Main menu

header

845 8 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Una dintre cele mai puternice plante medicinale de origine indiană este nagarmotha, renumită pentru aria extinsă de utilizare pentru diferite afecțiuni și ale cărei proprietăți au fost puse în lumină de numeroase cercetări științifice contemporane.

Combate problemele respiratorii

Nagarmotha furnizează un ulei esențial de excepție, care s-a dovedit a fi eficient împotriva diferitelor tulpini bacteriene și fungice, unele foarte periculoase și răspândite, cum ar fi E.coli, Staphylococcus aureus sau Candida. De asemenea, potrivit unui articol publicat de „Jurnalul internațional de nutriție, farmacologie și boli neurologice”, extractul de plantă are efect antimutagenic, mai precis împiedică modifică- rile la nivelul ADN, ceea ce se traduce, printre alte beneficii, prin prevenirea cancerului. Totodată, extractele de nagarmotha au arătat o importantă activitate de eliminare a radicalilor liberi. În aceste condiții, planta întârzie îmbătrânirea, menține organele în bună stare de funcționare și scade semnificativ riscul instalării unor boli metabolice. În același timp, nagarmotha combate problemele respiratorii, grație proprietăților sale antiinflamatoare, fiind un remediu tradițional renumit pe această direcție și utilizat pe scară largă împotriva răcelilor, durerilor în gât, bronșitei, acumulării de secreții și chiar a crizelor de astm. Rădăcina uscată de plantă se macină, apoi se combină cu apă până rezultă o pastă din care se iau 5 grame, diluate în apă.

Stopează formarea de acid în exces în stomac

În cadrul testelor pe animale de laborator, nagarmotha a demonstrat un puternic efect antidiareic, prin diminuarea secrețiilor la nivelul intestinului, acțiune antispas- modică și inhibarea motilității intestinale. Încărcată de proprietăți carminative, planta este o opțiune pentru majoritatea problemelor digestive - reduce balonarea, crampele abdominale, echilibrează digestia. Ca antiacid, nagarmotha împiedică formarea de acid în exces în stomac, tratând astfel ulcerul, gastrita și promovând o mai bună absorbție a nutrienților în organism. Se administrează 3 g pulbere de tubercul uscat de plantă, amestecat cu miere, de două ori pe zi. În același timp, nagarmotha a fost studiată din perspectiva capacității anticonvulsive, demonstrându-se un adjuvant redutabil în cazuri de epilepsie, întrucât poate reduce intensitatea și durata convulsiilor. De asemenea, nagarmotha poate fi și un excelent antioxidant, eliminând toxinele din organism. Combinată cu efectul de împiedicare a formării de placă la nivelul arterelor, această proprietate menține sănătatea sistemului cardiovascular, susținând un spectru larg de procese biologice, în principal scăderea nivelului colesterolului.

Potrivit literaturii de specialitate, nagarmotha sub formă de unguent are proprietatea de a accelera vindecarea rănilor

Utilă în poliartrita reumatoidă

Datorită proprietății hipoglicemiante, nagarmotha joacă un rol important în reglarea nivelului de zahăr din sânge și, astfel, ajută la gestionarea diabetului. De asemenea, date fiind puternicele proprietăți analgezice și calmante, planta oferă o ameliorare extinsă a durerii și inflamației în caz de artrită și dureri articulare. Fiind un vasodilatator natural, nagarmotha este utilizată și pentru tratarea spasmelor musculare dureroase, a mușchilor dureroși, a altor probleme inflamatorii. Aplicarea pastei rezultate din amestecarea pulberii de rădăcină de plantă cu apă este foarte eficientă împotriva poliartritei reumatoide.