de Călin Popa şi Gabriela Comşa
Aproape că nu există gospodărie în care în această perioadă să nu se simtă miros de vinete coapte. Una dintre cele mai iubite legume, vânăta este extraordinar de aromată și de versatilă, fiind un deliciu culinar și, în același timp, o opțiune alimentară sănătoasă, care aduce organismului nenumărate beneficii.
Luptă cu hipertensiunea arterială
Vinetele furnizează o varietate de vitamine și minerale, având, în schimb, un conţinut redus de calorii şi de grăsimi. Aceste legume cu o textură deosebită și pline de antioxidanți protejează organismul de daunele cauzate de substanţele nocive cunoscute sub numele de radicali liberi. De exemplu, antocianinele și nasunina din vinete mențin sănătatea membranelor exterioare ale celulelor creierului. În plus, consumul de vinete este creditat cu proprietatea de a facilita fluxul sangvin către creier și de a preveni inflamațiile la acest nivel. Literatura de specialitate mai menționează în dreptul vinetelor și reducerea riscului de hipertensiune arterială. Studiile efectuate pe animale de laborator au pus în evidență faptul că aceste legume pot îmbunătăţi funcţia inimii şi pot reduce nivelul colesterolului „rău” (LDL) şi al trigliceridelor.
Reduc recurența unor tipuri de cancer
Fibrele din vinete detoxifică organismul, susțin peristaltismul intestinal și curăță tractul digestiv. În același timp, un consum regulat de vinete este asociat de specialiștii în nutriție cu menţinerea glicemiei sub control. Acest lucru se datorează în primul rând faptului că aceste legume au un conţinut ridicat de substanțe care încetinesc rata de digestie şi absorbţia zahărului din organism. Totodată, rezultatele unor cercetări internaționale au evidențiat faptul că vinetele conţin mai multe substanţe care pot avea potenţial în combaterea celulelor canceroase. Studii derulate pe animale de laborator au arătat că acești compuși pot provoca moartea celulelor tumorale și contribuie, de asemenea, la reducerea recurenței anumitor tipuri de cancer.
Ratatouille
Ingrediente: 300 g vinete, 300 g dovlecei, 300 g ardei gras (roșu, galben, verde), 300 g roșii coapte, 150 g ceapă, 2 căței de usturoi, 3 linguri cu ulei de măsline, sare, piper negru măcinat, ierburi aromatice proaspete sau uscate (busuioc, cimbru, pătrunjel, dafin).
Mod de preparare: într-o tigaie mai adâncă turnaţi două linguri cu ulei şi îl încingeţi foarte bine. Ardeiul se taie bucăţi mai mari, care se pun în vas și se călesc pe foc iute, amestecând des. Când ardeiul începe să se rumenească, îl scoateţi pe o farfurie. În același ulei adăugaţi imediat dovleceii tăiaţi cubuleţe şi îi căliţi rapid, apoi îi scoateţi pe farfurie, lângă ardei. Se face aceeași operație cu vinetele tăiate cuburi, care, după călire, se pun pe aceeași farfurie. Adăugați în tigaie restul de ulei, apoi ceapa tăiată cubuleţe și o căliţi până începe să se rumenească, după care turnați și roşiile cuburi, lăsând totul la gătit timp de cinci minute. Peste roșii răsturnați conținutul de legume călite anterior, amestecați ușor și mai lăsați pe foc câteva minute. La final, tăiaţi mărunt cățeii de usturoi şi îi adăugaţi în tocană, potriviţi totul de sare şi puneţi ierburile. Mai lăsaţi preparatul cinci minute pe foc, după care dați vasul deoparte și lăsaţi ratatouille încă minimum 30 de minute în tigaie, înainte de servire.