de Simona Soare Ghișea şi Claudia Mîţoi
Cine nu iubește sunetul valurilor, cocteilurile exotice și nisipul fierbinte? În vacanță, cei mai mulți dintre noi pierd noțiunea timpului și stau la plajă mai mult decât recomandă medicul specialist. Soarele oferă beneficii pentru piele, dar poate cauza leziuni și inflamații cutanate grave. Cum vă puteți proteja de efectele mai puțin plăcute ale acestuia, aflați de la Adriana Giugula, fitoterapeut și specialist în nutriție (www.adrianagiugula.ro).
„Stresul și emoțiile negative sunt «trimise la culcare»”
- Care sunt beneficiile expunerii la soare?
- La scurt timp după expunerea la soare, corpul intensifică secreția unor hormoni numiți endorfine. Avem astfel o explicație medicală referitoare la faptul de ce ne dorim atât de mult să vină vara, căldura, de ce tânjim după acea stare de relaxare, de ce așteptăm atât de mult vacanța la mare. Stresul și emoțiile negative sunt „trimise la culcare” în prezența „hormonilor fericirii”, chiar și somnul este mult îmbunătățit. Insomniile sau somnul neodihnitor sunt ținute astfel la distanță de camera hotelului de pe litoral.
- În privința stării de sănătate, cum ajută statul la plajă?
- Acesta stimulează producerea de vitamina D, care este foarte importantă pentru buna funcționare a sistemului nervos și a celui osos, pentru că ajută calciul să se fixeze în oase. De asemenea, vitamina D este benefică pentru sistemul cardiovascular, pentru că ea contribuie la o mai bună absorbție a fosforului. Imunitatea întărită ajută la vindecarea unor boli de piele, însă cu precizarea că trebuie să fie folosite cremele sau uleiurile de protecție potrivite, atenția acordată curățării pielii fiind foarte importantă. Statul la plajă (preferabil pe prosopul întins pe nisip, nu pe șezlong) ne ajută să ne conectăm cu energii de înaltă frecvență, să descărcăm energiile negative acumulate.
„În timp, duce la micşorarea secreţiei de melanină”
- La ce ore este indicat să mergem la plajă?
- Expunerea la soare trebuie să fie limitată: până la ora 10:00 și după ora 17:00, când razele soarelui nu sunt atât de puternice. Razele UVA și UVB sunt dăunătoare pentru organism. Acestea pot duce la apariția cancerului de piele, la arsuri solare, dar și la accelerarea procesului de îmbătrânire. Bronzul reprezintă de fapt o reacție de apărare a organismului nostru care, sub acțiunea radiațiilor UV, produce mai multă melanină. Cu toate acestea, expunerea la soare în mod repetat va conduce, în timp, la micșorarea secreției de melanină, lucru ce presupune scăderea capacității de apărare a corpului. Astfel, își fac apariția petele maronii sau cele depigmentare, care afectează cu predilecție brațele și zona inferioară a picioarelor. Chiar și la orele recomandate pentru expunere este bine să folosim creme sau uleiuri naturale, care oferă protecție pielii. Eu recomand să evităm cremele din comerț, deoarece au în compoziție multe adaosuri nesănătoase. Natura este darnică cu noi. Multe plante, fructe, legume, semințe, prin consumul ca atare sau prin extractele provenite din acestea, ne pot fi de mare ajutor.
„Zațul de cafea, un exfoliant la îndemâna oricui”
- Ce boli se pot agrava printr-o expunere excesivă la radiațiile ultraviolete?
- Expunerea prelungită la soare poate înrăutăți anumite boli endocrine, cum ar fi hipertiroidismul. De asemenea, poate agrava hipertensiunea arterială și anumite afecțiuni cutanate, precum pitiriazisul versicolor (infecție fungică, caracterizată prin apariția pe piele a unor pete mai deschise sau mai închise), arsura solară, fotodermatoza, alergia la soare, dermatita de contact, dermatita atopică, foliculita, keratoza actinică (leziune solzoasă, aspră). În plus, poate crește riscul formării cheagurilor de sânge în cazul persoanelor care au varice.
- Ce metode de pregătire a pielii le recomandați cititorilor noștri, înainte de a merge la plajă?
