de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu
Rășină de excepție, cu renume consolidat în medicina tradițională asiatică și africană, olibanum se află în centrul a numeroase cercetări științifice, grație unor proprietăți terapeutice de netăgăduit, care se adresează unei arii extinse de probleme de sănătate.
Îmbunătățește mobilitatea în cazuri de artrită reumatoidă
Cercetările moderne care au în centru olibanum relevă faptul că această rășină faimoasă este deosebit de eficientă în reducerea inflamației, prin prevenirea eliberării compușilor care provoacă acest proces, cunoscuți sub denumirea de leucotriene. În studiile pe animale de laborator, olibanum s-a dovedit la fel de eficient ca medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, dar cu mult mai puține efecte secundare. Cercetările ulterioare pe subiecți umani au relevat faptul că rășina este asociată cu reducerea durerilor articulare și mobilitate îmbunătățită la persoanele cu osteoartrită și artrită reumatoidă, scrie publicația „Journal of Rheumatology”. Disponibil sub diverse forme (rășină, tablete sau cremă), olibanum și-a demonstrat eficiența împotriva unor probleme digestive care implică inflamații, cum sunt colita sau boala Crohn. Orientările generale de dozare sugerează administrarea a 300-500 miligrame, pe cale orală, de două până la trei ori pe zi.
Suprimă invazia celulelor cancerului pancreatic
Olibanum este celebră pentru capacitatea de a combate simptomele astmului cronic, prin susținerea pe care o oferă sistemului imunitar, inhibând reacția excesivă la alergeni. Se recomandă 300-400 miligrame de olibanum, de trei ori pe zi, dar acestea sunt orientări generale, întrucât rășina poate interacționa cu anumite medicamente antiinflamatoare. În același timp, acizii specifici din olibanum acționează în mai multe moduri care pot inhiba creșterea unor tumori. Studii de anvergură au pus în evidență faptul că rășina împiedică anumite enzime să afecteze negativ ADN, luptă împotriva celulelor avansate ale cancerului de sân și poate limita răspândirea leucemiei maligne și a celulelor tumorale cerebrale. Un alt studiu a relevat că rășina este eficientă în suprimarea invaziei celulelor cancerului pancreatic.