de Călin Popa şi Daniel Şuta
Vaccinarea poate fi și un subiect controversat, și o procedură care să stârnească reacție de respingere sau chiar tea- mă. În aceste condiții, cercetătorii de la Universitatea din California - Riverside lucrează la o modalitate de a crește plante comestibile care poartă același tratament ca un vaccin cu ARN mesager.
Legumele cu frunze verzi, „vedetele” procedurii
Vaccinarea împotriva COVID-19 a vădit limitele în a se accepta imunizarea prin înțepare. Mai mult, vaccinurile clasice trebuie să rămână în depozite frigorifice până la utilizare. Pentru a depăși aceste neajunsuri, echipa de experți americani afirmă că în viitor, oamenii ar putea „mânca” vaccinuri pe bază de plante, care vor supraviețui inclusiv la temperatura camerei. În prezent, cercetătorii californieni urmăresc îndeplinirea a trei obiective. În primul rând, livrarea cu succes a substanțelor din vaccin în ADN-ul celulelor vegetale, unde pot fi reproduse. Apoi, plantele vor putea produce suficient ARN mesager pentru a înlocui o injecție tradițională. În final, echipa va stabili doza corectă pe care oamenii trebuie să o consume pentru a înlocui vaccinările clasice. În cadrul programului, cercetătorii testează această abordare inovatoare cu ajutorul unor foarte populare legume cu frunze verzi - spanacul și salata verde.
Celulele vegetale pot fabrica molecule speciale
Procedura ARN mesager acționează învățând celulele din sistemul imunitar să recunoască și să atace o anumită boală infecțioasă. Echipa de oameni de știință din California afirmă că elementul-cheie pentru fabricarea vaccinurilor comestibile sunt cloroplastele, organe din interiorul celulelor vegetale, care ajută la transformarea luminii solare în energie. „Cloroplastele sunt un fel de fabrici mici, alimentate cu energie solară, care produc zahăr și alte substanțe ce permit creșterea plantei. În același timp, acestea sunt și o sursă neexploatată pentru fabricarea anumitor tipuri de molecule”, explică Giraldo. Studii anterioare au arătat că este posibil ca aceste cloroplaste să „exprime” gene care nu sunt o parte naturală a plantei respective. „În mod ideal, o singură plantă ar produce suficient ARN mesager pentru a se vaccina o persoană”, afirmă specialistul Juan Pablo Giraldo.
„Avem ca obiectiv pe termen lung cultivarea acestor plante-tratament în grădinile proprii ale oamenilor, iar ulterior, fermierii ar putea să le crească pe câmpuri întregi“ Juan Pablo Giraldo, Universitatea California-Riverside
Nanoparticule naturale în genele „gazdelor“
Echipa de experți americani a reușit să transforme plantele cu frunze verzi în depozite de substanțe existente în vaccinuri trimițând material genetic, prin intermediul unei carcase de protecție, direct în celulele plantei. „Ideea noastră este de a reutiliza nanoparticulele naturale, și anume virusurile vegetale, pentru livrarea genelor către plante. O parte din inginerie se ocupă de acest aspect, pentru a face nanoparticulele să ajungă la cloroplaste și, de asemenea, pentru a le face neinfecțioase pentru aceste gazde verzi”, explică specialistul Nicole Steinmetz.