de Ștefania Băcanu şi Gabriela Comşa
Tulsi sau busuiocul sfânt, așa cum se mai numește, este o plantă cu tradiție în India, de peste 500 de ani, și se numără printre cele mai folosite remedii în medicina ayurvedică. În scop medicinal se utilizează frunzele, sub formă de ceaiuri sau decocturi.
Reglează nivelul colesterolului
În medicina ayurvedică, ceaiul Tulsi este considerat a fi unul dintre cele mai bune remedii pentru purificarea organismului, pentru relaxarea minții, confort și echilibru emoțional. În mitologia hindusă, se spune că această plantă ar fi încarnarea unei zeițe puternice, iar specialiștii confirmă: Tulsi susține sistemul imunitar în perioadele solicitante, reglează nivelul colesterolului și menține tensiunea arterială în limite normale, dacă se consumă regulat ceai, neîndulcit, dimineața pe stomacul gol și seara înainte de culcare. Astfel, puneți 200 ml apă la fiert și adăugați o linguriță cu Tusli. Lăsați să dea într-un clocot, opriți focul și beți conținutul călduț. Repetați procedura șapte zile consecutiv, o dată la două-trei luni.
Are efect antiîmbătrânire
Tulsi are puternice proprietăți antioxidante, antibacteriene, antivirale și adaptogene. Grație beneficiilor aduse sănătății, în tradiția indiană, această plantă este considerată sacră și se plantează în fiecare curte pentru protecție divină. Printre beneficiile pe care le aduce organismului, se află și susținerea sănătății inimii, pe care o protejează de efectele radicalilor liberi, datorită cantității mari de vitamina C și antioxidanții pe care îi conține. De asemenea, reface pielea, elimină ridurile fine și luptă împotriva factorilor externi care îmbătrânesc țesutul. Pentru o bună funționare a funcțiilor cardiace, este necesară o concentrație mai mare de plantă în prepararea ceaiului. Două-trei lingurițe la o cană cu apă, cantitate ce se bea în fiecare seară, în cure de câte o lună, de două-trei ori pe an. Iar pentru piele, se pot face clătiri directe, din abundență, dimineața și seara, după ce v-ați curățat tenul.