Main menu

header

849 6 1de Simona Soare Ghișea şi Anca Flondor

Menopauza este o etapă fiziologică din viața femeilor, care se instalează natural, cel mai frecvent între 48 și 52 de ani. În această perioadă caracterizată prin încetarea ciclurilor menstruale, apar o serie de schimbări în plan fizic și psihic. Aceste schimbări încep cu doi sau trei ani înaintea dispariției ciclului menstrual, în perioada numită perimenopauză, și pot dura până la vârsta de 65 de ani. Unele femei trec peste această etapă fără să perceapă niciun fel de tulburări, altele se adaptează mai dificil. Cum faceți față efectelor neplăcute ale menopauzei, aflați de la doctorul Carmen Badea, medic primar medicină de familie, specialist în acupunctură, apifitoterapie și homeopatie (www.doctor-badea.com).

„Cimicifuga, eficientă în cefalee”

849 6 2- Care sunt simptomele menopauzei?

- Menopauza se caracterizează prin modificări hormonale, în special prin reducerea până la dispariție a secreției de estrogeni, ceea ce generează uneori simptome. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt tulburările vegetative: bufeurile (valurile de căldură), transpirațiile (mai ales nocturne), creșterea în greutate, uscăciunea pielii și a mucoaselor, vertijurile, depresia, insomnia, iritabilitatea și problemele de concentrare. O consecință im- portantă a menopauzei este creșterea riscului de apariție a osteoporozei.

- Ce plante sunt recomandate în tulburările vegetative?

- Fitoestrogenii sunt substanțe asemănătoare hormonilor estrogeni. Aceștia se află în peste 300 de specii de plante și fac parte din cinci clase importante. Izoflavonele (una dintre aceste clase) se regăsesc în cele mai multe specii. Cele mai utilizate plante cu acțiune estrogenică sunt: boabele de soia, semințele de in, cerealele, lucerna, trifoiul, semințele de mărar și rădăcina de lemn-dulce. Fitoestrogenii se găsesc și în salvie, cimicifugă, roiniță, lavandă, conuri de hamei, angelică, plante care combat tulburările vegetative, mai ales bufeurile. Salvia, cimicifuga și rehmannia (folosită des în medicina tradițională chineză) sunt recunoscute pentru eficiența lor în combaterea cefaleei și a transpirațiilor nocturne, grație conținutului de fitoestrogeni.

„Ginsengul chinezesc are proprietăți antiîmbătrânire”

849 6 3- Ce alte beneficii au acești estrogeni vegetali?

- Beneficiile acestora se referă la reducerea riscului de cancer la sân (în comparație cu administrarea estrogenilor de sinteză), promovarea unei funcționări optime a sistemului cardiovascular, combaterea acneei. În plus, s-a constatat că extractele de soia au un rol important în ameliorarea metabolismului glucidic. Există multe studii care susțin eficacitatea remediilor pe bază de soia în manifestările vegetative ce apar la menopauză. Extractul de soia (din semințe sau din germeni) este cel mai utilizat.

- Ce remedii cu efect antiîmbătrânire ajută femeile la menopauză?

- Există un număr de plante care au proprietăți antiîmbătrânire, tonice și adaptogene, găsindu-și locul în arsenalul terapeutic folosit la menopauză. Dintre acestea, cele mai folosite sunt: ginsengul chine- zesc, busuiocul indian (ashwagandha), fructul de Lycium, astragalus și ciupercile asiatice. Medicina tradițională chineză abundă în combinații de plante cu efect asupra diferitelor simptome ale înaintării în vârstă, așa cum alimentele folosite în bucătăria chinezească au fie rolul de a preveni anumite dereglări ale organismului, fie acela de a trata. Cele mai utilizate plante din farmacopeea chineză sunt: astragalus, polygonum (numit popular iulișcă), ginsengul, rehmannia, salvia, rădăcina de lemn-dulce, pueraria, fructul de corn, semințele de soia (ingredient principal al bucătăriei chinezești).

„Mlădițele de mur preîntâmpină scleroza fibroasă a organelor”

- Ce extracte gemoterapice sunt indicate în această perioadă din viața femeii?

