Main menu

header

845 7 2de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea

Ventrilica, cunoscută şi sub numele de şopârliţă sau buruiană de perit, are o istorie lungă în medicina tradiţională europeană. I se spunea „plantă de leac pentru toate relele”, pentru că vindeca orice boală. Le vine de hac ulcerului, nevrozelor, gutei şi îmbunătăţeşte memoria deficitară.

Reglează tractul urinar

Ventrilica se foloseşte de sute de ani în scopuri terapeutice. În zona Moldovei, de exemplu, şi în zilele noastre se consideră o plantă cu efect benefic de detoxificare a organismului şi purificare a sângelui. În acest scop se foloseşte tinctura, preparată din 300 g ventrilică proaspăt culeasă, peste care se toarnă un litru de alcool de secară, de 40 de grade. Vasul se lasă la soare timp de două săptămâni, după care se filtrează şi se păstrează la rece. Se ia câte o linguriţă în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, timp de zece zile. Planta tratează şi afecţiunile căilor respiratorii (tuse, bronşită, astm), ale tractului intestinal, readuce pofta de mâncare, reglează tractul urinar şi combate durerile articulare. Se recomandă infuziile preparate din plante uscate (florile şi frunzele). Astfel, 25 g ventrilică se pun în 250 ml apă clocotită, se acoperă vasul şi se lasă la infuzat 10-15 minute. După, se strecoară şi se bea câte două-trei căni pe zi, timp de şapte zile.

Rezolvă eczemele

Ceaiul ajută şi la reglarea metabolismului, a colesterolului şi, în combinaţie cu coada-calului, previne accidentul vascular cerebral. Extern, se foloseşte în tratarea eczemelor, a plăgilor, a tulburărilor cutanate cronice şi a inflamaţiei mucoasei orofaringiene. Se utilizează sucul de ventrilică, obţinut prin presarea inflorescenţelor (300-400 g) proaspăt culese, cu ajutorul storcătorului de fructe. Zeama obţinută se pune la rece în sticluţe mici, unde se şi păstrează, şi se foloseşte la nevoie. Se compresează zonele afectate de două-trei ori pe zi, apoi se lasă descoperit până se usucă. În cazul inflamaţiei mucoasei, se ia câte o linguriţă cu suc, dimineaţa, pe stomacul gol, timp de zece zile.