de Călin Popa şi Carmen Bădulescu
Fruct foarte apreciat în bucătăria asiatică și plin de substanțe nutritive și antioxidanți, karela a făcut obiectul unui mare număr de studii care au pus în evidență proprietăți de excepție ale plantei, care generează o serie de beneficii majore pentru organism din prima clipă a introducerii acestui aliment în dietă.
Utilă în diabet de tip I și II
Cercetări internaționale de amploare au certificat faptul că un consum regulat de karela are proprietatea de a scădea nivelul de zahăr din sânge și de a promova secreția de insulină, hormonul responsabil pentru menținerea stabilă a glucozei. Karela conține un compus asemănător insulinei numit polipeptid-p, care s-a dovedit capabil să controleze diabetul în mod natural. Potrivit unui studiu publicat în Journal Ethnopharmacolgy, administrarea de suc de karela în mod regulat a redus semnificativ nivelul glicemiei la pacienții cu diabet de tip II care au participat la experiment. De asemenea, studiile au pus în evidență faptul că această insulină naturală din karela este utilă și pentru pacienții cu diabet de tip I, îmbunătățind controlul glicemic. De asemenea, potrivit rezultatelor unor studii pe animale de laborator, karela reduce nivelul trigliceridelor și al colesterolului „rău” (LDL).
Echilibrează microflora intestinală
Sucul de karela conține un grup de substanțe nutritive importante, de la fier, magneziu și potasiu la vitamina C. Ca sursă excelentă de fibre dietetice, karela aduce organismului, de asemenea, de două ori cantitatea de calciu din spanac, de betacaroten din broccoli și de potasiu din banane. Aportul de fibre are binecunoscute avantaje pentru metabolism, de la reglarea activității digestive la susținerea peristaltismului intestinal și echilibrarea microflorei. Pentru atenuarea gustului amar al acestui lichid, se poate adăuga suc de lămâie, miere, fructe dulci sau chiar un praf de piper. În plus, consumat crud, ca extract, supliment alimentar sau ceai, fructul aduce organismului antioxidanți care reduc stresul oxidativ, elimină efectele radicalilor liberi, previn anumite boli grave și întârzie îmbătrânirea, notează verywellhealth.com.
Combate obezitatea
Karela are un conținut scăzut de calorii, grăsimi și carbohidrați. Amintitul aport de fibre este un element în plus care contribuie la menținerea sațietății mai mult timp și astfel, prezența fructului în dietă este recomandată pentru scăderea în greutate. Un studiu publicat de revista „BMC Complementary and Alternative Medicine” a pus în evidență faptul că extractul de karela ajută la dislocarea celulelor adipoase umane și, de asemenea, împiedică formarea și creșterea de noi celule grase. Specialiștii au concluzionat că fructul poate fi luat în considerare ca un agent natural pentru tratarea obezității, promovând slăbitul sănătos, care nu privează organismul de nutrienți.
Ține la distanță alergiile
Potrivit literaturii de specialitate, karela combate virusurile și bacteriile și întărește imunitatea. În aceste condiții, un studiu publicat în „Pharmaceutical Research Journal” relevă faptul că fructul are proprietăți antitumorale, cu efect mai pregnant în cancerele de prostată, de sân și de col uterin, notează food.ndtv.com. De asemenea, ca antiinflamator eficient, fructul previne alergiile, întrucât antioxidanții funcționează ca mecanisme puternice de apărare, inclusiv împotriva agenților agresori - poluare, alimentație nepotrivită, stres etc. În plus, potrivit specialistului în nutriție Anshul Jai Bharat, din Delhi, karela ajută la prevenirea problemelor legate de vedere, cum ar fi cataracta, deoarece are compuși precum betacarotenul și vitamina A, binecunoscuți pentru capacitatea de a întări vederea și de a menține sănătatea oculară pe ter men lung.
Scade riscul de atac de cord
Karela a demonstrat, pe parcursul unor teste extinse, proprietăți antiinflamatoare și imunomodulatoare, precum și o extinsă detoxificare, pe care o asigură în mod natural. Potrivit nutriționistului Anju Sood, din Bangalore, „sucul de karela reduce semnificativ riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, menține tensiunea arterială, întrucât este bogat în potasiu, și menține inima sănătoasă”. Pe de altă parte, grație compușilor pe care îi furnizează corpului, karela curăță ficatul. Potrivit rezultatelor unui studiu publicat în Jurnalul Internațional de Nutriție, substanța din karela numită momordica charantia oferă protecție împotriva insuficienței hepatice, prin susținerea activității antioxidante a enzimelor din ficat.
Dizolvă și elimină pe cale naturală pietrele la rinichi
Karela are certe proprietăți curative. Prin capacitatea de a controla fluxul sangvin și coagularea sângelui, fructul ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor și la reducerea infecțiilor. De asemenea, prin intermediul antioxidanților pe care îi conține, acest fruct exotic purifică sângele, îmbunătățește oxigenarea celulară, circulația sangvină și transportul de substanțe nutritive către organe. În același timp, potrivit experților, prezența karela în dietă asigură o îmbunătățire rapidă și vizibilă a capacității organismului de a produce energie. Pe de altă parte, se remarcă faptul că fructul are proprietăți diuretice dovedite - combate retenția de apă, ajută la dizolvarea și eliminarea pe cale naturală a pietrelor la rinichi și menține sănătatea acestor organe. De asemenea, prezența karela în dietă stimulează funcționarea vezicii urinare. „Se recomandă 30 ml extract de suc de karela zilnic”, afirmă Geeta Buryok, nutriționist la Max HealthCare, din New Delhi.
Vindecă scalpul afectat de mătreață
Antioxidanții și vitaminele din karela tratează numeroase afecțiuni ale pielii, inclusiv acneea, eczemele și psoriazisul. Se consumă un fruct zdrobit și amestecat cu zeamă de lămâie, dimineața, pe stomacul gol. În plus, sucul de fruct previne îmbătrânirea prematură a pielii, o apără de radiațiile UV nocive, diminuează ridurile și estompează liniile fine din jurul ochilor, fiind și un excelent anticearcăn. În același timp, aplicarea regulată de suc de karela pe scalp poate reduce pierderea părului, elimină mătreața și combate mâncărimea. Pentru a trata mătreața, se face o mască de păr cu suc de karela, pastă de semințe de chimen și o lingură cu suc de lămâie. Se lasă 30 de minute, apoi se clătește cu apă călduță.
Karela Chips
Ingrediente: 2 karela mijlocii, 1 linguriță cu praf de turmeric, 1/2 linguriță cu pulbere de chili roșu, 1 linguriță cu pulbere masala, 1 linguriță cu sare, ulei pentru prăjit.
Mod de preparare: karela se spală și se usucă, se înlătură partea superioară și coada, apoi se taie în inele subțiri. Se pun într-un recipient din plastic și se presară cu sare. Se amestecă bine cu mâna, astfel încât rondelele să fie acoperite bine de sare (sau agitați vasul, pentru ca sarea să se distribuie uniform). Lăsați feliile de karela deoparte o jumătate de oră, scurgeți lichidul, presărați turmericul și amestecați din nou. Încălziți uleiul într-o tigaie adâncă, pe o flacără medie, după care prăjiți rondelele de karela până când devin crocante, amestecându-le des. Când sunt gata, se pun pe un șervet de hârtie, iar la servire se pudrează cu chili și masala. Se servesc cu orez.