Main menu

header

847 8 1de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Ingredient clasic al medicinei tradiționale asiatice, baheda este supranumit „fructul care îndepărtează frica de boli” și este considerat un remediu de top pentru majoritatea problemelor de sănătate. Cercetări moderne au confirmat proprietățile cu care acest fruct este creditat din timpuri străvechi.

Crește secreția de bilă

Baheda este menționat în nenumărate publicații și într-o tradiție orală care vine din negura timpurilor, fiind creditat cu nenumărate beneficii pentru sănătate, precum și ca un tratament eficient pentru un mare număr de afecțiuni. În primul rând, este un faimos remediu digestiv. Datorită calităților sale puternice, fructele uscate facilitează activ descompunerea particulelor alimentare din stomac și intestin, declanșează secreția sucurilor digestive și cresc absorbția nutrienților esențiali. În același timp, baheda ajută la eliminarea gazelor abdominale, reducând balonarea și crampele. Ca fruct propriu-zis sau sub formă de pulbere, baheda tratează eficient constipația și crește secreția de bilă la nivelul ficatului și în acest fel acționează asupra mișcării peristaltice a intestinelor. Una dintre formulele de administrare este pulberea de baheda, care se găsește la magazinele cu profil naturist sau poate fi obținută acasă, prin râșnirea fructelor uscate la soare timp de două săptămâni. Pulberea se lasă la uscat, la rândul său, timp de trei zile, apoi se trece prin sită și se consumă maximum un gram zilnic, infuzat cu o cană cu apă fierbinte și îndulcit cu miere. Mai departe, baheda este un remediu în cazuri de anorexie nervoasă, problemă de ordin psihic din categoria tulburărilor de alimentație, care implică o reducere anormală a greutăţii corpului, însoţită de teamă persistentă de îngrăşare și care, în unele cazuri, se poate dovedi fatală.

Întărește mușchiul inimii

847 8 2Indiferent de forma în care se prezintă, proaspăt sau uscat, baheda conține nutrienți de primă importanță pentru metabolism. În primul rând, vitamina C, un antioxidant de top, care susține imunitatea și ține organismul la adăpost de acțiunea agresorilor și poluării, apoi proteine și minerale (potasiu, seleniu, mangan, fier și cupru), care întrețin buna funcționare a organelor, susțin creșterea și dezvoltarea armonioasă și protejează sistemul cardiovascular. Proprietățile tonice puternice ale acestui fruct de excepție joacă un rol esențial în tratarea unei serii de anomalii cardiace. Pulberea întărește mușchiul inimii, scade colesterolul, previne acumularea de lipide, reduce riscul de ateroscleroză, de blocaje cardiace, de atacuri de cord și de cheaguri de sânge. De asemenea, baheda aduce organismului o serie de acizi importanți - tanic, elagic, galic, oxalic - alături de alți numeroși compuși benefici. Impregnat cu aceste componente bioactive, baheda prezintă puternice proprietăți antimicrobiene, antioxidante, antiastmatice, antispasmodice. În același timp, fructul este considerat un aliat în prevenirea cancerului.

Are efecte antiparazitare și antipiretice

Excelent tonic și antioxidant, baheda are puternice efecte antiparazitare și antipiretice, fiind utilizat eficient din timpuri străvechi în tratarea diferitelor tipuri de febră și a altor afecțiuni infecțioase. Uleiul și pulberea de semințe de fruct reduc temperatura corpului și inhibă multiplicarea microbilor, prevenind agravarea și extinderea infecției în organism. Totodată, baheda este benefic în tratarea bronșitei și a afecțiunilor astmatice, întrucât poate elibera căile respiratorii de mucus acumulat în exces. De asemenea, acest fruct considerat a avea proprietăți miraculoase are un important efect antidiabetic, jucând un rol esențial în reglarea nivelului zahărului din sânge. Potrivit literaturii de specialitate, celulele β-pancreatice, care ajută la producerea insulinei, devin extrem de active odată cu consumul de pulbere sau suc de baheda. În același timp, fructul ajută la reducerea descompunerii amidonului în glucoză, care, la rândul său, duce la scăderea nivelului de glucoză din sânge și este de folos în gestionarea diabetului.

Sporeşte atenția, capacitatea intelectuală, calmul, vigilența și puterea de concentrare

Proprietățile puternice adaptogene fac din baheda un remediu tradițional pentru buna funcționare a creierului. Cercetări internaționale de amploare au relevant faptul că prezența componentelor bioactive din acest fruct previne descompunerea substanțelor chimice cerebrale necesare memoriei, sporind astfel atenția, capacitatea intelectuală, calmul, vigilența și puterea de concentrare. Fiind un tonic și un excelent stimulator cerebral, baheda este un susținător al raționamentului, al rezolvării problemelor și al mobilizării cerebrale în perioade de efort. Indiferent că este vorba despre tineri sau vârstnici, introducerea acestui fruct în dietă generează beneficii neuronale certe, care se extind de la puterea de a stoca informație până la menținerea acuității cerebrale la vârste înaintate. În plus, baheda are capacitatea de a normaliza secreția hormonului stresului, prevenind astfel ceea ce numeroși specialiști au început deja să denumească „boala secolului”.

Pulberea, eficientă împotriva aftelor

Proprietățile antiinflamatorii ale baheda au o importanță cu renume consolidat în tratarea diferitelor tipuri de ulcere - colita ulcerativă, ulcerul peptic etc. De asemenea, pulberea acestui fruct este redutabilă împotriva aftelor sau altor inflamații ale cavității bucale. Grație proprietăților sale antibacteriene, baheda distruge germenii, pulberea sau uleiul fiind de un real folos în cazuri de inflamații sau sângerări gingivale, precum și împotriva ulcerelor cavității bucale. De altfel, prin tradiție, pulberea de baheda este o formulă naturală, cu efecte benefice, pentru periajul zilnic al dinților, pe care îi întărește și îi albește. Tot grație calităților antiinflamatoare, baheda ameliorează suferințele generate de diferite forme de artrită. Pulberea obținută din acest fruct elimină inflamațiile și atenuează semnificativ durerile și senzația de arsură.

Uleiul extras din seminţele de baheda este utilizat pentru accelerarea vindecării rănilor

Ameliorează acneea şi rozaceea

Baheda este un binecunoscut susținător al sănătății pielii. Practic, fructul încărcat de antioxidanți contribuie la protejarea epidermei de deteriorarea provocată de radicalii oxidativi și de razele UVA și UVB dăunătoare. Prin urmare, fructul atenuează semnele de îmbătrânire - ridurile, petele, liniile fine, cercurile întunecate din jurul ochilor etc. - și conferă tenului strălucire și prospețime. De altfel, pulberea de baheda este un excelent exfoliant natural, care lasă tenul radiant, cu porii curați și complet eliberat de celulele moarte de la suprafață. Mai mult, fructul este un adevărat tratament împotriva unor afecțiuni ale pielii, cum sunt acneea sau rozaceea, și atenuează reacțiile alergice la diverși factori care provoacă erupții. Mai departe, baheda tratează eficient diverse infecții ale scalpului și ale părului, cum ar fi foliculita, mâncărimea sau mătreața, în același timp hrănind foliculii de păr cu substanțe nutritive esențiale, îmbunătățind circulația sângelui la nivelul scalpului și întărind firul de păr de la rădăcină până la vârf.