Main menu

header

849 8 1de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Ca unul dintre cei mai redutabili purificatori ai sângelui din medicina Ayurveda, manjistha curăță întregul organism, începând cu ficatul și terminând cu sistemul limfatic și afecțiunile pielii, fiind o plantă medicinală ale cărei proprietăți de top au fost confirmate de știința modernă.

Rezolvă păcătosul icter

Încă din perioada vedică, manjistha a fost menționată de vechiul înțelept și medic indian Charaka. Clasificată ca plantă care întinerește organismul, aceasta a intrat rapid pe lista tămăduitorilor naturali care conferă efecte puternice de detoxificare. Această acțiune se datorează prezenței în remarcabila plantă a unor substanțe bioactive precum purpurina, munjistina, rubiadinul, triterpenoidele, alizarina. Îmbogățită cu aceste componente fito-chimice, manjistha are acțiune hepatoprotectoare puternică, este colagog, antipire- tic, detoxifiant, febrifug, digestiv, antiinflamator, bronho-dilatator, calmant. În aceste condiții, manjistha se remarcă pe direcția tratării afecțiunilor ficatului, printre care icterul, și a infecțiilor la acest nivel. Oferind sprijin funcționării acestui organ vital prin ameliorarea secreției de bilă, planta ajută enzimele hepatice să ajungă la niveluri normale, curăță și detoxifică ficatul și îmbunătățește funcționarea acestuia, notează netmeds.com.

Elimină simptomele de răceală și gripă

Proprietățile puternice antimicrobiene ale plantei sunt utilizate pe scară largă pentru îndepărtarea bacteriilor din intestine, care cauzează diaree și alte infecții. Ingerată în cantitățile prescrise, manjistha elimină toxinele, reduce frecvența scaunelor și tratează toate dezechilibrele digestive, inclusiv dizenteria. În același timp, planta este un remediu tradițional binecunoscut pentru o gamă extinsă de probleme respiratorii, fiind de ajutor în tratarea eficientă a simptomelor de răceală, dureri în gât, tuse și gripă. De asemenea, subțiază și slăbește în mod activ particulele de mucus din piept și din cavitatea nazală și, prin urmare, ușurează respirația. De asemenea, manjistha este benefică pentru tratarea astmului și a altor afecțiuni bronșice. Planta se administrează de regulă sub formă de capsule, la recomandarea și în dozele prescrise de specialist.

Reduce acumularea de colesterol „rău”

Abundența flavonoidelor și a componentelor bioactive din rădăcina de manjistha ajută organismul să scape de excesul de greutate mai repede. Grație unui aport substanțial de fibre și de nutrienți esențiali, formulările care conțin această plantă reglează senzația de foame și previn supraalimentarea. De asemenea, manjistha reduce formarea gazelor intestinle, combătând astfel cu succes astfel balonarea, constipația și distensia abdominală. Proprietățile antiacide ale plantei combat hiperaciditatea gastrică, tratând astfel indigestia, ulcerul, gastrita și promovând o mai bună absorbție a nutrienților. Pe de altă parte, manjistha este renumită pentru proprietatea de a reduce acumularea de colesterol LDL („rău”) în organism, îmbunătățind astfel metabolismul și prevenind o serie de afecțiuni cronice grave, inclusiv diabetul de tip II. Totodată, datorită proprietăților antiinflamatoare, planta este utilizată pe scară largă în tratarea diferitelor tipuri de ulcere, cum ar fi colita ulcerativă, ulcerul gastric, aftele, ulcerele cavității bucale etc.

Ameliorează puternic dismenoreea

Manjistha și-a cucerit de-a lungul veacurilor renumele de remediu în problemele hormonale feminine și de adevărat tratament naturist împotriva dezechilibrelor ciclului menstrual, ameliorând dismenoreea, favorizând fluxul de sânge, restabilind buna funcționare a uterului și ate- nuând durerile menstruale. Manjistha se poate utiliza sub formă de tinctură, achiziționată din magazinele cu profil naturist. În plus, prezența acidului ruberitric în plantă este extrem de benefică în tratarea urolitiazei sau a pietrelor la rinichi, precum și a altor afecțiuni renale. Această componentă bioactivă reduce acumularea și depunerea de calciu și magneziu, care duce, în cele din urmă, la formarea de calculi la rinichi și la nivelul ureterului. În plus, potrivit literaturii de specialitate, ca agent antispastic puternic, planta facilitează ca pietrele deja formate să treacă cu ușurință prin sistemul urinar.

Spune nu atacului de cord

Proprietățile dovedite de tonic ale plantei joacă un rol esențial în tratarea unei serii de anomalii cardiace. Manjistha gestionează ritmul cardiac neregulat, previne peroxidarea și acumularea lipidelor în vasele de sânge, ceea ce are ca efect reducerea riscului de ateroscleroză, blocaje cardiace, atacuri de cord, cheaguri de sânge etc. În paralel, planta reduce agregarea trombocitelor și facilitează astfel fluxul lin al sângelui, având și acțiune puternic vasodilatatoare, ceea ce duce la echilibrarea tensiunii arteriale. Totodată, potrivit rezultatelor unor cercetări de dată recentă, planta sub formă de pulbere a dat rezultate promițătoare împotriva anumitor tipuri de cancer, în special uterin și ovarian. Pe de altă parte, prin abundența de chinone și hexapeptide ciclice, manjistha s-a dovedit o formulă activă în combaterea celulelor canceroase din colon, sân și ficat, precum și în sarcomul histiocitar (afecțiune rară, cu componentă genetică) sau în leucemia mieloidă.

Vindecă vitiligo

Medicina tradițională Ayurveda clasifică manjistha ca pe un vindecător remarcabil al unui mare număr de afecțiuni ale pielii. Datorită proprietăților sale de purificare, planta ajută la protejarea pielii în fața deteriorării generate de radicalii oxidativi proveniți din razele UV dăunătoare. În același timp, preparatele pe bază de manjistha reduc diferitele semne de îmbătrânire care se înregistrează la nivelul tenului, cum ar fi ridurile, petele, liniile fine și cearcănele. De asemenea, planta este benefică în cazuri de afecțiuni alergice, de acnee, de psoriazis, de vitiligo sau de eczeme. În plus, manjistha este de folos în accelerarea procesului de vindecare și îmbunătățește capacitatea de închidere a rănilor, regenerând țesuturile și facilitând vindecarea mai rapidă. Una dintre formulele cele mai eficiente pentru uz extern este o pastă preparată din o lingură cu gel de aloe vera, o linguriță cu pulbere de manjistha, un vârf de cuțit cu turmeric și suficientă apă de trandafiri cât să rezulte o compoziție densă, care se aplică pe zonele afectate, având efect deopotrivă pentru vindecare și pentru înfrumusețare.

Sprijin pentru sistemul limfatic

Manjistha a demonstrat capacitatea de a favoriza funcționarea optimă a sistemului limfatic, responsabil în principal de transportul fluidelor în tot corpul. Prin această acțiune, planta asigură circulația nutrienților către diferite țesuturi și organe. Totodată, prin capacitatea de a elimina deșeurile și toxinele din organism, manjistha are o importantă contribuție la creșterea funcțiilor imune ale corpului și implicit la protejarea împotriva diferitelor infecții. Administrată sub formă de infuzie caldă sau rece, în conformitate cu indicațiile de pe ambalaj, planta hidratează organismul, tratează anemia, energizează corpul și îmbunătățește forța musculară.