de Călin Popa şi Florica Pintea
Fruct de origine asiatică, asemănător la aspect cu un pepene galben și „rudă” cu grepfrut, pomelo aduce organismului beneficii neprețuite, prin conținutul masiv de antioxidanți, minerale și vitamina C.
Previne cancerul mamar
Cu un gust mult mai dulce faţă de alte citrice, pomelo este un complex de vitamine naturale - un sfert de fruct poate furniza 130% din doza zilnică de vitamina C recomandată. În același timp, fructul conține o cantitate considerabilă de vitamine din complexul B, proteine, fier, carbohidraţi, betacaroten, magneziu, potasiu. În același timp, pomelo aduce foarte puține calorii - doar 38 la 100 grame de fruct - contribuind la arderea grăsimilor, ca și la o bună digestie. În plus, coaja interioară de pomelo, cea care se găsește pe pulpa fructului, conţine bioflavonoizi eficienţi în prevenirea și combaterea cancerului mamar.
Favorizează buna funcționare a creierului
Pomelo este și o excelentă sursă de fibre. Potrivit literaturii de specialitate, pomelo asigură un aport de șase grame de fibre solubile, astfel prevenind constipația și susținând flora intestinală. De asemenea, fibrele din acest fruct sunt creditate cu scăderea riscului de boli cronice și menținerea funcționării optime a creierului pe termen lung, notează healthline.com. Pomelo poate fi consumat crud, ca atare, dar şi asociat cu alte fructe exotice, precum ananas, mango sau cocos, însă poate fi asociat cu succes şi cu legume ca morcovii, ridichile sau ceapa verde.
Reduce nivelul colesterolului
Grație conținutului de excepție, pomelo poate avea un loc important în dietă, întrucât are capacitatea de a ajuta la eliminarea toxinelor din organism, a radicalilor liberi, favorizează absorbţia fierului, contribuie la reducerea colesterolului și stimulează sistemul imunitar. Totodată, consumul de pomelo sigură o bună protecție în fața infecțiilor bacteriene și o tonificare naturală a vaselor capilare, ceea ce ameliorează senzația neplăcută de extremități reci. În același timp, un consum regulat de pomelo reduce riscul apariţiei cataractei şi încetineşte procesul de îmbătrânire. Pentru a beneficia de multitudinea vitaminelor și mineralelor din acest fruct de excepție, sucul trebuie consumat imediat după preparare, de preferat dimineaţa, întrucât are acţiune de activare a acidului folic şi contrabalansează efectul acidifant al anumitor alimente cum sunt carnea sau pastele făinoase.
Consumul de pomelo întăreşte rezistenţa oselor și scade riscul apariţiei cariilor dentare
Salată cu pomelo şi seminţe de floarea-soarelui
Ingrediente (pentru două porții): 1 pomelo, 2 linguri cu miere, coaja rasă de la 1 lămâie, 50 g fistic, 50 g semințe decojite de floarea-soarelui, 1 linguriță cu scorțișoară.
Mod de preparare: alegeți un pomelo cu coaja mai lucioasă, nu prea moale, pentru ca miezul să nu fie alterat, dar nici prea tare, deoarece ar putea fi deshidratat. Curățați fructul de coajă și tăiați fiecare felie cubulețe. Este de preferat să nu îndepărtați coaja subțire care îmbracă feliile de pomelo, căci aceasta adaugă fructului un plus de nutrienți. Decojiți fisticul și tocați-l. Amestecați într-un castron cuburile de pomelo cu fisticul, semințele de floarea-soarelui, coaja rasă de lămâie, mierea și scorțișoara. Salata se împarte în boluri și se servește după ce a stat o oră la rece.