când se omogenizează, apoi se adaugă ouăle pe rând şi se continuă mixarea după fiecare. Se pune brânza şi iaurtul, se bat bine, apoi se presară grișul şi făina amestecată cu praful de copt, iar la final esenţa de lămâie. Când aluatul este omogenizat, se pun și fructele, încorporându-le ușor. Compoziţia se toarnă în forme pentru brioşe, care se așază într-o tavă și se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, timp de 30 de minute.