- Gemoterapicele sau gemoderivatele fac parte dintr-o clasă specială de produse din plante, provenind, în majoritatea cazurilor, din țesuturi vegetale embrionare. Faptul că provin din țesuturi tinere, incomplet dezvoltate, le conferă potențialul terapeutic special. Extractul din mlădițe de zmeur este un reechilibrant al axului hipofizo-ovarian, printr-un mecanism asemănător cu cel al steroizilor. Extractul din mlădițe de mur are efect antiscleros și antisenescent (împotriva îmbătrânirii). Acesta previne scleroza fibroasă a organelor după vârsta de 50 ani. Un alt extract valoros este cel din mlădițe de merișor, care are proprietăți antiinfecțioase, imunostimulatoare, antiscleroase și antiîmbătrânire. Extractul din mlădițe de sequoia este un tonic general, cu efect antiscleros, antidepresiv și adaptogen, în special la vârstnici. Există în farmacii un produs standardizat care conține toate cele patru gemo- derivate. Modul de administrare și durata tratamentului depind de caracteristicile simptomelor și de evoluția acestora.

„Nu implică un pericol la fel de mare pentru a dezvolta cancere hormono-dependente”

- Cum se administrează produsele fitoterapice?

- Acestea se pot administra sub formă de ceaiuri, tincturi, extracte standardizate în capsule, ovule și unguente pentru tratamentul local. De obicei, administrarea produselor din plante se face cu 30 de minute înainte de mese, pentru o absorbție cât mai bună. Durata tratamentului este individualizată. În general, un produs din plante se administrează în cure multiple de câte trei sau patru săptămâni. Pauza între aceste cure va fi de o săptămână sau de două săptămâni. În cazul menopauzei, respectând această ritmicitate, se pot administra unul sau mai multe produse, de la câteva luni la doi ani sau cât timp este nevoie, până când simptomele neplăcute se atenuează ori dispar. Dacă vorbim despre prevenirea osteoporozei cu un preparat pe bază de extract de soia, tratamentul va fi pe termen lung, cu recomandarea de a se efectua anual testarea densității osoase prin osteodensitometrie, îndeosebi după vârsta de 60 de ani. Riscurile și reacțiile adverse nu sunt clar stabilite. Totuși, consumul alimentelor sau al suplimentelor pe bază de soia nu implică un risc la fel de mare de a dezvolta obezitate sau cancere hormono-dependente ca în cazul administrării estrogenilor de sinteză.

„Produsele stupului, în special polenul și lăptișorul de matcă, au efecte benefice în menopauză“

„Calciul şi vitamina D previn osteoporoza“

- Cum ar trebui să arate alimentația femeii la menopauză?

- Alimentația la menopauză presupune reguli sănătoase, conținând toate principiile nutritive. O atenție specială este acordată prevenirii obezității. De asemenea, alimentele trebuie să conțină fibre în cantități suficiente, pentru o bună digestie. Preparatele din soia nu trebuie să lipsească, la fel și fasolea, ciupercile, cerealele, semințele, nucile, fructele și legumele proaspete.

- Ce minerale și vitamine ajută?

- Cele mai importante minerale și vitamine cu rol esențial în această etapă fiziologică sunt calciul și vitamina D, cu proprietăți în prevenirea osteoporozei. Doza zilnică de calciu recomandată este de 700 de miligrame. O putem extrage din lactate, cereale, soia, spanac, varză, semințe de susan, fasole albă, smochine uscate. Vitamina D este la fel de importantă, promovând absorbția intestinală a calciului. Necesarul zilnic la menopauză este de 10 micrograme. Un rol la fel de important în prevenirea osteoporozei îl are vitamina K. Riscul cardiovascular poate fi combătut prin consumul de acizi grași polinesaturați din pește și uleiuri presate la rece. O atenție deosebită trebuie acordată aportului de vitamina B6 și de magneziu, cu rol în echilibrul sistemului nervos. Combaterea sedentarismului și promovarea mișcării sunt esențiale. Toate aceste măsuri asigură o trecere lipsită de evenimente neplăcute spre vârsta a treia.