- În prealabil, folosiți un exfoliant delicat și hidratant. Dacă nu aveți unul la îndemână, zațul de cafea este foarte bun. Aplicați-l o dată pe zi, când faceți duș, sau pur și simplu adăugați zaț de cafea în gelul de duș. Înainte de expunerea la soare folosiți un supliment cu betacaroten sau un ulei esențial din semințe de morcov, pentru că este un stimul ideal pentru creşterea producţiei de melanină. Uleiul din semințe de morcov are factor de protecție 40. Acesta reprezintă cel mai puternic ingredient natural în privința protecției solare. Uleiul din semințe de zmeură, uleiul de cocos și cel de măsline sunt, de asemenea, recunoscute pentru proprietățile lor hidratante, pielea rămânând netedă și catifelată.
Cremă homemade pentru tratarea arsurilor cutanate
- Ce preparate naturiste pot aplica pe piele cei care se confruntă cu arsuri solare?
- Uleiul şi laptele de migdale sunt frecvent utilizate împotriva deteriorărilor provocate de radiaţiile UV. De asemenea, gelul de aloe vera este un alt remediu la care puteți apela atunci când suferiți de arsuri solare. Este răcoritor, calmant și pare să absoarbă ca un burete senzația de căldură și de roșeață de pe piele. Alte remedii indicate în ameliorarea arsurilor solare și regenerarea celulelor afectate ale pielii sunt ceaiul de mușetel și cel de gălbenele.
- Ce rețete pe bază de plante recomandați pentru tratarea arsurilor solare?
- O rețetă foarte ușoară, pe care v-o puteți pregăti rapid acasă, constă în amestecul dintre 100 ml iaurt și o lingură cu miere. Iaurtul va fi simplu, fără alte adaosuri. Compoziția se aplică pe zonele cu probleme și se lasă să acționeze circa zece minute, având un efect răcoritor și regenerant. O cremă pe baza mai multor ingrediente naturale poate fi remediul ideal în tratarea arsurilor solare. Crema va conține apă, gel de aloe vera, apă de hamamelis (nucul vrăjitoarelor), frunze de mentă sau ulei esențial de mentă, dar și bicarbonat de sodiu. Pentru prepararea acesteia, aveți nevoie de o lingură cu apă de hamamelis, o linguriță cu gel de aloe vera, 2-4 lingurițe cu bicarbonat de sodiu, 2 căni cu frunze proaspete de mentă sau o linguriță cu ulei esențial de mentă și 2 linguri cu apă curată, proaspătă. Într-un castron, adăugați apa proaspătă, apa de hamamelis și gelul de aloe vera. Amestecați conținutul și acoperiți-l, pentru ca ingredientele să se întrepătrundă pentru două ore. După cele două ore, adăugați bicarbonatul de sodiu și menta. Turnați amestecul într-un recipient cu capac etanș și lăsați-l timp de o zi, la loc răcoros. Aplicați preparatul pe piele, la nevoie.
„Alimentele bogate în betacaroten contribuie la un bronz fără iritaţii“
- Ce rol joacă alimentația în tot acest proces de protecție a pielii?
- Alimentația joacă un rol foarte important pentru a avea un corp sănătos și frumos. Consumul de fructe și legume bogate în betacaroten vă poate ajuta să vă bronzați fără arsuri. Betacarotenul, un antioxidant care luptă împo- triva radicalilor liberi, reduce stresul oxidativ. Astfel, câte un pahar cu suc de morcovi băut zilnic, timp de două săptămâni, contribuie la obţinerea unui bronz de invidiat. Hidratarea este foarte importantă mai ales când facem plajă, fiind indicat să consumăm mai multă apă decât de obicei.
- Ce alimente sunt indicate în prevenirea și ameliorarea arsurilor solare?
- Recomand consumul regulat de morcovi, ardei, cartofi dulci, pepeni, caise, fructe de pădure, roșii, legume cu frunze verzi, varză kale și spanac. De asemenea, oleaginoasele, în special migdalele, sunt bogate în vitamina E, un antioxidant ce protejează pielea împotriva razelor soarelui. În plus, consumul de ceai verde poate atenua intensitatea arsurilor solare. Potrivit stu- diilor, principalul polifenol din această băutură (epigalocatechin galat) are proprietăţi ce previn dezvoltarea tumorilor pielii. Somonul abundă în acizi graşi Omega 3. Aceștia au capacitatea de a da strălucire pielii, de a o menţine hidratată. Uleiul de peşte protejează astfel împotriva arsurilor provocate de soare şi a modificărilor de la nivelul ADN-ului, apărute ca urmare a expunerii prelungite la soare.